Ο στρατός επιβεβαιώνει: Κατέλαβε την εξουσία, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Μιανμάρ

Ένας άνδρας με αίματα στα χέρια του προσπαθεί να δραπετεύσει από τις στρατιωτικές δυνάμεις, στην παγόδα Shwedagon στη Yangon της Μιανμάρ. EPA, LYNN BO BO




Ο στρατός της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, επιβεβαίωσε ότι πήρε στα χέρια του την εξουσία και ότι επικεφαλής του νέου καθεστώτος, «πρόεδρος» της χώρας, αναλαμβάνει ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Ανέφερε ακόμη μέσω του Myawaddy, του τηλεοπτικού δικτύου των ένοπλων δυνάμεων, ότι η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθησαν διότι ενέχονται στη νοθεία που το επιτελείο ερίζει ότι έγινε στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στρατιώτες αναπτύχθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τη σύλληψη της επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προέδρου της χώρας Ουίν Μιντ και άλλων ηγετικών στελεχών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, του κυβερνώντος κόμματος, από τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μπροστά στο κτίριο του δήμου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στρατιώτες, ενώ στην περιοχή έχουν φθάσει πολλά οχήματα των ένοπλων δυνάμεων.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο μοιάζει να έχει διακοπεί στη χώρα. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε νωρίτερα ότι προφανώς εκτυλίσσεται στρατιωτικό πραξικόπημα, προσθέτοντας πως ανέμενε να συλληφθεί και ο ίδιος.

  • Υπό κράτηση η Αούνγκ Σαν Σου Τσι και κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία

Η ηγέτης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία τέθηκαν υπό κράτηση τις πρώρες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα, ανέφερε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε αρκετές ημέρες κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πανίσχυρους στρατηγούς, που πυροδότησαν ανησυχία για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το επιτελείο υποστήριξε ότι έγινε νοθεία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Σου Τσι, ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα ηγετικά στελέχη «τέθηκαν υπό κράτηση» τις πρώτες πρωινές.

«Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», είπε ο εκπρόσωπος, ο Μίο Νιούν, προσθέτοντας πως αναμένει ότι θα συλληφθεί και ο ίδιος.

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν απέκλεισε ρητά την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Χθες Κυριακή, μία ημέρα προτού συγκληθεί το νέο κοινοβούλιο, διαβεβαίωνε ότι παραμένει «προσηλωμένος» στη δημοκρατία.

Την Παρασκευή, δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εναντιωθούν σε «κάθε απόπειρα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών» του Νοεμβρίου ή να «εμποδιστεί η μετάβαση της Μιανμάρ στη δημοκρατία».

Πληροφορίες από dpa-AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρανγκούν, Myanmar

Πάνω από 20.000 νεκροί από την πανδημία στον Καναδά: Το Κεμπέκ η επαρχία με τον βαρύτερο απολογισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: