Ο δυσεπίλυτος γρίφος των νέων φρεγατών και η γιγάντωση της Τουρκίας ως θαλάσσια απειλή

Το πολύ έως τα μέσα Μαρτίου οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού θέλουν να καταθέσουν την λίστα που καταδεικνύει την πρότασή τους για το νέο τύπο φρεγάτας με την οποία θα πορευτεί το Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Την ώρα που η αγορά των νέων φρεγατών εξελίσσεται σ’ έναν δυσεπίλυτο γρίφο, οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου,

διότι καταγράφουν τις συνεπείς σε προγραμματισμό κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι για τα μελλοντικά τους σχέδια επιχειρούν- αν το επιτρέψει η οικονομία τους- τη ναυτική υπεροχή.

Με δεδομένη την πρόθεση της Τουρκίας που επιδιώκει την μόνιμη έξοδό της σε ανοιχτές θάλασσες, ώστε να παίζει ηγεμονικό ρόλο, η γείτονα αντιλήφθηκε πλέον ότι αυτή συνδέεται με την ανάπτυξη ισχυρού πολεμικού ναυτικού.

Άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τον μύθο ενός ναυτικού λαού, ενός κράτους που στήριξε την ανάπτυξή του στην θάλασσα κι εκμεταλλεύτηκε τις αρετές που μπορεί να προσφέρει το υγρό στοιχείο.

Η Άγκυρα δεν αρκείται μόνο στην προπαγανδιστική ρητορική ώστε να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι η ανάπτυξη της Τουρκίας ήρθε δια μέσου της θάλασσας. Όλα τα χρόνια της Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης αλλά και πιο πριν, η Τουρκία, αρέσει ή όχι, έχει καταφέρει σημαντικά βήματα στον εγχώριο ναυπηγικό τομέα.

Στο Επιτελείο καταγράφεται επίσης πως ότι ξεκινά στη γείτονα, τελειώνει τις περισσότερες περιπτώσεις στην ώρα του, ακόμη κι αν αυτό έχει παραδοθεί με ορισμένες ελλείψεις.

Απέναντι σε αυτή τη γιγάντωση ενός σημαντικού προβλήματος, διότι όλα τα σχέδια της Τουρκίας κατά μεγάλο βαθμό περιλαμβάνουν και την Ελλάδα, η Αθήνα προσπαθεί να τρέξει να προλάβει τις εξελίξεις, να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, όπως έχει κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τις έξυπνες και ποιοτικές λύσεις που έχει προτιμήσει το Ελληνικό Επιτελείο διαχρονικά, απέναντι στην αριθμητική υπεροχή των οπλικών συστημάτων της Τουρκίας. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί η χώρα μας να δημιουργήσει απαντήσεις ένα προς ένα.

Αν πάντως η Τουρκία καταφέρει να κρατήσει τον ρυθμό των εγχώριων ναυπηγήσεων, θα έχει ένα προβάδισμα που θα είναι δραματικό μετά το 2030.

  • Η Τουρκική επιχείρηση ναυτικής υπεροχής

Εν συντομία να σημειώσουμε ότι η γείτονα έχει ρίξει στο νερό τέσσερις νέες κορβέτες και ετοιμάζει τέσσερις φρεγάτες.
Αν και πάλι διατηρήσει τις οικονομικές «ενέσεις» από σύμμαχες σε αυτήν χώρες και κρατήσει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, στα σχέδια των Τούρκων συμπεριλαμβάνονται έξι αντιτορπιλικά που θα της προσφέρουν εναέρια άμυνα περιοχής, με δικούς της πυραύλους επιφανείας- αέρος και δικό της ραντάρ τύπου AESA.

Στον τομέα των υποβρυχίων εκτός των 209 που τα έχει όλα εκσυγχρονίσει, έως το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα απόκτησης των έξι τύπου 214, σαν αυτά που διαθέτει ο Ελληνικός στόλος και που για δεκαπέντε και πλέον χρόνια υπάρχει η ποιοτική και ταυτόχρονα τεράστια διαφορά.

Στα φιλόδοξα όμως σχέδια της Τουρκίας υπάρχει και η ναυπήγηση δικών της υποβρυχίων και μάλιστα 2500 τόνων στα οποία θέλει να «διαφημίζει» ότι θα τοποθετήσει πυραύλους της τουρκικής βιομηχανίας cruise, με τεράστια εμβέλεια.

  • Το νέο Ελληνικό τείχος του ΠΝ

Απέναντι σε αυτή την μελλοντική απειλή- όπου μέσα στην επόμενη τετραετία οι ναυτικές δυνάμεις θα έχουν γύρει υπέρ της Τουρκίας- η Ελλάδα επιχειρεί να χτίσει το δικό της πλωτό τείχος απέναντι στην χώρα που υιοθετεί την πολιτική των Κανονιοφόρων και του δικαίου του ισχυρού.

Οι τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου- τουλάχιστον έτσι αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- αποτελούν την αρχή, αλλά το σίγουρο είναι, όπως σημειώνουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, χρειάζονται πολύ περισσότερα πλοία για να διατηρηθεί τόσο το ισοζύγιο δυνάμεων όσο και η μακραίωνη ισχυρή ναυτική παράδοση.

Και εδώ τονίζεται από τις ίδιες πηγές η ανάγκη για την λεγόμενη Α/Α άμυνα που μπορούν να προσφέρουν πλοία όπως για παράδειγμα τ’ Αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke, τα οποία ζητά γι’ ακόμη μια φορά η Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Απέναντι σε μια μελλοντική απειλή έξι τουρκικής κατασκευής αντιτορπιλικών Α/Α άμυνας, δεν μπορείς να μην έχεις ανάλογη απάντηση, διότι η ανάγκη δημιουργείται από το πλήθος απειλών, ανάμεσα τους μαχητικά, μη επανδρωμένα και βλήματα που σ’ ένα τυχόν θερμό επεισόδιο θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάντως οι Αμερικανοί έως σήμερα φέρονται να μην αποδεσμεύουν Arleigh Burke για την Ελλάδα, επίσης υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που καλείται το ΠΝ να διαλευκάνει. Εφόσον μέσα από την διαδικασία που τρέχει, επιλεγεί κάποιο πολεμικό πλοίο που έχει κελιά ΜΚ-41, οι πύραυλοι Α/ Α άμυνας SM-2 Block II και πάνω, αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ για το Πολεμικό Ναυτικό ή αυτό πρέπει να κοιτάξει πως θα καλύψει αυτό το κενό;

Στο Πολεμικό Ναυτικό επίσης έχουν δει την αξία των υποβρυχίων τύπου 214, αλλά γνωρίζουν και το κενό αναβάθμισης στα υποβρύχια τύπου 209, πλην του ΩΚΕΑΝΟΥ.

Για το ναυτικό σε λίγα χρόνια θα επιχειρούν τα αναβαθμισμένα P-3, ένας πολλαπλασιαστής ισχύος απέναντι στα τουρκικά υποβρύχια, όπως επίσης και τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΝΗ-60 ROMEO που δίνουν ποιοτικό πλεονέκτημα.

Ανάμεσα στη νέα δομή δυνάμεων σημαντικό είναι ότι προβλέπονται κορβέτες, πλοία που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο Αιγαίο, ενώ δεν αποκλείεται να αναζητηθεί και μια ακόμη λύση για το ανατολικό Αιγαίο, όπως νέα παράκτια περιπολικά, τα οποία όμως να είναι κυριολεκτικά οπλισμένα σαν «αστακός».

Το θέμα είναι να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις κι όχι να τρέχουμε πίσω, ειδικά στο ΠΝ που είναι ένα δύσκολο κομμάτι που απαιτεί προγράμματα 15ετιας για να δημιουργηθούν νέα πλοία που προσφέρουν την συνέχεια της ναυτικής υπεροχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Εισβολείς καθ’ έξιν: Ο Ερντογάν έστειλε το «Τσεσμέ» στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα στο Αιγαίο

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: