Παράταση στο «μούφα» Lockdown: Τι δεν λένε κυβέρνηση και ειδικοί για τα κρούσματα που αυξάνονται

File photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Από τις ΗΠΑ ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης έχει την πολυτέλεια να μιλάει χωρίς φόβο και χωρίς πάθος και να καταγράφει την πραγματικότητα χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Χαρακτήρισε το lockdown που εφαρμόζεται στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αττική, «μούφα» και προειδοποίησε πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι τρέλα να γίνεται συζήτηση για άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά. Ενώ η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε «αυστηρό» lockdown τα κρούσματα αντί να μειώνονται, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, αυξάνονται.

  • Χθες, Τρίτη, καταγράφηκαν 2.147 κρούσματα και σήμερα -σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- ο αριθμός θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι «η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφορικά με την πανδημία του κορωναϊού:

«Έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες. Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού. Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας».

Η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας

Αυτό το οποίο δεν απαντά ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν μειώνονται τα κρούσματα.

Δεν αναφέρεται, παρά μόνον γενικά, στο πως είναι δυνατόν να αυξάνονται τα κρούσματα ενώ τα καταστήματα, τα σχολεία και η εστίαση δεν λειτουργούν.

  • Κανείς δεν αναφέρεται στις αστικές συγκοινωνίες και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές καθώς και στα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες και άλλα μέρη στα οποία υπάρχει συνωστισμός εργαζομένων ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτά είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση μετά από πολλούς μήνες περιοριστικών μέτρων που φέρνουν κόπωση στους πολίτες και ασφυξία στην οικονομία δεν μπορεί και δεν θέλει να λάβει ριζικά μέτρα για να αντιμετωπίσει στη ρίζα το κακό.

Φοβάται μια κοινωνική έκρηξη δυσαρέσκειας που δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Και έτσι προτιμά τη λογική του βλέποντας και κάνοντας καθώς και την πρακτική της… φυσαρμόνικας του άνοιξε – κλείσε.

Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα θα λυθεί σε ορατό χρονικό διάστημα.

Τι παραπάνω θα βελτιώσει μια απλή παράταση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, όταν αποδεικνύεται ότι δεν είναι επαρκή καθώς προφανώς δεν τελικά δεν εφαρμόζονται με ένταση και επιμονή.

Έτσι, μένουν τα σχέδια που απλώς μετατίθενται ως προς την εφαρμογή τους από εβδομάδα στη λογική του βλέποντας και κάνοντας.

  • Σε αυτή τη φάση, ενώ χθες το πρωί όλοι συζητούσαν την χαλάρωση των μέτρων τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου και το απόγευμα το μετέθεταν για τη Δευτέρα 8η Μαρτίου, σήμερα το πρωί θεωρείται πιθανότερη η Δευτέρα 15η Μαρτίου.

Οι ειδικοί που ζητούν παράταση

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όσον αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

Από πλευράς του, υπέρ της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Παράλληλα πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Επιστημόνων, όπως κάθε εβδομάδα, θα ανακοινώσει την τελική της εισήγηση την Παρασκευή.

Τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Παρά ωστόσο την παραπάνω εικόνα, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για το άνοιγμα των καταστημάτων και το πλαίσιο λειτουργίας τους. Έτσι, κατ’ αρχήν φαίνεται ότι από τις 8 Μαρτίου, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών το επιτρέψουν, το λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει με click away και πιθανόν σε δεύτερο χρόνο με click in shop, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται και οι ίδιοι οι καταναλωτές αφού θα μπει στη ζωή μας το 13032 στο οποίο θα στέλνουμε SMS μόνο για τις μετακινήσεις μας για το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το ασφαλέστερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την αποφυγή της κατάχρησης των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα και η διάρκειά του θα είναι τρεις ώρες. Η λύση αυτή φαίνεται πως κέρδισε έδαφος εν συγκρίσει με άλλες που συζητήθηκαν λόγω του ότι το 13033 είχε τεχνολογικούς περιορισμούς βάσει του πώς «χτίστηκε εξ αρχής» και δεν επιδεχόταν άλλες τροποποιήσεις. Ως προς τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κ.λπ., θα συνεχίσει να ισχύει το 13033.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Κορωναϊός – lockdown: Οι ημερομηνίες για παράταση – Το πλάνο για καταστήματα, σχολεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: