Μητσοτάκης – Νετανιάχου στο Ισραήλ: «Πράσινο διαβατήριο» για τουρισμό και πρωτοποριακή θεραπεία στην ατζέντα [video]

Photo Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Σας συγχαίρω για τον γρήγορο ρυθμό που εμβολιάζετε τους πολίτες σας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό. Θέλω να υποδεχθώ όσο το δυνατόν συντομότερα Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα, ανέφερε σε κοινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει πολύ σύντομα από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία του κορωναϊού.

Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορωναϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

 

«Επιχειρηματολόγω για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου» επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε δε την εκτίμηση πως «έως τον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει να τιθασεύσουμε ακόμη περισσότερο την πανδημία του κορονοϊού».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχέτικάμε τις σχέσεις Ισραήγλ-Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργος τόνισε: «Η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφ όσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες».

«Συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου. Ισραηλινοί πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, μόλις αρθεί η καραντίνα», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση τους στο Ισραήλ.

Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για τη στρατηγική συνεργασία στον τουρισμό

Συμφωνία για τη διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού υπέγραψε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με την Ισραηλινή ομόλογό του κυρία Orit Farkash-Hacohen. Η συμφωνία αφορά κατ’ αρχάς στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στις τουριστικές επενδύσεις, στην προώθηση του τουρισμού, στην τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, στην τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Συμφωνία έρχεται σαν επιστέγασμα της διαπιστωμένης κοινής επιθυμίας εκ μέρους Ελλάδας και Ισραήλ να αναπτύξουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις στον τομέα του τουρισμού αλλά και ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, με τη Συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες. Με τη Συμφωνία προβλέπεται η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού και η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για τη συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «με μεγάλη ικανοποίηση ολοκληρώνουμε τη Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικά για τον τουριστικό τομέα. Η Συμφωνία αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης και αποσκοπεί στην αξιοποίηση σημαντικών συμμαχιών με χώρες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από τους δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ η Ελλάδα μοιράζεται την ίδια πεποίθηση, ότι ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό μοχλό ανάπτυξης προς μια σύγχρονη, βιώσιμη και προσοδοφόρο κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι για την πατρίδα μας η τουριστική αγορά του Ισραήλ είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το 2019 φιλοξενήσαμε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες. Ο αριθμός αυτός αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις στην Ελλάδα».

Η Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ κυρία Farkash-Hacohen υπογράμμισε ότι «η υπογραφή της Συμφωνίας για τον διεθνή τουρισμό είναι φάρος ελπίδας, τη στιγμή που οι ουρανοί είναι κλειστοί και οι διακοπές πολύ μακριά. Η Συμφωνία αποτελεί μια υπενθύμιση σε όσους απασχολούνται σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία ότι εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ξανανοίξουν το συντομότερο δυνατόν». Και συνέχισε: «Ο τουρισμός αποτελεί πάντοτε αμφίδρομη υπόθεση. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία, επιτρέποντας στους πολίτες και των δύο χωρών την απόκτηση εφάμιλλων θετικών εμπειριών που μπορούν να προσφέρουν τα ταξίδια και οι διακοπές».

Η κυρία Farkash-Hacohen αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, λέγοντας ότι «η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία είναι στρατηγική για αμφότερες τις χώρες μας. Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι φίλοι και σύμμαχοι – και η συνεργασία μας είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ».

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν και απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό

Συγκεκριμένα οι ερωτήσεις που τέθηκαν και απαντήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, έχουν ως εξής:

Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Μία ερώτηση και για τους δύο. Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη και πρωθυπουργέ Νετανιάχου, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις προσδοκίες των δύο χωρών σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω έχουμε ήδη σχολιάσει επί τούτου. Έχω ταχθεί υπέρ ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δεχόμαστε, με εύκολο τρόπο, ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες. Αυτό ακριβώς είναι το project πάνω στο οποίο εργαζόμαστε με το Ισραήλ. Και εκτιμώ ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει τέτοια βεβαίωση για ταξίδια προς την Ελλάδα, καθότι -όπως σας είπα- έχετε καταφέρει να εμβολιάσετε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σας και κινείστε με γρήγορο ρυθμό.

Αναμένω ότι αυτό που θα κάνουμε με το Ισραήλ θα είναι, ουσιαστικά, δοκιμαστικό για το τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μόλις αντιμετωπίσουμε τον κορωναϊό. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι, θέλουν να ταξιδέψουν, δεν ταξίδεψαν πολύ πέρυσι.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, παραμένει πολύ ασφαλέστερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αναμένω ότι έως τον Απρίλιο θα έχουμε περιορίσει την επιδημία πολύ περισσότερο. Επίσης προχωρούμε γρήγορα με το σχέδιο εμβολιασμού και γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός έχει ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας.

Άρα προσβλέπω σε αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, «γραμμές ταχείας κυκλοφορίας», όπως κι αν τα αποκαλέσετε, ουσιαστικά πρόκειται για ένα εύκολο αποδεικτικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα χωρίς επιπλέον περιορισμούς.

Ερώτηση δημοσιογράφου (από Ισραηλινό μέσο ενημέρωσης): Κύριε Μητσοτάκη. Ένα ερώτημα. Ζητήσατε από τον κύριο Νετανιάχου εγγυήσεις πως η συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα είναι εις βάρος της Ελλάδας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται, και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αξία αυτής της σχέσης είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr
Αθήνα, Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Στη Λευκωσία και μετά στην Ιερουσαλήμ ο Πρωθυπουργός: “Βλέπει” Αναστασιάδη και Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: