Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τιμωρεί τους «απείθαρχους και αυταρχικούς συμμάχους του»: Το “τουρκικό πρόβλημα”…

Ο Λευκός Οίκος. Βραδιάζει… EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Το άρθρο της εφημερίδας Financial Times αναφέρεται στα πολιτικά μηνύματα που επιχειρεί να στείλει ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποφεύγοντας ή καθυστερώντας να τηλεφωνήσει σε ηγέτες κρατών της Μέσης Ανατολής.

Ο Biden φαίνεται να χρησιμοποιεί τη σιωπή ως τμήμα της επαναξιολόγησης των σχέσεων με τη Μέση Ανατολή, στοχεύοντας κυρίως τους «απείθαρχους και αυταρχικούς συμμάχους του», τονίζει η εφημερίδα.

Τίτλος του κειμένου: Η σιωπηρή αντιμετώπιση της Μέσης Ανατολής από τον Joe Biden προκαλεί μια έξαρση λογικής. (Joe Biden’s silent treatment of the Middle East prompts an outbreak of reason)
«Ο Λευκός Οίκος δείχνει τη δύναμη που έχει η αποχή από τηλεφωνήματα», σημειώνεται στον υπότιτλο.

Ο David Gardner, αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων, γράφει:

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καθυστέρηση του Biden να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu. (Στο μεταξύ, ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ)

Επιπλέον, ο Biden δεν έχει τηλεφωνήσει στον σαουδάραβα πρίγκιπα, Mohammed bin Salman, στον τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, και στον αιγύπτιο πρόεδρο, Abdel Fattah al-Sisi. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η σιωπηρή αυτή αντιμετώπιση εκ μέρους του Biden ωθεί κράτη της Μέσης Ανατολής σε πιο προσεκτική συμπεριφορά.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, εν αναμονή της αλλαγής ηγεσίας στην Ουάσινγκτον και «μετά από ένα όργιο περιφερειακού τυχοδιωκτισμού» ο Erdogan δείχνει την πιο πραγματιστική πλευρά του.

Τον προηγούμενο μήνα είχε τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα των τελευταίων πέντε ετών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο για τα θαλάσσια σύνορα και το φυσικό αέριο. Επίσης η Άγκυρα υποστήριξε προσεκτικά την προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης για επανένωση της χώρας.

Ακόμα και στο θέμα των ρωσικών S-400 η Τουρκία σηματοδοτεί προθυμία συμβιβασμού. Αυτό το ξέσπασμα λογικής μπορεί να δείχνει απλά μια προσεκτική στάση. Η ομάδα του Biden έχει πει ότι δε θα δοθεί λευκή επιταγή σε αυταρχικούς ηγέτες. Είναι πιθανό να δοθεί τέλος στην προστασία που πρόσφερε συχνά ο Trump στον Erdogan.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες στη Μέση Ανατολή για τον βαθμό στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα διακινδύνευε τις παραδοσιακές της συμμαχίες στην περιοχή. Η αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή έχει μειωθεί. Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ένα περιφερειακό κενό το οποίο καλύφθηκε εν μέρει – έστω και χαοτικά- από τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με αυτό το δεδομένο θα είναι δύσκολο για τον Biden να μετατρέψει αυτή την ανταλλαγή πρώιμων μηνυμάτων σε μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times

Προπαγάνδα κατασκευασμένη στην Τουρκία: Το TRT Deutsch στην υπηρεσία του Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: