Όλοι μαζί και η Τουρκία χώρια: Σφυρηλάτηση σχέσεων στο Φόρουμ Φιλίας για τη συνεργασία από τη Μεσόγειο ως τον Κόλπο

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πρώτο Φόρουμ Φιλίας, στην Αθήνα. Photo via Twitter@NikosDendias




Με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας («Philia Forum»).

Το Φόρουμ, που διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, ξεκίνησε στις 11:30 με τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε μήνυμα στενότερης συνεργασίας, αλλά και αναβάθμισης της σύμπραξης των χωρών που συμμετέχουν στο «Philia Forum» σε μία σειρά πεδίων, από την διπλωματία και την Οικονομία έως την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, την ενέργεια και την καθημερινότητα.

Σαφές μήνυμα για το Κυπριακό

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά πιθανής επίλυσης του Κυπριακού σημειώνοντας ότι «όλες οι χώρες μας υποστηρίζουν μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Στη βάση του Κατασταστικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας, με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών μας χωρίς ξένες παρεμβάσεις, παραμένοντας πάντα προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως θεμέλια της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών, που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις Ηπείρους και συνδέοντας την Ευρώπη με τον Αραβικό Κόσμο».

Προσέθεσε, δε, ότι το πρωτοπόρο αυτό σχήμα συνεργασίας, όπως το χαρακτήρισε «σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου με νέους εταίρους όπως το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνδέοντας την Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Οι χώρες μας συνδέονται με στενές σχέσεις. Που έρχονται από το παρελθόν και όλες τους συναντώνται. Σε όσα πιστεύουμε στο παρόν, στο διεθνές δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας, όπως και στη σταθερότητα. Η εμβάθυνση της συνεργασίας του νέου αυτού σχήματος υπηρετεί το κοινό συμφέρον των χωρών μας, προωθώντας την ευημερία, θέτοντας τις βάσεις για μία ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα. Και αυτό φιλοδοξούμε μέσω της διασυνδεσιμότητας των δράσεων μας και των πρωτοβουλιών μας σε πλειάδα θεμάτων, όπως τον διαθρησκευτικό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας. Το ευέλικτο αυτό σχήμα θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό να διευρύνει διαρκώς τα πεδία σύμπραξης μεταξύ των κρατών μας και αποτελεί παράδειγμα αρμονικής διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων, αλλά και μία σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών μας».

Ο πρωθυπουργός, εξήγησε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας. Το ευνοεί άλλωστε η θέση της στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων, ενός οριζόντιου από την Πορτογαλία έως τον Περσικό Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική. Το συνδέει, επίσης και ο γεωστρατηγικός ρόλος σας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, όπως και η συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το επιβάλλουν, όμως και οι πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας», σημειώνοντας ότι «το όνομα του Φόρουμ βγήκε από την ελληνική λέξη φιλία, που σημαίνει πολλά περισσότερα από μία συμμαχία, γιατί δηλώνει επίσης κοινές αξίες, δεσμούς και συναισθήματα, που διατρέχουν τον πολιτισμό και την ιστορία».

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας να φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του «Pfilia Forum», ώστε, όπως είπε, «μόλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας να υποδεχθώ εδώ τους φίλους, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών του «Pfilia Forum» για να συζητήσουμε από κοντά πως θα κάνουμε παραγωγικότερη αυτήν που μας δώρισε και το όνομα της στο Φόρουμ μας, την φιλία των λαών μας».

                Δένδιας: Ενωμένοι απέναντι στις παράνομες ενέργειες

«Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας .

«Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια», σημείωσε.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, για την εμπέδωση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό». Και πρόσθεσε:

«Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας. Καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών. Υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες. Υποθάλπτουν την τρομοκρατία. Αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων».

                                Χριστοδουλίδης: Μόνο με συνεργασία

«Είναι κοινή πεποίθηση ότι μόνο με σύμπραξη δύνανται να τύχουν διαχείρισης τα προβλήματα και οι επιμέρους συνθήκες αστάθειας, αλλά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι προοπτικές στην ευρύτερή μας περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση του «Φόρουμ Φιλίας».

«’Ολες και όλοι συμφωνούμε στο προφανές, ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές, γεωπολιτικές και άλλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας», επεσήμανε.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη δέσμευση των συμμετεχόντων προς την κατεύθυνση της συνέχισης και περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στα περιφερειακά προβλήματα και στις περιφερειακές προκλήσεις απαιτούνται λύσεις που προέρχονται πρώτα και πάνω από όλα από την περιοχή», σημείωσε.

«Ενώ το αφήγημα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις, προβλήματα και συγκρούσεις, οι χώρες της περιοχής, μέσα από τη συνεργασία τους, χτίζουν ένα διαφορετικό, εναλλακτικό αφήγημα, αυτό των συνεργειών, της συνεργασίας, του κοινού οράματος για μια περιοχή που θα ευημερεί, θα αναπτύσσεται, θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα».

Μια περιοχή που «θα επιλύει τα όποια προβλήματα και τις διαφορές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του διαλόγου, της ανάγκης επικράτησης σχέσεων καλής γειτονίας και σίγουρα μακριά απ’ τις όποιες προσεγγίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και αποσκοπούν στην επιβολή λύσεων, εκτός της διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου».

                       ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Βάση μας το Διεθνές Δίκαιο

Την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με βάση το διεθνές δίκαιο, για την ευημερία και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

«Εργαζόμαστε όλοι μαζί και θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση προς το συμφέρον των λαών μας σε όλους τους τομείς, στον πολιτικό, οικονομικό, στην πανδημία του κορονοϊού κά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάμεχ Σούκρι.

Εκτίμησε μάλιστα, πως «οι δυνατότητες είναι πολύ καλές όταν συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

Παράλληλα, σημείωσε πως η συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ δεν εναντιώνονται σε όποιον δουλεύει και σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί να συνεργαστεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου, του Κόλπου και της ΕΕ.

Προσέθεσε πως «με όλες αυτές τις χώρες προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό προκειμένου να σταματήσουν οι κρίσεις και να μην προσφύγουμε στη βία και στη στρατιωτική επέμβαση για να επιβάλλουμε τη δύναμή μας». Αυτά, υπογράμμισε, ανήκουν στο παρελθόν. Είμαστε στον 21ο αιώνα, διαμήνυσε με σαφήνεια. Συμπλήρωσε πως αν βρεθεί κάποιος που θέλει να επεκταθεί και να αντιβεί το διεθνές δίκαιο και τις κοινές αρχές, πρέπει να αναλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θυμίζουν τις αρχές του σεβασμού και της σταθερότητας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ξεκινώντας τη δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αναφέροντας πως η χώρα του εκτιμά πάρα πολύ αυτή τη σχέση. Εξίσου, αναφέρθηκε και στην πολύ καλή σχέση της Αιγύπτου με τις «αδελφικές αραβικές χώρες, και ειδικά τις χώρες του Κόλπου».

ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας

Την ανάγκη της συνεργασίας και της κατανόσης όλων των χωρών της περιοχής υπογράμμισε, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud).

«Καταδικάζουμε την επέμβαση χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών», τόνισε ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο για να υπάρχει το μέλλον που επιδιώκουμε όλοι για τους λαούς μας».

«Υποστηρίζουμε όλες τις διαδικασίες για τη μη χρήση βίας και την αποκλιμάκωση των επεισοδίων», πρόσθεσε.

«Εμείς πάντα κοιτάμε τον κόσμο με βλέμμα ειρήνης γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών μας. Ευχόμαστε να συνεχιστούν όλες οι πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να βρισκόμαστε εδώ», κατέληξε.

                            ΥΠΕΞ Μπαχρέιν Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι

Την κοινή βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών τους σε όλους τους τομείς, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων τους και την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και σημείωσε πως «η αδελφική αυτή ευκαιρία μάς έδωσε τον χρόνο για να συζητήσουμε διάφορα θέματα για τις χώρες μας, για τις προκλήσεις ασφάλειας και τους τρόπους που πρέπει να βρουν για να μπορέσουν να συντονιστούν για να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών του Φόρουμ στον τομέα της ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας, της προστασίας του πολίτη και της επόμενης ημέρας από την πανδημία του κορωναϊού, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «σε αυτά που αποφάσισαν θα έχουν θετικό αντίκρισμα στους κοινούς τους στόχους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αυτά είναι… Η Ελλάδα γέφυρα συνεργασίας Ε.Ε. και Αραβικού Κόσμου: Στην Αθήνα σήμερα το Φόρουμ Φιλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: