Μα πόσο άθλιοι πια; Οι Ευρωπαίοι σώζουν την Τουρκία, δεν την ενέταξαν στους φορολογικούς παράδεισους

FILE PHOTO: Γενική άποψη από τις εργασίες συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. JOHN THYS, POOL.




Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εντάξει, τουλάχιστον ακόμη, την Τουρκία στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της Ε.Ε., δίνοντας της παράταση τέσσερις μήνες για να διορθώσει την κατάσταση, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Σημείωσε, ότι οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας, σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να ηρεμούν, επικράτησαν της διαπίστωσης ως προς τις πενιχρές προσπάθειες  της Τουρκίας, όσον αφορά τη διαφάνεια.

Ωστόσο, ήταν δύσκολο να βρεθεί συμφωνία μεταξύ των υποστηρικτών μιας σκληρής γραμμής εναντίον της Άγκυρας (Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Δανία, Αυστρία) και εκείνων που, όπως η Γερμανία, τάσσονται υπέρ μιας συμφιλιωτικής προσέγγισης.

  • «Η ακεραιότητα της λίστας είναι ένα παιχνίδι», ανέφερε πηγή της εφημερίδας εξοικειωμένη με το θέμα, καταγγέλλοντας απόπειρες «πολιτικοποίησης αυτής της άσκησης για εξαίρεση της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις της».

Σύμφωνα με την προθεσμία, που της είχε ήδη χορηγηθεί στις αρχές του 2020, η Άγκυρα είχε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσει μια αυτόματη και κατ’ απαίτηση ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη. 

Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να μην διαθέτει τίποτα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ολλανδία, οι οποίες φιλοξενούν περίπου 5 εκατομμύρια από τα 7 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στην ΕΕ, ενώ αγνοεί επίσης την Κύπρο, της οποίας η νομιμότητα δεν αναγνωρίζει.  

Εάν η Άγκυρα επισημαίνει τεχνικές δυσκολίες στον προσδιορισμό της φορολογικής κατοικίας των υπηκόων της, το θέμα είναι ευαίσθητο για την τουρκική διασπορά, η οποία φοβάται κυρώσεις για εκείνους που, για παράδειγμα, έχουν λάβει κοινωνική βοήθεια στην ΕΕ, ενώ «κρύβουν» εισόδημα στην Τουρκία.

  • «Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Όμως, η εγγραφή της στη [μαύρη] λίστα θα ερμηνευόταν ως επίθεση, ενώ οι Τούρκοι δείχνουν σημάδια προσέγγισης», δήλωσε μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή, με την εφημερίδα να παρατηρεί, ότι  Άγκυρα και Αθήνα έχουν ξαναρχίσει διάλογο για να διευθετήσουν τη διαφωνία τους, σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με άλλη διπλωματική πηγή, «αυτή είναι η τελευταία προθεσμία που δόθηκε στην Τουρκία», αλλά άλλες πηγές δεν αποκλείουν, ότι μια στροφή στη διφορούμενη σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας απαιτεί επιπλέον χρόνο. Η εύρεση του «σωστού χρόνου» για εκνευρισμό της Τουρκίας θα είναι δύσκολη. Η Ε.Ε. βασίζεται στη βοήθειά της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2016.

Για τον Sven Giegold, ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων και ειδικού επί του θέματος, «σε γενικές γραμμές, η Τουρκία δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, διότι δεν προκαλεί ζημία τόσο στην ΕΕ, όσο άλλες χώρες, που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο». 

Κατά τον ίδιον, «η Ε.Ε. δεν απαριθμεί τους πραγματικούς φορολογικούς παραδείσους, επειδή τα κριτήρια καταχώρισης είναι αδύναμα και σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα τα κράτη μέλη της να τα εκπληρώνουν». «Δεν τολμούμε να επιτεθούμε στους φορολογικούς παραδείσους στην ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Σύμφωνα με την TJN, η Γαλλία έχασε, μεταξύ 2016 και 2017, 2,7 δις δολάρια (2,2 δισεκατομμύρια ευρώ) από φόρους εταιρειών προς όφελος της Ολλανδίας, για την οποία, το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεώρησε, ότι «είχε τα χαρακτηριστικά» ενός φορολογικού καταφυγίου.

Επίσης, παρόμοιος χαρακτηρισμός δίνεται και στο Λουξεμβούργο, του οποίου η κλίμακα των κεφαλαίων που κρύβονται από το οικονομικό κέντρο του Μεγάλου Δουκάτου αποκαλύφθηκε την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, από την εκτενέστατη έρευνα OpenLux, που διεξήχθη συγκεκριμένα από την εφημερίδα Le Monde.

ΠΗΓΗ: Le Monde Paradis fiscaux : l’Europe accorde un nouveau sursis à la Turquie

Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη: Αθλιότητες Κιλιτσντάρογλου, καλεί τον Ερντογάν να δρα με «υπόδειγμα» την εισβολή του Αττίλα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: