Κυρίαρχο το Πολεμικό Ναυτικό: H ναυτική προβολή ισχύος δεν σταματά στο Αρχιπέλαγος όταν η Τουρκία προκαλεί με το Τσεσμέ

FILE PHOTO: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού και Μονάδων της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης STANDING NΑΤΟ MARITIME GROUP TWO (SNMG2), που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τη Δευτέρα 08 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το Πολεμικό Ναυτικό έδειξε και πάλι ότι είναι κυρίαρχο στο Αρχιπέλαγος από το βορειότερο έως και το νοτιοανατολικό τμήμα του.

Εκεί άλλωστε, που ήταν άλλωστε και όλο το καλοκαίρι, τασσόμενο απέναντι σε κάθε είδους πρόκληση που σχεδίαζε η Τουρκική ηγεσία. Εκεί που και σήμερα και όλον τον χρόνο σηκώνει τη σημαία.

Πριν λίγες ώρες το Πολεμικό Ναυτικό ανέδειξε εικόνες και βίντεο από την άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ, μια άσκηση όπου θεωρητικά ανήκει στον ετήσιο προγραμματισμό των ασκήσεων του όπλου και που πάντοτε οι Επιτελείς αξιολογούν τα πληρώματα του στόλου. Όσοι έχουν λάβει μέρος σε αυτή κάνουν λόγο για απαιτητικά σενάρια που όλοι πρέπει να δουλέψουν για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για κάθε πλοίο ξεχωριστά.

Πάντως εντυπωσιακή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας, επ’ ωφέλειά του ναυτικού. Τα «γεράκια» σηκώθηκαν απ’ όλες τις πολεμικές μοίρες για να βοηθήσουν το ΠΝ να εξασκηθεί στ’ αντιαεροπορικά σενάρια.

  • To Πολεμικό Ναυτικό ασκείται στον ζωτικό χώρο που το κάνει εδώ και χρόνια και την ίδια στιγμή η γείτονα, εμμέσως τορπιλίζει τις διερευνητικές με την έξοδο του ερευνητικού Τσεσμέ στο Αιγαίο. Και η Τουρκία με αυτή την επιλογή της δείχνει την άκρως προβληματική συμπεριφορά που επιδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ και όλο το Δυτικό τόξο.

Την κίνηση αυτή την έκανε η Τουρκία ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν επισήμως τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Η Αμερική πήρε θέση σε ανώτατο επίπεδο, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν τόσο με τον Νίκο Δένδια και αμέσως μετά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα μάλιστα περιμένει την απάντηση της τουρκικής πλευράς για τον καθορισμό του ραντεβού του 62ου γύρου των διερευνητικών, που τοποθετούνται για τις αρχές Μαρτίου.

  • Η διαιώνιση της ναυτικής παράδοσης και οι αποφάσεις για το αύριο του ΠΝ

Όμως η άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ έχει έρθει να συμπληρώσει ένα πολύ μεγάλο παζλ δραστηριοτήτων του όπλου και μάλιστα να βγάλει εκτός Ναυστάθμου όλα εκείνα τα πλοία που είχαν απομείνει στη Σαλαμίνα.

Και γράφουμε την λέξη απομείνει, διότι δεν είναι λίγες οι φρεγάτες του στόλου που βρίσκονται και εκτός των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας, σε αποστολές που δείχνουν τη ναυτική ισχύ, την ιστορική συνέχεια της ναυτοσύνης.

Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι πάντοτε στο Αιγαίο και θα το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και μέσω που διαθέτει κι αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που στο επιτελείο της γείτονος το έχουν πάντοτε στα σχέδιά τους ως βασική αποτρεπτική παράμετρο.

  • Την παράδοση της ισχυρής δύναμης στην θάλασσα, καλείται στην παρούσα φάση να συνεχίσει και η ηγεσία του ΠΝ, μέσω των επιλογών για το πλοίο των επόμενων δεκαετιών. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συσκέψεις να ήταν σαφής λέγοντας ότι θέλει το καλύτερο πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο το πλαίσιο που έχει τεθεί, αναγκάζει τους Αξιωματικούς να ζυγίσουν τα δεδομένα που τίθενται από κάθε πλευρά.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι αν απαγκιστρωθούν από το πλαίσιο που έχει τεθεί, δηλαδή επιλογή τεσσάρων νέων κύριων μονάδων επιφανείας, πλοία ενδιάμεσης λύσης, ναυπήγηση στην Ελλάδα, εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των τεσσάρων ΜΕΚΟ, η κατάδειξη του νέου πλοίου σαφώς θα είναι μια πολύ εύκολη απόφαση γι’ αυτούς, διότι εδώ και χρόνια έχουν συντάξει την μελέτη που τους καθοδηγεί στις σύγχρονες απαιτήσεις που διαμορφώνει το ανανεωμένο θέατρο των ναυτικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, πάνω σε αυτή την βάση πρόκειται να κινηθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Δηλαδή οι επιτελείς θα μελετήσουν όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τα τέλη του μήνα, θα συντάξουν την λίστα και έως τα μέσα Μαρτίου θα γίνει η αποκάλυψη της επιλογής για τις τέσσερις νέες φρεγάτες του στόλου.

Η ενδιάμεση λύση και η ναυπήγηση φαίνεται ότι πέφτει στην πολιτική ηγεσία, η οποία βεβαίως σε ότι αφορά τουλάχιστον τα μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία θα θέσει εκ νέου ερωτήματα προς το Πολεμικό Ναυτικό, αν δηλαδή οι προτεινόμενες από τα κράτη φρεγάτες, είναι κατάλληλες για τον Ελληνικό στόλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τα ποιοτικά βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της αριθμητικής διαφοράς και των σπασμωδικών κινήσεων της Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: