Παράταση lockdown για μία εβδομάδα αλλά και επιστροφή του click away βλέπει ο Γώγος

Η πόλη του Άργους άδεια από κόσμο κατά την πρώτη ημέρα επιβολής των νέων περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον covid-19, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.

Πιθανή παράταση lockdown και πίεση στο ΕΣΥ
Ο κ.Γώγος άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική κατά μια εβδομάδα, την ώρα που στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σταδιακή άρση μέτρων.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι  «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.

Τέλος, δήλωσε ότι το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι  καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLΕ

Η Αττική παραμένει σε συναγερμό, σκέψεις για επέκταση των μέτρων: 884 νέα κρούσματα, 25 νεκροί από τον ιό

Πήρε κλίση μετά από εισροή υδάτων το επιβατηγό «Μυτιλήνη» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Ελευσίνα


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: