«Ο αναβρασμός του Ελληνισμού ξεκίνησε»: Οι εθνικιστές στην Τουρκία τα βάζουν ξανά με την Εκκλησία

FILE PHOTO: Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερική Ελπιδοφόρο και τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε παλαιότερη συνάντηση τους. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Αμερικής




Η ιστοσελίδα HaberAlp (περιθωριακή, εθνικιστική/ΜΗP ιστοσελίδα) σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο αναβρασμός του Ελληνισμού ξεκίνησε», αναφέρεται αρχικά στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο που ως «Τούρκος πολίτης για πρώτη φορά στην ιστορία διορίστηκε -στα μέσα του 2019- στη θέση αυτή από το Ρωμαίικο Πατριαρχείο».

Οι δράσεις και δηλώσεις του –σημειώνεται- δεν φανερώνουν αγάπη προς την Τουρκία, σημειώνει. Οι σχετικές δηλώσεις και τα παράπονα αυξήθηκαν με την επαναλειτουργία ως τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Με τις από 2 Φεβρουαρίου δε δράσεις –σε ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολη- ξεκίνησε για λογαριασμό του ελληνισμού αναβρασμός κατά της Τουρκίας, διαδικασία που θεωρείται πως θα εξελιχθεί στους επόμενους μήνες, περιλαμβάνοντας και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επίσκεψη του Mounir Bouchenaki ειδικού συμβούλου της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, στον Οικουμενικό Πατριάρχη, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, ενώ δόθηκε και η εντύπωση πως διατυπώθηκαν παράπονα για την Τουρκία.

Ο Mounir Bouchenaki είχε ατύπως επισκεφθεί τον περασμένο Οκτώβριο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ένα σημαντικό σημείο είναι πως η UNESCO ζήτησε άδεια από την Τουρκία προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει έρευνες σχετικά με την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και μια άλλη επίσκεψη, αυτή της Γενικής Προξένου στη Σμύρνη, Δέσποινας Μπαλκίζα.

Την ίδια ημέρα υπήρξαν δηλώσεις από τις ΗΠΑ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να «ανατρέψει τις αποφάσεις αναφορικά με την Αγία Σοφία», είδηση που δημοσιεύθηκε και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, την 1η Φεβρουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να «ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προβάλλουν στις ΗΠΑ την ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του ελληνισμού».

Το Μνημόνιο που υπογράφηκε με την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, περιλαμβάνει και την προώθηση των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Όπως σημειώνεται, το πρόγραμμα αυτό δίνει την εντύπωση πως δρα σε βάρος της Τουρκίας και υπέρ του ελληνισμού και ως πρώτη δράση περιέχει εικονική περιήγηση στην Αγία Σοφία με τίτλο «Αγία Σοφία: 1500 χρόνια ιστορίας».

Στις δηλώσεις του –μετά την υπογραφή του μνημονίου- ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «(..) με την ευκαιρία αυτή καλώ και πάλι την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει τις αποφάσεις της (για την Αγία Σοφία), πρόκειται για ένα γεγονός που πλήττει τα θρησκευτικά ιδεώδη όλων των ορθοδόξων χριστιανών, αλλά και ανθρώπων διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Αναφορά γίνεται στη συνέχεια στην «επίσημη» επίσκεψη (σύμφωνα με ελληνικές και ρωμαίικες πηγές) στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, Μιχάλη Διάμεση, ο οποίος συνοδεύονταν από την Γενική Πρόξενο, Γεωργία Σουλτανοπούλου και τον δημοσιογράφο, Μανώλη Κωστίδη.

Στην επίσκεψη, οι Έλληνες διπλωμάτες συζήτησαν με τον Επίσκοπο Κασσιανό, κυρίως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την απόφαση πριν 50 χρόνια να σταματήσουν οι δραστηριότητες της Σχολής, γεγονός που αποτελεί άμεση παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και αδικία για την ελληνική κοινωνία, καθώς και την προγραμματισμένη ανακαίνιση του κτηρίου.

Και το δημοσίευμα καταλήγει πως πρόκειται για δύο ημέρες ελληνικής δράσης και συνεπώς πρόκειται για «αναβρασμό του ελληνισμού έναντι της Τουρκίας!»

Ένα άρθρο-“μπουνιά” από τη Wall Street Journal: Η τραγική κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: