Ο κύβος ερρίφθη, ο εισαγγελέας έπιασε δουλειά: Αναμένονται συλλήψεις εν μέσω πολιτικής θύελλας

FILE PHOTO: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και εικονίζει το σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη μαζί με τους συντελεστές της παράστασης “Πέρσες”, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Σημαντική κατάθεση που πιθανότατα θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα της Εισαγγελίας έλαβε ο Εισαγγελέας πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος που ερευνά τις καταγγελίες με κεντρικό πρόσωπο γνωστό σκηνοθέτη – ηθοποιό.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι οι συλλήψεις των γνωστών προσώπων, που κατηγορούνται για βιασμούς και ανηλίκων προσώπων. Η υπόθεση έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου πολιτική θύελλα με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαιτεί την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έλαβε πολύωρη κατάθεση από μάρτυρα , πιθανότατα γυναίκα, η μαρτυρία της οποίας ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στην υπόθεση του μηνυόμενου για σοβαρές κατηγορίες ηθοποιού, καθώς φαίνεται να πρόκειται για πρόσωπο που γνωρίζει συγκεκριμένα γεγονότα χωρίς να έχει την ιδιότητα του θύματος.

Η κατάθεση διήρκησε πολλές ώρες και με την ολοκλήρωση της, η μάρτυρας αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο με μεγάλη μυστικότητα, επιλέγοντας να εξέλθει αποφεύγοντας την κεντρική είσοδο της Εισαγγελίας.

Μάλιστα, την συνόδευε η δικηγόρος του άνδρα, που πρώτος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του σκηνοθέτη- ηθοποιού για αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, πλην όμως έχει ανακοινώσει πως γνωρίζει ακόμα δύο περιστατικά που συνέβησαν την προηγούμενη επταετία και επομένως δεν έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης, μετά και την κατάθεση της μήνυσης σήμερα για βιασμό ανηλίκου το 2010, εκτιμάται πως θα είναι άμεσες.

  • Νέα μήνυση σε βάρος ηθοποιού-σκηνοθέτη του θεάτρου για υπόθεση βιασμού 14χρονου

Νέα μήνυση σε βάρος ηθοποιού-σκηνοθέτη κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατηγορία του βιασμού που φέρεται να τελέστηκε το 2010. Η μήνυση κατατέθηκε από πρόσωπο που δεν ανήκει στον καλλιτεχνικό χώρο και κατά τον χρόνο της καταγγελλόμενης πράξης σε βάρος του, ήταν 14 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηνυόμενος φέρεται να είχε προσεγγίσει το θύμα στην πλατεία Μεταξουργείου υποσχόμενος ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο και αναφερόμενος στον κύκλο γνωριμιών που είχε. Σύμφωνα με το θύμα, ο βιασμός τελέστηκε στο σπίτι του δράστη. Ο μηνυτής φέρεται να υποστηρίζει πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που “δεχόταν σπίτι του ο μηνυόμενος”.

Σε δήλωση του ο συνήγορος του μηνυτή, Γιάννης Βλάχος ζητά την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας επικαλούμενος επικινδυνότητα του δράστη, λόγω των χαρακτηριστικών της πράξης και ενδεχόμενης εξακολούθησης αντίστοιχης δράσης. «Κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών μήνυση για βιασμό σε βάρος ανηλίκου.

Το έγκλημα φέρεται να τελέστηκε το 2010 όταν το θύμα ήταν ηλικίας 14 ετών, μαθητής Β´ τάξης Γυμνασίου. Το έγκλημα τιμωρείται ως κακούργημα και δεν έχει παραγραφεί. Ως δράστης φέρεται πασίγνωστος-ηθοποιός, το όνομα του οποίου απασχολεί τελευταίως εντόνως τη δημοσιότητα. Ζητάω να παρέμβει άμεσα η Δικαιοσύνη και να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες δικαστικής διερεύνησης της μήνυσης διότι από τα πραγματικά περιστατικά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης προκύπτει ιδιαίτερα υψηλός βαθμός επικινδυνότητας του φερομένου ως δράστη στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει ο κ. Βλάχος.

  • Λιγνάδης στο OPEN: «Έχω μια ολόκληρη χώρα εναντίον μου, αρμόδια τα δικαστήρια»

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μιλώντας στο Open, απαντά στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία τον χαρακτήρισε «έναν επικίνδυνο άνθρωπο» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα την Παρασκευή.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει τα εξής: «Αν είμαι επικίνδυνος ή όχι άνθρωπος, είτε στη δουλειά μου είτε στη ζωή μου, αυτό νομίζω θα το αποφασίσουν άλλα θεσμικά όργανα. Αυτό λέει το κράτος δικαίου. Αυτό αποφασίζεται, δεν προαποφασίζεται».

Ερωτηθείς αν έχει εγκληθεί από τον εισαγγελέα. ο Δημήτρης Λιγνάδης απαντά: «Τι εννοείτε; Aν έχω εγκληθεί από το λαϊκό αίσθημα; Έχω μια ολόκληρη χώρα εναντίον μου. Δεν έχω τίποτα τέτοιο (εννοώντας ότι δεν έχει εγκληθεί από τον εισαγγελέα). Αν εγκληθώ για κάτι, η επικινδυνότητα κάποιου ανθρώπου δεν κρίνεται από λαϊκά δικαστήρια, δεν κρίνεται από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Κρίνεται θεσμικά».

Μιλώντας σε ενημέρωση στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Πολιτισμού η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος και πως ο ίδιος δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019 αλλά πως έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο. Απαντώντας στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε «πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες, ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου» και πρόσθεσε «εκείνη την εποχή δεν είδα τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος». «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή πρόσθεσε ότι αισθάνεται και προσωπικά εξαπατημένη από τον τέως Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ».

Η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε επίσης ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού.

  • Λευτέρης Ζαμπέτογλου για γνωστό σκηνοθέτη: «Μου τράβηξε το μποξεράκι και ζήτησε να είμαστε μαζί»

O ηθοποιός Λευτέρης Ζαμπέτογλου, σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως δέχτηκε δύο φορές σεξουαλική παρενόχληση από δύο γνωστούς σκηνοθέτες του θεάτρου και της τηλεόρασης. «Έχω να πω δύο εμπειρίες από τον καλλιτεχνικό χώρο. Ο πρώτος ήταν ένας τηλεοπτικός σκηνοθέτης, η πρώτη μου σκηνή, όταν ξεκίνησα, ήταν ερωτική.

Ο σκηνοθέτης, μόλις τελείωσα την ερωτική σκηνή, με πλησίασε, μου τράβηξε το μποξεράκι και μου λέει “τι έγινε; Όλα καλά;”. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης μετά μου έκανε πρόταση να είμαστε μαζί… Και σηκώθηκα κι έφυγα!», είπε αρχικά ο Λευτέρης Ζαμπέτογλου στην εκπομπή Ευτυχείτε και συνέχισε:

«Η δεύτερη εμπειρία μου ήταν πάλι με έναν σκηνοθέτη καταξιωμένο του θεάτρου που με πήρε τηλέφωνο, χωρίς να τον ξέρω, μου είπε το όνομά του και μου είπε να περάσω από το χώρο του για να του δώσω ένα βιογραφικό. Τον ρώτησα που βρήκε το τηλέφωνό μου και μου είπε ότι οι σχολές μας είναι δίπλα δίπλα και με είχε δει απ’ έξω, του άρεσα πολύ και θέλησε να με γνωρίσει από κοντά και να του δώσω ένα βιογραφικό μου.

Τον ρώτησα “θέλετε να σας παίξω κάποιο μονόλογο;” και μου λέει ότι αυτό δεν είναι της παρούσης. Και μετά άρχισε και μου την έπεφτε. Μου είπε ότι “πρέπει να είσαι διαθέσιμος σε αυτό χώρο, θα πρέπει να πηγαίνεις με διάφορους σκηνοθέτες για να μπορέσεις να πάρεις κάποιο ρόλο” και σηκώθηκα κι έφυγα από εκεί. Μετά συνέχισε να με παίρνει τηλέφωνο και του το απαγόρευσα, να μην με ενοχλήσει ξανά. Αν είχα ενδώσει τότε, ίσως να είχα κάνει μεγάλη καριέρα. Αλλά εγώ προσωπικά θέλω να τα έχω καλά με τον εαυτό μου, με τη συνείδησή μου και να μην κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να φτύνομαι».

  • Ξέσπασμα Μαρκουλάκη: Τα πράγματα που ακούγονται είναι αποτρόπαια και φρικτά

Ως «πολύ επώδυνη στιγμή για το θέατρο» χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Πάμε Δανάη!» ο ηθοποιός ανέφερε ότι είναι στενός φίλος με τουλάχιστον δύο από τους καταγγελλόμενους.

«Έχω υπάρξει στενός συνεργάτης και φίλος με τουλάχιστον 2 από τους καταγγελλόμενους. Τα πράγματα που ακούγονται είναι αποτρόπαια και φρικτά. Οι πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα γίνονται εν κρυπτώ. Με κανέναν από αυτούς δεν κάναμε παρέα μιας καθημερινότητας, αλλά και να κάναμε παρέα δε γνωρίζεις τι γίνεται όταν γυρίζει ο άλλος στο σπίτι του» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκήθηκε για την επιλογή του να διαγράψει τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, περίπου ένα μήνα πριν, οπότε και ξέσπασε το πρώτο “κύμα ” καταγγελιών.

«Για εμένα προσωπικά μαθαίνω πως ακούγονται διάφορα ψέματα, όπως το ότι έκλεισα τα κοινωνικά μου δίκτυα όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία, ενώ τα έχω κλείσει από τις 12 Ιανουαρίου. Πριν το metoo έκλεισα τον λογαριασμό μου. Άκουσα ότι έχω εμπλακεί και σε μαχαιρώματα» πρόσθεσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης.

  • «Δεν θα είμαι ο επόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης λύγισε, όταν αναφέρθηκε στις σκληρές επιθέσεις που δέχεται από κόσμο, όπως λέει, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

«Βάλλομαι για θέσεις που έχω πολιτικού χαρακτήρα από το 2008 και μετά. Έχω ακούσει χιλιάδες πράγματα και έχω αντέξει. Για κανέναν άνθρωπο δεν είναι ευχάριστο να του γράφουν ’’Να πάθεις τον καρκίνο’’. Πως μπορεί να μιλήσει ένας άνθρωπος για κακοποίηση και να τον πιστέψω ότι το εννοεί ότι θέλει να τελειώνουμε με αυτό , όταν λέει στον άλλον ’’Να πάθεις τον καρκίνο;’’» τόνισε.

Ο ηθοποιός διέψευσε τις φήμες ότι μπορεί να είναι εκείνος ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θέση που είχε μέχρι πρότινος ο Δημήτρης Λιγνάδης με τον οποίο έχει συνεργαστεί επί χρόνια.

«Δεν μου έχει γίνει ποτέ πρόταση και δεν χρησιμοποίησα ποτέ κάποιο εργαλείο για να μου γίνει πρόταση, δεν θα ήθελα να το κάνω γιατί έχω μια πολύ δημιουργική ζωή» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να αφήσει τις τελικές κρίσεις για τους αρμόδιους.

Παίζουν παιγνίδια στην πλάτη των αθώων ανήλικων θυμάτων: Η Μενδώνη και ο Λιγνάδης προκαλούν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: