Πέφτουν τα “κεραμίδια”, όπως το χαλάζι, στην κεφαλή της Τουρκίας: Ο εκνευρισμός των ΗΠΑ δεν κρύβεται. Αντίθετα…

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett, Public Domain




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ειλικρινά δεν γνωρίζει κανένας πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Όμως, με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας θα μπορούσαμε να κάνουμε την πρόβλεψη ότι οι σχέσεις οδηγούνται στην άβυσσο.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους, όταν έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις σε σοβαρά θέματα εθνικής στρατηγικής και πολιτικής.

Πλέον, συγκρούονται και στρατηγικά οι ΗΠΑ με την Τουρκία, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί τον αντιαμερικανισμό στο εσωτερικό της χώρας και συνεχίζει μία ανάρμοστη σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που αντιστρατεύεται τα αμερικανικά συμφέροντα.

  • Τέσσερα στα τέσσερα επιφύλασσε την Τετάρτη στην Τουρκία η αμερικανική διπλωματία. Για να ομιλούμε με πραγματικούς όρους: «Εισέπραξε» τέσσερις ήττες. Το ένα κτύπημα ερχόταν μετά το άλλο. Και φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια -ενδιαφέρουσα συνέχεια- αυτή η κόντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με τον εθνικο-ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας.

Από νωρίς το πρωί πληροφορηθήκαμε ότι η πολυδιαφημισμένη συνομιλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν ήταν στον αέρα. Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες θα μιλήσουν. Είτε η συνομιλία ήταν στη φαντασία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, που δεν νομίζω, είτε του την ακύρωσαν οι Αμερικάνοι. Στην Ουάσιγκτον δεν μένει τίποτα κρυφό.

Το δεύτερο θέμα ήταν το ρωσικό σύστημα S-400. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκλεισε την όποια προσπάθεια της Τουρκίας να διαπραγματευθεί.

Σε ότι αφορά τους S-400, η αμερικανική πλευρά δείχνει να μην χωρατεύει. Χρησιμοποιεί σκληρές κουβέντες στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι απορρίπτει την ύπουλη εισήγηση του Χουλουσί Ακάρ για να αποφασιστεί ειδικό καθεστώς για τους S-400.

Για να καταλάβετε πόσο ανόητος είναι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, που νομίζει ότι μιλά στους εθνικιστές οπαδούς του κόμματος του, πρότεινε να παραμείνουν οι S-400 εγκαταστημένοι στο τουρκικό έδαφος και να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που βρίσκεται σε κάποιο κίνδυνο η Τουρκία.

Θα έχουμε πανηγύρια για το θέμα αυτό. Να μου το θυμηθείτε. Δέστε το βίντεο με τη δήλωση του εκπροσώπου…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, παροτρύνουν την Τουρκία να μην κρατήσει αυτό το σύστημα στο έδαφος της.

Και υποστηρίζει ότι:

  • «Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ».
  • Αυτά είπε ο ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Καθαρές κουβέντες», που λένε και οι Τούρκοι μαφιόζοι.

Το τρίτο θέμα, για το οποίο η Ουάσιγκτον επανάφερε στην τάξη τον Ερντογάν, ήταν η Κύπρος. Και στο ζήτημα αυτό το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πάγωσε τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν. Και βασικά την επιδίωξη του να επιβάλει τη διχοτομική διευθέτηση των δυο κρατών.

Η Αμερική την απορρίπτει. Συνεχίζει να υποστηρίζει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Άλλωστε ήταν δική τους πρόταση από την εποχή του Χένρι Κίσιγκερ. Λογικό είναι να την υποστηρίζουν.

Από την άλλη πλευρά, είναι μία διευθέτηση που θέλει η Λευκωσία και αποδέχεται η Αθήνα. Οπότε, η καταδίκη της διευθέτησης των δύο κρατών ήταν αναμενόμενη, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι θετικό να το ακούνε από τους Αμερικανούς, και ο Ερντογάν και ο άβουλος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Για το Κυπριακό η δήλωση είναι η κλασσική. Θα έλεγα ότι είναι η κλασσική ανακοίνωση των Δημοκρατικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση υπό την ηγεσία των Κυπρίων για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την διευκόλυνση της επανέναρξης των πολιτικών συζητήσεων.

Να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν και τη σύγκλιση της Πενταμερούς Διάσκεψης, την οποία η Hellas Journal χαρακτηρίζει παγίδα.

Η αλήθεια -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- είναι ότι υποστηρίζουν ότι ζητά η Λευκωσία. Τη Διζωνική, την Πενταμερή και πάει λέγοντας.

  • Η τελευταία ήττα αφορούσε την καταδίκη της άδικης και παράνομης φυλάκισης του Οσμάν Καβαλά, του μεγαλύτερου εχθρού του Ερντογάν αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για μία ισχυρή καταδίκη, που αν ήταν λογικός άνθρωπος ο πρόεδρος της Τουρκίας, θα έπρεπε να προβληματιστεί.

«Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά -αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ-, η συνεχιζόμενη φυλάκισή του και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους δικαίου, υπονομεύουν και τη δημοκρατία».

Είναι κουβέντες και φράσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες παρόμοιες αυταρχικές και δικτατορικές χώρες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το απόγευμα της Τετάρτης ο πολύς Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν ήμουν ο πρόεδρος της Τουρκίας θα απέφευγα μία συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν αυτήν την περίοδο. Πέφτουν τα κεραμίδια στην κεφαλή του Ερντογάν σαν το χαλάζι και αυτός νομίζει ότι απλά …βρέχει!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι Αμερικάνοι απέρριψαν την πρόταση-παγίδα του Χουλουσί Ακάρ για τους S-400: ‘Η όλα… Ή τίποτα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: