Μητροπολίτης Αυστρίας: Η καλλιέργεια της Ελληνικής Γλώσσας έχει ρίζες από το 1801 στη Βιέννη

File photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι με τον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο. Φωτογραφία Νικόλαος Μαγγίνας




Η καλλιέργεια της Ελληνικής Γλώσσας έχει ιδιαίτερες ρίζες στη Βιέννη, όπου το 1801 οι ελληνικές κοινότητες ίδρυσαν την Ελληνική Εθνική Σχολή με δικαιώματα δημοσίου εκπαιδευτηρίου, λόγιοι και οραματιστές, όπως ο Ρήγας Φεραίος, στη Βιέννη είχαν εκδώσει τα ελληνικά έντυπα για τους υπόδουλους συμπατριώτες τους, προετοιμάζοντας την Εθνεγερσία του 1821 της οποίας εφέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια.

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, σε χαιρετισμό του προς τον ιστορικό και με παρουσία 300 και πλέον χρόνων Ελληνισμό της Αυστρίας και ιδιαίτερα της Βιέννης, όπου πρωτοεκδόθηκαν τα πρώτα κείμενα των Ελλήνων διανοουμένων τα οποία μετέφεραν τον σπόρο του Διαφωτισμού στην Ευρώπη αλλά και στο χειμαζόμενο ελληνικό έθνος.

  • Η Βιέννη είναι η έδρα της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου της Διασποράς το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα έως σήμερα, εδώ και σχεδόν 220 χρόνια, και στο οποίο φοιτούν, τα τελευταία χρόνια, αρκετές εκατοντάδες μαθητές κάθε χρόνο, στους οποίους μεταλαμπαδεύεται η ελληνική γλώσσα και ιστορία.

Όπως αναφέρει στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αρσένιος, η Ελληνική αποτελώντας άυλη πολιτιστική κληρονομιά για όλη την οικουμένη, ξεπερνά τα όρια του φυσικού της χώρου και ενυπάρχει στις γλώσσες όλου του κόσμου με πολλές χιλιάδες ελληνικές λέξεις να έχουν ενταχθεί σε αυτές.

Ο ίδιος, παραπέμποντας σε “ατέλειωτη σειρά μεγάλων του Πνεύματος και του Λόγου που έγραψαν τα έργα τους στα Ελληνικά”, και υπογραμμίζοντας, με παραδείγματα, τη δύναμη, τον πλούτο, τις δυνατότητες της Ελληνικής, προτρέπει σε ανάληψη δράσης για την ελληνική γλώσσα “για να διατηρήσουμε την αυτοσυνειδησία μας και να γίνουμε οι ζωντανοί φορείς του πολιτισμού της”.

“Ξεκινώντας από την εκμάθησή της στο σχολείο, ας αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρέχονται στη Βιέννη, στους χώρους της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, και στα Παραρτήματά της στις πόλεις Γκρατς και Σάλτσμπουργκ”, σημειώνει χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρυσι, λίγες μόνον ημέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας — εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκαν ανάλογοι εορτασμοί εφέτος στη Βιέννη — η συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Η εκδήλωση εκείνη, που συγκέντρωσε πλήθος ομογενών αλλά και πολλούς Αυστριακούς φίλους της Ελλάδας και εκπροσώπους της δημόσιας ζωής, ήταν εξαιρετικά εμβληματική, καθώς πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, όπου ακούστηκαν από διακεκριμένους ομιλητές όλες οι πτυχές για “την μακροβιότητα, τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Βαρθολομαίος: Δικαίως η Ελληνική διεκδικεί τον τίτλο της ‘’μητρικής γλώσσας του πνεύματος’’

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: