Ούτε το ΝΑΤΟ δέχεται τους S-400: Έκανε πίσω ο Στόλτενμπεργκ, απόλυτη η θέση των Αμερικανών…

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg EPA, JOHN THYS / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κόντρα της Αμερικής και της Τουρκίας, που αφορά πολλά ζητήματα, μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Το θέμα των S-400 είναι πάντα στην κορυφή της ατζέντας της Αμερικής, αλλά και του ΝΑΤΟ, καθώς όλα τα κράτη μέλη διαφωνούν με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει και να θέσει σε λειτουργία το ρωσικό σύστημα.

Μέχρι και ο φιλότουρκος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί εναντίον των S-400, διότι τώρα έχει να κάνει με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όχι με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κάλυπτε την Τουρκία στο θέμα αυτό.

Θυμίζω ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής μέχρι το τέλος αντιστεκόταν στις κυρώσεις και συναίνεσε όταν επέμενε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Θυμίζω επίσης ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για μεγάλο διάστημα έκανε τον …Κινέζο για το θέμα και άφηνε να εννοηθεί ότι το πρόβλημα το είχε η Αμερική, όχι η Ατλαντική Συμμαχία. Ήταν προκλητική η στάση του και φέρει ευθύνη για την αύξηση της αλαζονείας της κατοχικής Τουρκίας.

Δήλωσε σχετικά:

  • “Έχω εκφράσει ρητά την ανησυχία μου σχετικά με αυτήν την απόφαση της Τουρκίας, όπως και οι 29 άλλοι σύμμαχοι. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως το ευρωπαϊκό σύστημα SAMP/T-System ή οι αμερικανικοί Patriots. Εργαζόμαστε για μια λύση σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη σ’ αυτό το σημείο. Ένα πράγμα είναι σαφές: Το σύστημα S400 δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, επειδή ενέχει κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη”.

Ο νέος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να τοποθετηθεί στις κλειστές συνεδριάσεις για το θέμα και φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι απόλυτος για την ανάγκη να επιστραφούν οι S-400 στη Ρωσία. Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δέχεται τίποτα άλλο εκτός της επιστροφής, όπως ανέφερε και η σχετική γραπτή ανακοίνωση.

Αν και μερικοί πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να συμφωνήσει ποτέ να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία. Η μόνη υποχώρηση που θα μπορούσε να κάνει είναι αυτή:

  • Να εγκατασταθεί το ρωσικό σύστημα στο τουρκικό έδαφος, να χρησιμοποιείται από την Τουρκία, σε περίπτωση κινδύνου και να ενημερώνεται το ΝΑΤΟ. Αυτή την τουρκική πρόταση την έχουν ήδη απορρίψει οι Αμερικάνοι.

Έχει τεθεί και ένα άλλο θέμα, από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Άντονι Μπλίνκεν. Αν η Τουρκία είναι πραγματικός σύμμαχος της Αμερικής και της Δύσης. Είναι; Οπωσδήποτε όχι… Η Αμερική πρέπει επιτέλους να πάρει μία απόφαση.

Ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε την Τουρκία ούτω καλούμενη σύμμαχο. Και εάν όντως αυτή είναι η νέα αμερικανική πολιτική, όπως το έθεσε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, το θέμα ξεπερνά την ανατολική Μεσόγειο και μετατρέπεται σε πρόβλημα για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, αυτό δεν αφορά τη Γερμανία. Δεν είναι μόνο προκλητική η γερμανική στάση αλλά και ύποπτη. Το Βερολίνο βγαίνει μπροστά και  καθαρίζει για τους Τούρκους. Την ίδια στιγμή παίζει και η κ. Μέρκελ ένα «αντιαμερικανικό παιγνίδι» με το νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την αντίθεσή τους με επίσημη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Ας είμαστε έτοιμοι. Συμβαίνουν πολλά δυσάρεστα που αφορούν την Τουρκία και θα επηρεάσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν ξεκινήσει σοβαρή αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον και με τη Γερμανία.

  • Δεν είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει; Ο πρόεδρος της Ρωσίας διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τον Ταγίπ Ερντογάν και με την κ. Μέρκελ. Και μέσω αυτών των φιλικών σχέσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και στα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής. Με τους Τούρκους μέσω των S-400 και με τους Γερμανούς μέσω του αγωγού φυσικού αερίου.

Ζούμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη εποχή. Οι συμμαχίες είναι εύθραυστες και πλέον «στέκει» η θεωρία των αναλυτών ότι η Τουρκία νοιώθει ανεξάρτητη και γι’ αυτό δεν θα επιστρέψει στη Δύση…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν έχουμε νεότερα για την ημερομηνία σύγκλισης της Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπου θα τεθεί επίσημα από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς του εθνικιστή Τατάρ, η διχοτομική λύση των δύο κρατών.

Τα σαϊνια του ΟΗΕ τώρα ανακάλυψαν ότι την πρώτη εβδομάδα Απριλίου είναι το Πάσχα των Καθολικών. Η νέα πρόταση για την Πενταμερή περιλαμβάνει ημερομηνίες το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου.

Μία εικασία που λογικά θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα δώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ζητούν μόνο ακύρωση των όποιων κυρώσεων. Ζητούν και χρήματα και πολλά άλλα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο δρόμο χωρίς επιστροφή; Τι αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: