“Μηχανή απωλειών”… “Άγρια” επίθεση στην Ούρσουλα: Η Ευρώπη στον αγώνα για τα εμβόλια…

File Photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. EPA, OLIVIER HOSLET




Έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ασκεί με το κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Figaro, που υπογράφει ο Philippe Gélie. Της επιρρίπτει πολύ ορθά τις ευθύνες για το φιάσκο των εμβολίων.

Στο κείμενο αναφέρει:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μια ιστορική ευκαιρία να αποδείξει στους πολίτες της την αναντικατάστατη χρησιμότητά της, δείχνοντας, έναντι του  παγκόσμιου κινδύνου της πανδημίας, τη δύναμη της ενότητάς της, διαπραγματευόμενη συλλογικά την αγορά, στην καλύτερη τιμή και χρόνο, 2,3 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου αντι-Covid.

Αυτή η υπόσχεση ισχύος και αρμονίας ήταν πολύ δελεαστική, ώστε οι πρωτεύουσες να μην αρνηθούν να μεταβιβάσουν στην Επιτροπή των Βρυξελλών ένα προνόμιο που δεν έχει, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τη μηχανή απωλειών, που φαίνεται να έχει ανεπανόρθωτα γίνει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Βαρύτητα, ανικανότητα, αποστροφή στον κίνδυνο, την οδηγούν πίσω από όλους, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, με Κίνα, Ρωσία και Ινδία να είναι επίσης σε καλύτερη θέση, βασιζόμενες στις δικές τους παραγωγικές ικανότητες.

Ο Donald Trump και ο Boris Johnson επένδυσαν μαζικά, (τέσσερις έως επτά φορές περισσότερο από την ΕΕ) παίρνοντας όλα τα ρίσκα κατά το περασμένο έτος. Συμμετείχαν από τα πρώτα στάδια της έρευνας εμβολίων, γινόμενοι μέρος μιας  βαριάς βιομηχανικής διαδικασίας. 

Στις Βρυξέλλες, αρκεστήκαμε στο καθεστώς ενός απλού πελάτη, υπαγόμενοι στην καλή θέληση των προμηθευτών της, με αποτέλεσμα, η  φωτογραφία που μοιραζόμαστε στην Ευρώπη να είναι αυτή των κλειστών κέντρων εμβολιασμού, λόγω έλλειψης δόσεων.

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η παραίτηση της Προέδρου Ursula von der Leyen θα ήταν αμφίρροπη. Αδιαφάνεια των συμβάσεων, σημαντικό διπλωματικό λάθος στα σύνορα των δύο Ιρλανδιών, με τη μη τήρηση της υποχρέωσης του αποτελέσματος της «Ευρώπης της υγείας». 

Ενώ εκκρεμούν οι πρώτες εκταμιεύεις του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ανατριχιάζουμε στην ιδέα, ότι αυτή η διοίκηση πρέπει να αναδείξει κάθε εθνικό σχέδιο. Η VDL είχε υποσχεθεί μια «Ευρώπη που προστατεύει», αλλά προεδρεύει μιας άπορης και παροπλισμένης Ευρώπης.» 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Figaro, Philippe Gélie – L’Europe dans la course aux vaccins: «Machine à perdre»

Για να ξέρουμε τι λέμε: Πώς καθορίζονται τα θαλάσσια σύνορα… Μία αναφορά στην προκλητική Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: