Με την κυβέρνηση Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ επιστρέφει με ανακούφιση στην ομαλότητα, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους δυτικούς εταίρους της Αμερικής από τον Λευκό Οίκο. EPA, Anna Moneymaker / μέσω ΚΥΠΕ




Στη συνάντηση των 30 υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (κείμενο Hélène Sallon και JeanPierre Stroobants). 

Σημειώνει, ότι αποφάσισαν επέκταση της αποστολής στο Ιράκ, δεν έλαβαν απόφαση σχετικά με την αποστολή, που συνεχίζεται εδώ και είκοσι περίπου χρόνια στο Αφγανιστάν και η οποία αναμενόταν να λήξει την 1η Μαΐου, ενώ απέφυγαν, όπως σημειώνεται, να αντιμετωπίσουν το τουρκικό ζήτημα.

Ο Λόιντ Όστιν, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ήθελε σε κάθε περίπτωση να  διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους εταίρους του, ότι ο τόνος και η δράση της δημοκρατικής Διοίκησης θα είναι διαφορετικά.

Την Τετάρτη, σε άρθρο του στην Washington Post με  τίτλο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη μόνοι, γι’ αυτό πιστεύουμε στο ΝΑΤΟ», το οποίο αναμφίβολα θα επαναλάβει ο Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται στις Βρυξέλλες τους προσεχείς μήνες, σε μια σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες υγιεινής.

Τετάρτη και Πέμπτη, «η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή», επιβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή, βέβαιη ως προς την υπόσχεση του Austin «για διαβουλεύσεις, συνεργασία και από κοινού αποφάσεις». Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, από την πλευρά του, χαιρέτισε το τέλος των «δύσκολων συζητήσεων».

Ο ίδιος ήλπιζε, στην πραγματικότητα, να επικεντρώσει τη συζήτηση – και την προσοχή των ΜΜΕ – στο σχέδιό του για «επαναφορά» της Συμμαχίας έως το 2030, με μια μεταρρύθμιση της χρηματοδότησής της, μια τεράστια επένδυση στις τεχνολογίες του μέλλοντος και μια στρατηγική προσαρμογή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη ρωσική απειλή, αλλά τονίζοντας πλέον το ρόλο της Κίνας, που είναι μία από τις προτεραιότητες της νέας Διοίκησης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, επικράτησε η επικαιρότητα της Μέσης Ανατολής, με την ανακοίνωση της επέκτασης της αποστολής της Συμμαχίας για υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων, που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με σταδιακή αύξηση από «500 σε περίπου 4.000 άτομα», όπως ανέφερε ο Stoltenberg

«Η επέκταση της αποστολής του ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται σε ένα ιρακινό αίτημα. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε τι θα περιλαμβάνει, τη γεωγραφική της ανάπτυξη και ποιοι θα είναι οι τοπικοί συνομιλητές της. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί η πιθανή μετάβαση μεταξύ του συνασπισμού και της αποστολής του ΝΑΤΟ», δήλωσε διπλωματική πηγή στη Βαγδάτη, με τον Stoltenberg  να κάνει λόγο για έναν απαραίτητο «συντονισμό» μεταξύ των δύο αποστολών.

Όπως σημειώνεται, οι  υπουργοί Άμυνας θέλησαν να αποφύγουν να προσθέσουν την ενοχλητική τουρκική ερώτηση στην ατζέντα τους, ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά των ΗΠΑ, ότι υποστηρίζουν Κούρδους αντάρτες, που φέρεται να εκτέλεσαν δεκατρείς Τούρκους υπηκόους στο βόρειο Ιράκ, ήταν στο μυαλό όλων. Επισημαίνεται, ότι ο Erdogan κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα, να ενεργήσουν «ειλικρινά» για τη διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo,  ο οποίος, κατηγορώντας την τουρκική ηγεσία για τις ενέργειές της στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ή για τα «δώρα» της στη Ρωσία – από την οποία αγόρασε πυραύλους – είχε προκαλέσει έκπληξη τον Δεκέμβριο του 2020, καλώντας για συντονισμένη δράση Ευρωπαίων και Αμερικανών για επαναφορά της Άγκυρας στη «συμμαχική συμπεριφορά», οι δημοσιογράφοι εκτιμούν, ότι η Διοίκηση Biden πιθανότατα δεν θα πει κάτι διαφορετικό, γνωρίζοντας συγκεκριμένα, ότι το Ιράκ, και ιδιαίτερα οι ορεινές περιοχές του στο Βορρά που φιλοξενούν βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), είναι ένα άλλο πεδίο δράσης για τον τουρκικό στρατό.

Σημειώνοντας, ότι τον Δεκέμβριο του 2020, ο Erdogan κάλεσε τις ιρακινές αρχές να εντείνουν τον αγώνα τους εναντίον του ΡΚΚ, απειλώντας, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα το αναλάμβανε ο ίδιος, υπογραμμίζεται, ότι η προγραμματισμένη επέκταση της αποστολής του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που οι διπλωμάτες ονομάζουν μετριοπαθώς «σύγκρουση στόχων», καθώς η συνέχιση των τουρκικών επιχειρήσεων θα ήταν δύσκολο να συμφιλιωθεί με μια αποστολή του ΝΑΤΟ, με στόχο την διασφάλιση της κυριαρχίας της χώρας και την προστασία της από τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Εξ ου και η προφανής δυσφορία του κ. Stoltenberg, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Άγκυρα για τη δολοφονία των δεκατριών Τούρκων πολιτών, αλλά χωρίς να καταδικάσει το ΡΚΚ. 

ΠΗΓΗ: Le Monde  Hélène Sallon και JeanPierre Stroobants – Avec l’administration Biden, l’OTAN revient avec soulagement à la normale, difficultés comprises

Ο σουλτάνος και οι συκοφάντες του: Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία προς ένα ζοφερό μέλλον…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: