Ο Economist δείχνει το πραγματικό πρόβλημα του Ταγίπ: Τώρα κυνηγά και τους ομοφυλόφιλους…

Τούρκοι αστυνομικοί με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν συλλαμβάνουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. EPA, ERDEM SAHIN




“Ο Ταγίπ Ερντογάν παρομοιάζει τους διαδηλωτές με τρομοκράτες”, είναι ο υπότιτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Economist με θέμα τις πρόσφατες διαδηλώσεις φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου κατά του διορισμού του Melih Bulu στη θέση του πρύτανη.

Ως γνωστό, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν μετά τη σύλληψη τεσσάρων φοιτητών που κατηγορήθηκαν ως «ΛΟΑΤΚΙ διεστραμμένοι», καθώς σε έκθεση έργων τέχνης που διοργάνωσαν περιλαμβάνονταν έργο με σημαία ουράνιου τόξου.

Τίτλος του δημοσιεύματος: «Ο τούρκος πρόεδρος καθιστά αποδιοπομπαίους τράγους φοιτητές που διάκεινται φιλικά έναντι των ομοφυλοφίλων» (Turkey’s president scapegoats gay-friendly students)

Όπως αναφέρεται, «ο Erdogan υποδαυλίζει τις διαδηλώσεις. Συχνά τις παρουσιάζει ως μέρος ενός υπαρξιακού αγώνα μεταξύ του ιερού και του κοσμικού, του συντηρητικού και του έκφυλου, του πατριωτικού και του ξένου – και τις συντρίβει.» Η τακτική αυτή λειτούργησε το 2013.

Ο τούρκος πρόεδρος κάνει κάτι παρόμοιο στις μέρες μας, προσπαθώντας να αποκτήσει τον έλεγχο του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, «ενός σπάνιου προπύργιου φιλελευθερισμού σε μια χώρα που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από εθνικιστές και ισλαμιστές».

Οι σεξουαλικές μειονότητες γίνονται ο «τέλειος στόχος», καθώς «η ομοφοβία στην Τουρκία είναι μια χρόνια κατάσταση». Με εξαίρεση το κουρδικό κόμμα, καμιά πολιτική ομάδα στην Τουρκία δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, είτε από πεποίθηση είται από τον φόβο συντηρητικών αντιδράσεων.

Στο σημείο αυτό το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις διώξεις κατά ακαδημαϊκών στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και στην προσπάθεια του Erdogan να επιβάλει το όραμά του στα πανεπιστήμια.

«Για άλλη μια φορά τούρκος πρόεδρος σκόπιμα μετέτρεψε μια τοπική κρίση σε εθνική. Για άλλη μια φορά επιχειρεί να επικρατήσει μέσω ενός συνδυασμού διχασμού, εκφοβισμού και βίας. Αλλά αυτό έχει το τίμημά του. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πέρυσι, πάνω από το 62% των νέων της Τουρκίας δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να ζουν στο εξωτερικό αν είχαν τα μέσα. Αν τα καλύτερα μυαλά της χώρας φεύγουν, ο Erdogan δε θα έχει άλλον να κατηγορήσει παρά τον εαυτό του».

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Economist 

Ξύπνησαν και οι …”φίλοι” μας του Brookings: Θα επιδεινωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, τα πέντε προβλήματα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: