Ο Özdemir επιτίθεται στην Μέρκελ επειδή καλύπτει τον Ερντογάν: Είναι ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει…

ο τουρκικής καταγωγή Cem Ozdemir, ο ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων τηρεί έντονα αντιτουρκική στάση, ιδιαίτερα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. EPA, RONALD WITTEK




Ο βουλευτής των Πρασίνων Cem Özdemir επικρίνει την ελλιπή υποστήριξη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης προς τις δημοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία. Και είναι απόλυτος…

«Είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θεωρεί απαραίτητο να λάβει πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη της τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών», δήλωσε ο Özdemir στην εφημερίδα WELT.

Τίτλος του κειμένου: «”Είναι ντροπιαστικό”- Ο Özdemir επικρίνει την πολιτική της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας»
Υπότιτλος: «Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σκληρότητα τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και τα πολιτιστικά ιδρύματα. Ο πολιτικός των Πρασίνων Cem Özdemir κατηγορεί την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει την Κοινωνία των Πολιτών».

Το ρεπορτάζ του συντάκτη Lennart Pfahler αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Πρόσφατα, σε απάντησή της σε επερώτηση του Özdemir, η οποία βρίσκεται στην διάθεση της WELT, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εκφράστηκε με αοριστία σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλει για το σεβασμό του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία.

Στην απάντηση αναφέρεται ότι διατηρείται στενός διάλογος με τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα. Αλλά και κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) και του Τούρκου ομολόγου του Mevlut Cavusoglu στις 18 Ιανουαρίου στην Άγκυρα συζητήθηκε η «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία».

Ο Özdemir δήλωσε στην WELT«Την ώρα που ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ταξίδευε αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία σε μια επίθεση γοητείας, ο Erdogan περιόριζε ακόμα περισσότερο την αντιπολίτευση στην Τουρκία και διέταζε να συλλαμβάνονται χωρίς κανένα φραγμό ειρηνικοί διαδηλωτές». 

Αυτό που λείπει κυρίως είναι η επίδειξη πολιτικής αλληλεγγύης, πρόσθεσε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας Annegret KrampKarrenbauer (CDU) υποδέχθηκε στο Βερολίνο την Τρίτη τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar. Η Kramp-Karrenbauer αργότερα έκανε λόγο για ένα «ιδιαίτερο και καλό μήνυμα μεταξύ συμμάχων». Η Τουρκία είναι και παραμένει σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην τουρκική Κοινωνία των Πολιτών, ο Özdemir δήλωσε: 

«Αντί να εμμείνει στην πολιτική κατευνασμού, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να πει ξεκάθαρα στον Erdogan πως, αν θέλει πραγματικά να υπάρξει προσέγγιση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο τους εταίρους μας». Η Κοινωνία των Πολιτών είναι «η γέφυρα μας προς το φιλοευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπεται να τους απογοητεύσουμε».

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, περισσότερα από 500 άτομα έχουν από τις αρχές της χρονιάς συλληφθεί σε φοιτητικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα. Το ξεκίνημα έγινε με τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό ενός συντηρητικού Πρύτανη από τον Πρόεδρο Erdogan.

Η τουρκική Δικαιοσύνη συνεχίζει να διώκει τους επικριτές της καθεστωτικής κυβέρνησης του ΑΚΡ. Η Εισαγγελία κατηγόρησε πρόσφατα τον μαικήνα του πολιτισμού Osman Kavala ότι με το ίδρυμά του συγκαλύπτει την δράση μυστικών υπηρεσιών.

Ξένες μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν χρησιμοποιώντας ιδρύματα στην Τουρκία για να ασκήσουν κρυφά επιρροή, ανέφερε περαιτέρω. Ο Kavala βρίσκεται κρατείται εδώ και τρία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του.

Τον Δεκέμβριο, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νέο νόμο για τις ΜΚΟ. Αυτός επιτρέπει στον Υπουργό Εσωτερικών να καθαιρεί τα μέλη οργανώσεων που έχουν ιδρυθεί βάσει του Αστικού Δικαίου, εάν πραγματοποιείται έρευνα εις βάρος για τρομοκρατία.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, τέτοιες έρευνες έχουν αυξηθεί. Ο νόμος προβλέπει επίσης αυστηρούς ελέγχους σε ΜΚΟ και ιδρύματα, καθώς και τη δυνατότητα παγώματος της χρηματοδότησης, εάν υπάρχουν υποψίες «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Οι νέοι κανόνες ισχύουν και για τις διεθνείς οργανώσεις.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα WELT, Lennart Pfahler

Είναι δυνατόν ο Γερμανός Πρέσβης να καθυβρίζει τη χώρα και ένα δημοσιογράφο και να σιωπούν όλοι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: