O ιός αλλάζει για να ξεφεύγει αλλά τα εμβόλια αποδίδουν βεβαιώνει ο επικεφαλής της ομάδας της Οξφόρδης

Κλειστά καταστήματα σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. EPA/NEIL HALL




Τα εμβόλια κατά της covid-19 ενδέχεται να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση παρά το γεγονός ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εξελίσσονται με τρόπο ώστε ο ιός να μεταδίδεται πιο εύκολα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ.

Όταν ρωτήθηκε πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της covid-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη έναντι των νέων, παραλλαγμένων στελεχών, ο Πόλαρντ απάντησε ότι ο ιός “αλλάζει ώστε να μπορεί να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, για να μπορεί να εξακολουθήσει να μεταδίδεται”.

“Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό με τον καιρό ο ιός να βρει τρόπους να προσαρμοστεί για να μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων”, εξήγησε ο Πόλαρντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BBC. “Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προστασία από τη σοβαρή νόσηση (…) Στόχος του ιού είναι περισσότερο να μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, παρά να μας βλάπτει”, σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, ο Πόλαρντ τόνισε ότι έχει καλή ανοσοαπόκριση, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ακριβή αποτελεσματικότητά του.

“Το θέμα είναι ότι έχουμε μάλλον λιγότερα στοιχεία για τους πιο μεγάλους σε ηλικία ενήλικες και γι’ αυτό οι άνθρωποι έχουν λιγότερη βεβαιότητα για το επίπεδο προστασίας”, επεσήμανε,

“Όμως έχουμε καλή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, αντίστοιχη με αυτή στους πιο νεαρής ηλικίας. Η προστασία που βλέπουμε είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση και αντίστοιχου επιπέδου”, υπογράμμισε ο Πόλαρντ.

Μάλιστα τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης για όλες τις ηλικίες, όμως πρόσθεσε ότι οι χώρες μπορούν να συνιστούν το εμβόλιο για διαφορετικές ομάδες ατόμων, αφού η υγειονομική αρχή της Γαλλίας συνέστησε τη χρήση του μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Στα σκαριά συνεργασία γερμανικής εταιρίας με τους παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: