Ο σουλτάνος θα αναγκαστεί να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει: Δεν μοιράζονται Κύπρος και Αιγαίο

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Ψυχρός Πόλεμος και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας είχαν προσφέρει στην ηγεσία της τη δυνατότητα να «ξεγελάει» τους συμμάχους της, ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εκμεταλλευόμενη την αστάθεια και τους πολέμους από τον Περσικό Κόλπο και τη Μέση Ανατολή έως τον Καύκασο και τα Βαλκάνια.

Μέχρι πρόσφατα σχεδόν, αν συνυπολογιστεί η πλήρης κάλυψη και στήριξη που παρείχε ο Ντόναλντ Τραμπ στον τυχοδιώκτη Ερντογάν, θα μπορούσε να επισημανθεί ότι η Ουάσινγκτον «έπινε νερό στο όνομα» της Άγκυρας.

Τώρα, για πρώτη φορά, είναι ορατό το ενδεχόμενο να αλλάξει μια πραγματικότητα δεκαετιών επειδή ο σουλτάνος ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και στους ελιγμούς ξεγελάσματος και αποπροσανατολισμού.

  • Αυτό συμβαίνει συνήθως με τους αλαζόνες, που μπροστά στη μεγαλομανία τους ξεχνούν ότι η ύβρις φέρνει τη νέμεση. Νόμιζε ότι μπορεί πάντα να επιβάλλει τους δικούς του όρους και ότι τίποτα δεν θα τον σταματήσει, εκμεταλλευόμενος τις αντιπαραθέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, αλλά και την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω κυρίως της γερμανικής στάσης.

Με ισλαμοφασιστικές πρακτικές προχώρησε στην σταδιακή κατάργηση του κράτους δικαίου στην χώρα του και παράλληλα (με πειρατικές ενέργειες ή στρατιωτικές επιχειρήσεις ή αποστολές τζιχαντιστών) εισέβαλε σε άλλα κράτη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θεώρησε ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει τη δύναμη να αναγκάσει τις ΗΠΑ να χωνέψουν την αγορά και τη χρήση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Επιπλέον, ίσως και να ευελπιστούσε ότι αν κατάφερνε να ξεπεράσει αυτό το «αντιμετωπίσιμο εμπόδιο», όπως το αντιλαμβανόταν, τότε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να προχωρήσει στον επόμενο στόχο του για να καταστήσει την Τουρκία πυρηνική δύναμη.

Μετά τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν, συνεχίζεται η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία (στη σεισμογενή περιοχή Ακούγιου της Μερσίνας) και ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή κατά της υγείας και της ασφάλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν συντονισμένες και αποφασιστικές αντιδράσεις από χώρες της περιοχής και κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πέρα από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών από ρωσικές εταιρείες, η Μόσχα θα εποπτεύει τη λειτουργία τους τουλάχιστον για 49 χρόνια. Άρα, θα ελέγχει ένα υπολογίσιμο κομμάτι των τουρκικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την ρωσική επιρροή στην Τουρκία.

  • Επομένως, οι επεμβάσεις στο πλαίσιο του τουρκικού επεκτατισμού, η αγορά των S-400 και η λειτουργία πυρηνικών σταθμών εντάσσονται στο «πρώτο βήμα» των ηγεμονικών βλέψεων του Ερντογάν. Το «δεύτερο βήμα» αφορά την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Την επικίνδυνη αυτή φιλοδοξία του την αποκάλυψε λίγο καιρό πριν δώσει την εντολή για την τουρκική εισβολή στη Συρία και την σφαγή των Κούρδων. «Κάποια κράτη διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Η Δύση επιμένει ότι δεν πρέπει να αποκτήσουμε τέτοια όπλα. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ» είχε πει με το γνωστό απειλητικό ύφος του.

Κι αφού κανένας δεν τον εμπόδισε στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αφού μετά απ’ όλα αυτά δεν έχει υποστεί κανένα σοβαρό αντίποινο για τις παρανομίες και τα εγκλήματά του, ήταν σίγουρος ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, καθώς και για την προσπάθειά του να αποχτήσει πυρηνικά όπλα με τη συμμαχία του Πούτιν και τη βοήθεια του Πακιστάν.

Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ έχοντας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας των επιλογών και της πολιτικής Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται αποφασισμένη, αλλά συνάμα και συγκρατημένη προς το παρόν, για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Καταρχάς, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε δώσει σημασία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να προτάσσει τα εν λόγω ζητήματα ως «υψίστης σημασίας». Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ερντογάν δεν έκρυψε την αγωνία του για τη «νέα κατάσταση πραγμάτων», σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον και την «επαναπροσέγγιση» ΗΠΑ-Ευρώπης, η οποία αναπόφευκτα θα περιορίσει τους πονηρούς ελιγμούς της Άγκυρας.

Ισχυρίστηκε ότι επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία του με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «στη βάση του win-win», όπως σημείωσε. Και, φυσικά, όταν κάνει λόγο για συνεργασία που θα οδηγεί σε αποτέλεσμα «win-win», θεωρεί ότι στο τέλος η ηγεσία των ΗΠΑ θα συνηθίσει τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές του και τις αντισυμμαχικές ενέργειές του.

Επειδή όμως «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται» φαίνεται ότι αυτή τη φορά είναι πολύ δύσκολο να έρθουν τα πράγματα έτσι όπως τα υπολόγισε και τα σχεδίασε, γιατί άρχισε να αισθάνεται την πιθανότητα για κόστος και συνέπειες. Η αναδυόμενη πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή δεν αναμένεται να συμπορευτεί με τα τουρκικά συμφέροντα και οι Κούρδοι θα έχουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

  • Σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και την αυξανόμενη αντίδραση μέσα στην Τουρκία για τις αυταρχικές πολιτικές του, έρχεται η στιγμή που ο σουλτάνος θα αναγκαστεί να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Από πλευράς του Ελληνισμού, εν όψει της επικείμενης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό και των παρασκηνιακών παρεμβάσεων για τα Ελληνοτουρκικά, θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι εκτός συζητήσεων τα περί «κυριαρχικής ισότητας». Η Κύπρος και το Αιγαίο δεν μοιράζονται στη μέση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ξέχασε ο Ερντογάν ότι οι Έλληνες, για την πατρίδα και τον πολιτισμό τους, είναι πολύ τρελοί από τα βάθη των αιώνων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: