Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις το Ελληνικό Επιτελείο

Τα πληρώματα από τα Ταχέα Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και οι Κανονιοφόροι της Διοίκησης πλοίων Επιτήρησης είναι τα μάτια του Επιτελείου στο Αρχιπέλαγος. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Η νέα ευθεία αμφισβήτηση από την Τουρκία, της αρμοδιότητας έκδοσης ναυτικών οδηγιών από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο- κάτι που έγινε πριν 48 ώρες όταν εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης παράνομη navtex για το ερευνητικό «Τσεσμέ»

δεν είναι μόνο μια πράξη που δυναμιτίζει το κλίμα εν όψει του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Πρόκειται όπως σημειώνεται από πηγές του Επιτελείου για ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των αξιώσεων της Τουρκίας, η οποία δείχνει ότι σε αυτή την κρίσιμη- όχι για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις- αλλά για τις σχέσεις της με τη Δύση, θέλει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Παρόμοιες κινήσεις κάνει εδώ και χρόνια η Τουρκία και γι’ ασκήσεις στο Αιγαίο, αλλά και ανατολικά της Κρήτης. Αμφισβητήσεις αρμοδιότητας στο Επιτελείο έχουν δει και σε θέματα έρευνας και διάσωσης. Πρόσφατα η Τουρκία είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα προκαλεί κάνοντας ασκήσεις στο Αιγαίο, δείχνοντας και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης του ζωτικού χώρου ασκήσεων των ΕΔ.

  • Η απάντηση σε κάθε τέτοια αξίωση είναι η διαρκής και μόνιμη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς με τα τμήματα Εθνοφυλακής σε αυτές τις περιοχές που βάζει στο στόχαστρό της η γείτονα.

Το ερευνητικό «Τσεσμέ», την Πέμπτη πρόκειται να βγει στο Αρχιπέλαγος, δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου.

Ερωτηματικό είναι το πως θα θελήσει η Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτή τη ναυτική οδηγία. Το παλιό σκαρί θα πλεύσει μόνο του στην περιοχή της navtex ή θα συνοδεύεται και από άλλα πλοία;

Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το «Τσεσμέ» δεν κάνει σεισμικές έρευνες αλλά έρευνες στήλης ύδατος.

Οι επόμενες ημέρες δεν χαρακτηρίζονται «κρίσιμες» από στελέχη του Επιτελείου, αλλά ημέρες αυξημένης επιτήρησης, διότι μπορεί οι διερευνητικές να είναι σε εξέλιξη αλλά η Τουρκία δείχνει και μια άλλη πρόθεση.

Το βέβαιο είναι ότι σε κάθε τουρκική εμφάνιση στο Αιγαίο, τον πρώτο λόγο και πάλι έχει το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο παρακολουθεί όλες εκείνες τις κινήσεις που γίνονται. Το ίδιο θα συμβεί και με το μικρό και παλιό ερευνητικό και τυχόν άλλα τουρκικά πλοία.

Τα πληρώματα των πλοίων επιτήρησης έχουν πρώτα τον λόγο σε κάθε κίνηση που γίνεται στο Αν. Αιγαίο. Είναι τα μάτια του Επιτελείου στο Αρχιπέλαγος και μεταφέρουν την επιχειρησιακή εικόνα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Τηλεδιάσκεψη στο ΝΑΤΟ στη σκιά της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ

Το μεσημέρι της Τετάρτης πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας υπουργός με τις Ελληνικές θέσεις γι’ ακόμη μια φορά αναμένεται ότι θα θίξει την παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας έναντι μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ.

Άλλωστε ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή στον λόγο του υπουργού την Τρίτη, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Κύπριο υπουργό άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μάλιστα μίλησε για υβριδικό πόλεμο.

«Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και φυσικά δεν λησμονούμε της περσινές έκνομες και αντίθετες της το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι ενέργειες αυτές απαιτούν τη μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία της, για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε της τελευταίες εξελίξεις και θέματα που άπτονται της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης αποσταθεροποιητικών ενεργειών και τακτικών υβριδικού πολέμου», σημείωσε με νόημα μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός.

  • Η τηλεδιάσκεψη στο ΝΑΤΟ είναι και η πρώτη για το νέο Αμερικανό υπουργό άμυνας και θα γίνει στη «σκιά» των πολλαπλών μηνυμάτων που εξέπεμψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, αλλά και της απειλητικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου, ακόμη και σε βάρος της Συμμαχίας. Παράλληλα ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση εμφάνισε την Τουρκία ως τον απόλυτο ρυθμιστή των περιφερειακών εξελίξεων.

Και ακριβώς γι’ αυτή την συμπεριφορά και τα πιστεύω της Τουρκικής κυβέρνησης, που οι αξιωματούχοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως εκείνους που ορίζουν την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή, οι χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο έχουν ταχθεί απέναντι από αυτή την πολιτική που θεωρείται επικίνδυνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

 

Το ερώτημα τίθεται έτσι ακριβώς: Θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: