Ο Ομέρ Τσελίκ δεν κρύβει ότι η Τουρκία τρέμει τις συμμαχίες της Ελλάδας: Λέει τις γνωστές βλακείες για την Κύπρο…

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων αντιμετωπίζεται ως ένα “αναγνωρισμένο, κυρίαρχο κράτος”, υποστήριξε ψευδέστατα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Ισχυρίστηκε ότι “εκεί υπάρχει ένα ‘κράτος’, μια ‘σημαία’, ένας ‘πρόεδρος’, ένας ‘πρωθυπουργός’”. Είπε ακόμη ότι “η Τουρκική Δημοκρατία φροντίζει για τον απαραίτητο σεβασμό αυτού του ‘κυρίαρχου κράτους’”, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ο Ομέρ Τσελίκ είπε επίσης ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε σχετικά κάνοντας τη νύχτα …μέρα:

“Υποστηρίζουμε θερμά την υγιή πρόοδο των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το διερευνητικό έδαφος αλλά οι προκλητικές δηλώσεις της Ελλάδας συνεχίζονται. Είμαστε γείτονες, έχουμε ζήσει μαζί μέχρι τώρα και θα ζήσουμε μαζί από τώρα και στο εξής. Κι εμείς γνωρίζουμε κι εσείς γνωρίζετε ότι δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα οι συμμαχίες που δημιουργήσατε με άλλους για να στριμώξετε την Τουρκία”.

“Αν συνεχίσετε να κάνετε προκλητικές δηλώσεις, εάν συνεχίσετε να βλάπτετε τα δικαιώματα και συμφέροντα της (παράνομης) ‘τδβκ’, εάν συνεχίσετε να κάνετε δηλώσεις που στοχεύουν τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για την αποσταθεροποίηση αυτών των σχέσεων. Καλούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ιδιαίτερα τον Έλληνα ΥΠΕΞ να χρησιμοποιούν μια πιο υγιή γλώσσα”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι “τώρα θα αναπτύξουν μια άσκηση στην Δυτική Θράκη. Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ μας. Η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί με κανέναν τρόπο στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “εκείνοι που μας λένε ‘η Τουρκία να πλησιάσει τη διπλωματία’ δεν πρέπει να παραβλέπουν αυτή τη στάση της Ελλάδας”.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, είπε ότι “πλέον δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να συζητείται το παλιό μοντέλο. Η Τουρκία επιθυμεί όπως η (παράνομη) ‘τδβκ’ αντιμετωπίζεται ως ένα ‘αναγνωρισμένο’ ‘κυρίαρχο’ ‘κράτος’. Εκεί υπάρχει ένα ‘κράτος’, μια ‘σημαία’, ένας ‘πρόεδρος’, ένας ‘πρωθυπουργός’. Η Τουρκική Δημοκρατία φροντίζει για τον απαραίτητο σεβασμό αυτού του ‘κυρίαρχου κράτους’” , ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ερωτηθείς για τη φερόμενη παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού ‘Τσεσμέ’ από ελληνικά μαχητικά, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι “δυστυχώς όποτε υπάρχει μια θετικά ατζέντα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας προκύπτει μια τέτοια κατάσταση”.

“Το γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησίασαν τόσο κοντά, η δράση τους, αναμφίβολα πρόκειται για μια ενέργεια προκλητική. Λέμε ότι αυτά πρέπει να αποφεύγονται. Τελικά οι δυνάμεις μας έδωσαν την απαραίτητη απάντηση. Αποδείχτηκε ότι τα ελληνικά μαχητικά πέρασαν τα όρια και πλησίασαν πολύ κοντά. Πρέπει να αποφεύγεται αυτή η ένταση. Η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από αυτές τις ενέργειες. Λένε στην Τουρκία να ενισχύσει τους διπλωματικούς της διαύλους, αλλά δεν πρέπει να το λένε μονομερώς στην Τουρκία αυτό”.

“Πρέπει και στην Ελλάδα να το εισηγηθούν. Η σημερινή εικόνα δεν είναι κατάλληλη για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Το ζήτημα είναι να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Ενώ υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ανάγκη για περιττή σκλήρυνση.. Εδώ οι μονάδες του στρατού μας ασκούν το καθήκον τους. Ως αποτέλεσμα έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε τη φόρμουλα όλοι κερδίζουν (win-win)”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

  • Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του «Τσεσμέ»

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του σκάφους «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη και περί συνακόλουθης αερομαχίας ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, διαψεύδουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη, τα οποία απογειώθηκαν γύρω στις 13.30 το μεσημέρι και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητά τους στις 14.40.

«Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES», αναφέρουν οι πηγές του ΓΕΕΘΑ, συμπληρώνοντας ότι η άσκηση «διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το τουρκικό σκάφος “Τσεσμέ” έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του δυτικά της Λήμνου».

«Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ναυτικά μίλια και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια», αναφέρουν οι πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ

Τα Ελληνικά «Φαντάσματα» στοιχειώνουν το Cesme: Tα τουρκικά flares προσπαθούν να σπάσουν το αδυσώπητο «kill»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: