Παναγιωτόπουλος στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο

File photo: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR




Τον πλήρη σεβασμό της χώρας μας στο θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς

με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της συμμαχίας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας στην πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κατά τις εργασίες της συνόδου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε αρχικά ο οδικός χάρτης του κειμένου συναντίληψης για την ‘Αμυνα και Αποτροπή, οι στόχοι των κρατών – μελών αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030».

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της συμμαχίας σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, λόγω και των απειλών που αντιμετωπίζει. Ανέφερε, επίσης τη σημασία της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030», ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των αρχών επί των οποίων εδράζεται η συμμαχία και της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα επεσήμανε στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς. Η εμβάθυνση αυτή, όπως είπε, θα απαιτήσει μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν στην συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο οργανισμών στη συνεργασία αυτή, αλλά και τον σεβασμό της αυτονομίας τους στην λήψη αποφάσεων, τη θεσμική τους ανεξαρτησία και τις διαφορετικές διαδικασίες τους.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Ε.Ε. – ΝΑΤΟ για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, τη δυναμική που προσδίδει στη συνεργασία αυτή η νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη – μέλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Οι S-400 της Τουρκίας είναι απειλή για το ΝΑΤΟ θυμήθηκε να διαπιστώσει ο Στόλτενμπεργκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: