Παραμένει στο τραπέζι η παράταση του lockdown: Πολλά κρούσματα, 320 διασωληνωμένοι και 27 νεκροί…

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (A) και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (Δ) μιλάνε στη προγραμματισμένη ενημέρωση των συντακτών σχετικά με τον κορονοϊό, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ενώ η παράταση του lockdown είναι στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης, οι αρχές προβληματίζονται με τον αριθμό των κρουσμάτων, αν και σημειώνεται μία σταθεροποίηση. Αρκετοί εξ αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις σκέφτονται σοβαρά να συνεχιστεί η καραντίνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, μία εβδομάδα μένει μέχρι τη λήψη των αποφάσεων για την άρση ή μη του αυστηρού lockdown στην Αττική, και οι ειδικοί επιστήμονες και οι Αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στο ΕΣΥ.

Προς το παρόν εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία από το γεγονός ότι στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων τείνει να σταθεροποιηθεί, ενώ είναι σαφές ότι η προτιμότερη επιλογή θα ήταν η λήξη του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι ειδικοί ωστόσο, περιμένουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, με δεδομένο ότι θα έχει περάσει ένα επαρκές διάστημα εφαρμογής του αυστηρού lockdown στο λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, τα βασικά στοιχεία που αξιολογούν οι ειδικοί είναι το πώς διαμορφώνονται ο δείκτης μεταδοτικότητας και συγκεκριμένα ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου Rt –που όταν ξεκίνησε το αυστηρό απαγορευτικό ήταν στην Αττική στο 1,2 με 1,3–, το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η επιδημία.

Πάντως, ο πιο βασικός «ρυθμιστής» σχετικά με την παράταση ή μη του αυστηρού απαγορευτικού θα είναι η πίεση που ασκεί η επιδημία στο ΕΣΥ και κυρίως στις ΜΕΘ, όπου οι δυνατότητες περίθαλψης ασθενών με COVID-19 είναι περιορισμένες.

Ηδη η Αττική δέχεται «επίθεση» από τη νέα έξαρση της πανδημίας, με την πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID να βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες επτά ημέρες μεταξύ 80% και 85% και τις υγειονομικές αρχές να θέτουν σε εφαρμογή τα επόμενα στάδια του επιχειρησιακού σχεδίου για την αύξηση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες συνεπάγονται και μελλοντική αύξηση στον αριθμό των διασωληνώσεων.

Οπως ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, «αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση, δεν υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή και η εμπειρία δείχνει ότι ένα τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε μια καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και δεν θα έχουμε μια παράταση».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μαρία Τσολιά, πάντως, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την άποψη ότι για να μπορέσει να αρθεί το lockdown θα πρέπει να μειωθεί η πληρότητα στις μονάδες Εντατικής COVID.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελικά θα μπορούν να ανοίξουν δραστηριότητες την 1η Μαρτίου, η κ. Τσολιά, αφού σημείωσε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι θα ανοίξουμε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να δούμε μια μείωση της πληρότητας των ΜΕΘ, οπότε δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 80% και 70%».

«Ας επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή και το οποίο ξέρουμε ότι είναι αποδοτικό», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι πιο ασφαλή δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα των μέτρων θα έχουμε από τη 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή από το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι αυτό το lockdown αποδίδει καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο του Νοεμβρίου, «γιατί λειτούργησε προληπτικά και όχι θεραπευτικά», και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η επαναφορά κάποιας δραστηριότητας από την 1η Μαρτίου.

Πρόστιμα και μια σύλληψη, για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Πρόστιμα ύψους 312.100 ευρώ επέβαλαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατά τους χθεσινούς ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού.

Συνολικά διενεργήθηκαν 58.234 έλεγχοι και καταγράφηκαν 969 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού, εκ των οποίων το 78,5% για παραβάσεις του περιορισμού κίνησης.

Η ΕΛΑΣ προχώρησε, μεταξύ άλλων, σε μία σύλληψη για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επέβαλε χρηματικά πρόστιμα σε διάφορα καταστήματα ανά την επικράτεια για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας και ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου.

1.400 κρούσματα, 320 διασωληνωμένοι, 27 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 1.400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215ασθενείς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.256 ασθενείς. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.221 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 1.400 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1400 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

51 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

78 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

114 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

176 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

68 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

143 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

20 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

160 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

97 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

12 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

2 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε Φωκίδας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

37 κρούσματα υπό διερεύνηση

Στα 764 συνολικά τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 15 της Ν. Αφρικής

Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variantsof concern). Από τα 281 στελέχη τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012) ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τημετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξηςΒ.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Ο εισαγγελέας καλεί τα “μεγάλα ονόματα”: Η Κατερίνα Γερονικολού επανέρχεται για τον Κιμούλη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: