Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

File Photo Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος ,. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας μέσω ΚΥΠΕ




Μήνυμα επ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελλήνικής Γλώσσας απήθυνε στους Έλληνες ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλία Μακάριος:

«Σήμερα, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια, για τέταρτη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Κι από αυτήν την εορτή δεν αποκλείεται κανείς. Τουναντίον, συμμετέχουν όλοι – και είναι πολλοί – όσοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, αναγνωρίζουν τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στην εδραίωση του ευρωπαϊκού, όσο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Και, φυσικά, συμμετέχουμε ολόψυχα άπαντες οι Χριστιανοί, αναλογιζόμενοι ότι η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το όχημα για τη διάδοση του Ιερού Ευαγγελίου και της αλήθειας του Χριστού στην Οικουμένη.

Έναν λόγο παραπάνω να εορτάζει τη σημερινή ημέρα έχει η Ομογένειά μας στην Αυστραλία, η οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στήριξε την προσπάθεια για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Προσωπικά, εξάλλου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ομογενείς μας εδώ στους Αντίποδες αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, που κρατάει ζωντανή τη σχέση του με τη μητέρα Πατρίδα, τιμώντας τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ορθόδοξη πίστη και φυσικά τη γλώσσα των προγόνων μας.

Για την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας συνιστά πρώτιστο καθήκον και ιερό χρέος να εργάζεται για τη διατήρηση και ενδυνάμωση των ισχυρών αυτών δεσμών. Με βαθιά πεποίθηση ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί δομικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, έχουμε ταχθεί με αφοσίωση στον στόχο της προάσπισης και της αναζωογόνησής της. Στόχος που υπηρετείται σταθερά και συστηματικά από τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, δια των αξίων εκπαιδευτικών που τα στελεχώνουν, όσο και από τις ενορίες μας, με τη μέριμνα των καλών μας ιερέων και των μελών των εκκλησιαστικών συμβουλίων. Και, επιπλέον, υπηρετείται σε κάθε έκτακτη περίσταση και ανάγκη, όπως προσφάτως απεδείχθη, όταν η τοπική μας Εκκλησία πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη διάσωση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης.

Τιμώντας λοιπόν τον ρόλο και την ευθύνη της απέναντι στην Ομογένεια, η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας θα συνεχίσει να είναι παρούσα καθημερινά σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ιερού αγώνα για τη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία. Χρειαζόμαστε όμως αρωγούς και όλους τους ομογενείς μας, για να κάνουν προσωπική και οικογενειακή τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά και σε γωνιά της πέμπτης ηπείρου όπου χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού. Προσωπική μου παράκληση, με την ευκαιρία της σημερινή ημέρας, ας ακολουθήσουμε όλοι την προτροπή του ποιητή μας, Κωστή Παλαμά: “Για τη μητέρα γλώσσα μας τα λάβαρα κρατήστε”!»

Με πληροφορίες από Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

«Ο αναβρασμός του Ελληνισμού ξεκίνησε»: Οι εθνικιστές στην Τουρκία τα βάζουν ξανά με την Εκκλησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: