Με την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο την προσέγγιση με τη Δύση

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Δακρυγόνα, συλλήψεις και κατηγορίες για τρομοκρατία. Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη καταστέλλει τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και ένα μήνα εναντίον του Πρύτανη του αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου Bogazici, ο οποίος διορίστηκε από το κράτος.

Ο Melih Bulu διορίστηκε προσωπικά από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και είναι μέλος του κόμματός του. Οι φοιτητές και πολλοί καθηγητές στο Πανεπιστήμιο απαιτούν να επιλέξουν οι ίδιοι τον Πρύτανη ως είθισται.

Τίτλος του κειμένου της Handelsblatt,: «Η Τουρκία στρέφει τους ευρωπαίους εταίρους εναντίον της»
Υπότιτλος: «Με τη σκληρή καταστολή των φοιτητών, η τουρκική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την προσέγγιση με τη Δύση. Πρόκειται για μια σύγκρουση, η οποία βλάπτει επίσης την οικονομία»

Στην ανταπόκριση του Ozan Demircan από την Κωνσταντινούπολη για την εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Μια έκκληση πολλών ευρωπαίων βουλευτών που βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt δείχνει ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση κατά του περιορισμού των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της θεσμικής αυτονομίας», αναφέρει το έγγραφο που έχουν υπογράψει δεκάδες βουλευτές από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ίδια η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα όργανο που υποστηρίζει κατά κύριο λόγο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εν λόγω ενέργεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γερμανού βουλευτή του FDP Konstantin Kuhle. «Η δράση της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των φοιτητών του Πανεπιστημίου Bogazici είναι μια προσπάθεια καταστολής εναντίον ενός χώρου ελεύθερης σκέψης στην Τουρκία», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Handelsblatt και συγκρίνει την εν λόγω ενέργεια με εκείνη της ουγγρικής κυβέρνησης κατά του Central European University στη Βουδαπέστη. Μετά την αλλαγή ενός νόμου, το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

Ο Kuhle αναφέρει ότι «η χρήση βίας και η σύλληψη διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη είναι εντελώς υπερβολικές και υπογραμμίζουν την αποξένωση της τουρκικής κυβέρνησης από τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες». Πιστεύει ότι θα ήταν επιθυμητή η προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδίως  για χάρη των μελλοντικών γενεών. «Ωστόσο, θα πρέπει να βασίζεται σε καλή θέληση και συγκεκριμένες ενέργειες. Τίποτα από αυτά δεν διακρίνει κανείς στη κυβέρνηση του Erdogan». 

  • Η Άγκυρα αναζητά προσέγγιση με τη Δύση

Ο βουλευτής συνοψίζει αυτό που πιστεύουν πολλοί στην Ευρώπη, ότι δηλαδή ο Erdogan θέτει σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική προσέγγιση με την Ευρώπη. Με την σκληρή καταστολή εναντίον των φοιτητών και μια σκληρή εξωτερική πολιτική, η τουρκική κυβέρνηση στρέφει τους εταίρους εναντίον της. Ωστόσο, η Άγκυρα αναζητά προσέγγιση με τη Δύση.

Στο τέλος του περασμένου έτους ο Erdogan δήλωσε ότι «Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας πουθενά αλλού, αλλά στην Ευρώπη, και οραματιζόμαστε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη». Οι εκκλήσεις εισακούστηκαν γρήγορα. Τον Ιανουάριο, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas ταξίδεψε στην Άγκυρα και λίγες εβδομάδες αργότερα οι Υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Στην παρούσα φάση δεν ακούγεται τίποτα από τη ρητορική των τελευταίων ετών, όπως για παράδειγμα η σύγκριση με τους Ναζί. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η σχέση με τη Ρωσία καταρρέει σε πολλά μέτωπα. Υπάρχει επίσης απειλή διαφωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς ο νέος Πρόεδρος Joe Biden θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ενός ρωσικού οπλικού συστήματος. Αυτό θα προκαλούσε πολύ σοβαρές ζημιές στην οικονομία της χώρας.

Συνεπώς, οι διαμαρτυρίες εναντίον του Πρύτανη του Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη έρχονται σε ακατάλληλη στιγμή για την Άγκυρα. Ο Erdogan δεν θέλει να υποχωρήσει. Το νέο σύνταγμα του παρέχει την εξουσία να διορίζει τον Πρύτανη κάθε Πανεπιστημίου. Επομένως, η υπαναχώρηση όσον αφορά τον Bulu θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας.

Και για αυτό θα υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση των διαδηλωτών, χωρίς διακριτικότητα. Ο Erdogan τους αποκαλεί «τρομοκράτες» και αμφισβητεί δημοσίως ότι πρόκειται πραγματικά για  φοιτητές.

  • Εταιρείες και επενδυτές από το εξωτερικό αποθαρρύνονται 

Ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στους τρομοκράτες να κυριαρχήσουν  στην Τουρκία. «Αυτή η χώρα δεν θα ζήσει πάλι μια εξέγερση τύπου Γκεζί στο Ταξίμ». Ο Erdogan αναφέρεται στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια.

Ωστόσο, η ρητορική είναι επικίνδυνη, ειδικά για την οικονομία της χώρας. Η καταστολή των φερόμενων και, στη συνέχεια, καταδικασθέντων πραξικοπηματιών και μελών της αντιπολίτευσης διώχνει εταιρείες και επενδυτές από το εξωτερικό. Επενδυτές από όλο τον κόσμο απέσυραν τα κεφάλαια τους από την Τουρκία και η λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια των τελευταίων δεκαετιών. Ενώ περίπου το 1/4 όλων των αγοραστών τουρκικών ομολόγων ήταν ξένοι έως το 2016, το μερίδιό τους έχει πλέον συρρικνωθεί στο 3%.

Και η μεγαλύτερη ανησυχία των γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία ήταν πρόσφατα ακριβώς αυτού του είδους η μη προβλεψιμότητα, η οποία δημιουργεί  προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen τελικά απέσυρε τα  σχέδιά της, που αφορούσαν την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στην Τουρκία. Στους επιχειρηματικούς κύκλους, αιτιολογήθηκε στη βάση της τουρκικής πολιτικής.

Οι φοιτητές τονίζουν επανειλημμένα ότι το αίτημά τους είναι η παραίτηση του νέου Πρύτανη, οι δημοκρατικές εκλογές – και, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις και φυλακίσεις, η απελευθέρωση των «φίλων μας».

Ο Melih Bulu, ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου, εμφανίζεται ασυγκίνητος από τις διαμαρτυρίες. Ένα ρεπορτάζ τον Ιανουάριο τον έδειξε να χαμογελά στους διαδηλωτές, καθώς εκείνοι φώναζαν δυνατά κάτω από το παράθυρό του, ζητώντας την παραίτησή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε καμία περίπτωση» δεν σκέφτεται να παραιτηθεί. Ωστόσο, οι φοιτητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι και οι εσωτερικές υποθέσεις επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική. Η έκκληση των βουλευτών το καταδεικνύει σαφώς. Και η οικονομία ενδιαφέρεται επίσης για σταθερές συνθήκες. Ο Erdogan δεν θα μπορέσει να υποβαθμίσει τις διαμαρτυρίες για πολύ χρόνο ακόμη.

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Ozan Demircan

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega Tv: Ο «κωδικός 3+1» το κλειδί των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: