Κύμα αγάπης και συμπαράστασης για τη Ζέτα: Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βία που υπέστη από γνωστό σκηνοθέτη

Η ηθοποιός Ζέτα Δούκα. Φωτογραφία via Twitter, @ZETA_DOUKA




Η Ζέτα Δούκα εξομολογήθηκε τα συναισθήματα που αισθάνθηκε λίγα λεπτά πριν πάρει την απόφαση να μιλήσει ανοιχτά για την ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία που υπέστη από γνωστό σκηνοθέτη

Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που η Ζέτα Δούκα αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή πως στο παρελθόν υπέστη ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία από γνωστό σκηνοθέτη.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ηθοποιού και ιδρύτριας της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Anasa», ο σκηνοθέτης την κλώτσησε και την έβρισε στο πλαίσιο θεατρικής συνεργασίας που είχαν το 2008-2009.

Η Ζέτα Δούκα, με μία νέα ανάρτηση της στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, εξομολογήθηκε τα συναισθήματα που αισθάνθηκε λίγα λεπτά πριν πάρει την απόφαση να μιλήσει ανοιχτά, ενώ έκανε λόγο και για το κύμα αγάπης και συμπαράστασης που την έχει κατακλύσει όλο αυτό το διάστημα.

«Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την αποκάλυψη της βίας που υπέστην στην επαγγελματική μου ζωή. Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, δε θα ξεχάσω ποτέ το αίσθημα του πανικού και της αμφιβολίας που με κατέκλυζαν μέχρι και ένα δευτερόλεπτο πριν πάρω την απόφαση να μιλήσω ανοιχτά και συναισθηματικά.

Δε θα ξεχάσω όμως ποτέ, ένα δευτερόλεπτο μετά την αποκάλυψη το αίσθημα της γαλήνης και της δύναμης. Ήταν σαν να με έλουζε ένα ζεστό φως που απελευθέρωσε και ελάφρυνε επιτόπου την ψυχή μου. Δε θα ξεχάσω σίγουρα ποτέ το δίχτυ ασφάλειας που στήθηκε από συναδέλφους, φίλους, από γνωστούς και αγνώστους που διέκριναν την αλήθεια μου και εκτίμησαν ότι ήρθε η ώρα για ριζική αλλαγή.

Κι έτσι τώρα είμαστε όλοι μαζί! Μην αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, τη δύναμή σου, την αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Βασανίστηκες και πρέπει να γιατρευτείς. Μην αφήσεις αυτή την ευκαιρία να περάσει. Η κοινωνία είναι έτοιμη για σένα, είμαστε το δίχτυ ασφαλείας σου. Μη φοβάσαι», γράφει η Ζέτα Δούκα.

  • «Γιατί ο εισαγγελέας δεν έχει καλέσει αυτούς που καταγγέλλονται;», ρωτά ο Σπύρος Μπιμπίλας

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις για τις καταγγελίες και τις νόμιμες διαδικασίες του Πειθαρχικού των ηθοποιών

Στην εκπομπή «Ευτυχείτε!» της Κατερίνας Καινούργιου μίλησε το πρωί της Τρίτης (16/2) ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), Σπύρος Μπιμπίλας, αναφορικά με τις εξελίξεις για τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμό στον χώρο του θεάτρου.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας απάντησε στις πληροφορίες που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις οποίες ο δικηγόρος του γνωστού πρωταγωνιστή, τον οποίο έχουν καταγγείλλει η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, έχει παραλάβει τον φάκελο με τις μαρτυρίες σε βάρος του.

Επιπλέον, ο κ. Μπιμπίλας αναφέρθηκε στις πληροφορίες που λένε ότι ο Παύλος Χαϊκάλης έχει τέσσερις συνολικά καταγγελίες εις βάρος του. Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Η. δήλωσε, επίσης, πως έχει παραξενευτεί που ο εισαγγελέας δεν έχει ακόμα καλέσει τους φερόμενους ως θύτες κάποιων σοβαρότατων καταγγελιών.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε στο «Ευτυχείτε!»: «Δεν θα σας απαντήσω ποιες είναι και πόσες είναι οι καταγγελίες. Όταν κάποιος έχει κατηγορηθεί από κάποιους θα πρέπει να παραλάβει τον φάκελο για να μπορέσει να απολογηθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί κάποιος φάκελος. Δεν μπορώ να σας πω αν τον πήρε, αν θα τον πάρει αύριο. Μπορώ να σας πω τη νόμιμη διαδικασία για τον φάκελο. Αυτός που έχει καταγγελθεί θα κληθεί για να δώσει εξηγήσεις. Αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και όπως τις ανέφερε ο Γιάννης Πουλόπουλος στην εκπομπή, οι καταγγελίες των Παπαχαραλάμπους, Δροσάκη, Αναστασοπούλου για γνωστό σκηνοθέτη που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα έχουν φτάσει στα χέρια του δικηγόρου του και ο φερόμενος ως θύτης ετοιμάζει ένα υπόμνημα στο οποίο ουσιαστικά θα απαντήσει σε όσα του καταγγέλλονται.

Ο Μπιμπίλας σχολίασε: «Ο δικηγόρος του πρωταγωνιστή θα παραλάβει τον φάκελο πιθανόν και με άλλες καταγγελίες και αν θέλει θα φτιάξει υπόμνημα ή θα παρουσιαστεί αυτοπροσώπως για να απαντήσει». Ανέφερε ότι έχει προσωπικές σχέσεις με τον γνωστό πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη που καταγγέλλουν οι τρεις ηθοποιοί, αλλά ότι δεν γνώριζε όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Η. απάντησε και στις πληροφορίες ότι οι καταγγελίες εναντίον του Παύλου Χαϊκάλη είναι συνολικά τέσσερις λέγοντας: «Δεν το γνωρίζω, γιατί αυτά είναι θέματα του πειθαρχικού και το πειθαρχικό συμβούλιο δεν είναι κομμάτι του διοικητικού. Κρατιέται μία αυστηρή εχεμύθεια. Το πειθαρχικό έχει προθεσμίες θα συνεδριάσει αυτές τις μέρες, κάθε τέσσερις μέρες συνεδριάζει.»

Ο Σπύρος Μπιμπίλας σημείωσε ότι έχει παραξενευτεί που ο εισαγγελέας δεν έχει καλέσει αυτούς που καταγγέλλονται για πολύ σοβαρές πράξεις και συμπλήρωσε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κίνηση από κάποιους που έχουν καταγγείλλει κακοποίηση να «πάρουν πίσω» την καταγγελία τους.

Όπως είπε μίλησε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τηλεφωνικώς: «Με πήρε αυτοβούλως και μιλήσαμε κάτω από όλα τα γεγονότα των ημερών. Ενδιαφέρθηκε να μάθει για τα εργασιακά – μιας που κλείσαμε οι ηθοποιοί ακριβώς έναν χρόνο που δεν δουλεύουμε. Είμαστε σε πλήρη απραξία. Εκτός των ολίγων που δουλεύουν στην τηλεόραση όλοι οι άλλοι κάθονται στα σπίτια τους και κάποιοι από αυτούς παίρνουν τα 534 του κράτους. Η Πρόεδρος ήθελε να μάθει καταρχάς το εύρος της δυστυχίας που έχει πέσει πάνω στους ηθοποιούς εξαιτίας της φτώχειας και από την άλλη όλο αυτό με τα σκάνδαλα. Πολύ σωστά τόνισε ότι ναι μεν πρέπει να μιλάμε, αλλά πρέπει να συμβουλευόμαστε νομικούς και να πηγαίνουμε εκεί που πρέπει να δίνουμε τις καταγγελίες μας για να πιάνουν τόπο».

  • «Το πλυντήριο ξαναχτυπά με δύναμη», ξεσπά ο Αντώνης Καφετζόπουλος για τις καταγγελίες

Σε μία οργισμένη ανάρτηση, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος καλεί τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού να μη φοβούνται και να βγουν να μιλήσουν τώρα που «το ΣΕΗ φαίνεται σα να βγήκε επιτέλους από το λήθαργο δεκαετιών». «Υπάρχει η ηθική απαξίωση που επιφυλάσσει η κοινωνία σε αυτούς που από τύχη ή χειρισμό ή το φόβο των θυμάτων γλύτωσαν την τιμωρία» γράφει ο ηθοποιός.

Ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος έγραψε στην ανάρτησή του: «Το πλυντήριο ξαναχτυπά με δύναμη. Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται. Ο Γεωργουσόπουλος αναπολεί τις ρομαντικές εποχές που οι μπουλουκτσήδες πέρναγαν από το λεπίδι της ταπείνωσης τους ψάρακλες ηθοποιούς, τις ωραίες εποχές που ο βιασμός δεν ήταν και κάτι ακατονόμαστο δα… Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης ανησυχεί τώρα μήπως – άξαφνα – γίνουμε ζούγκλα επειδή κάποιοι καταγγέλουν τις ύβρεις που διέπραξαν ταλαντούχοι [και μη ταλαντούχοι]. Συγχέει το κουτσομπολιό με την αδικοπραξία. Θα έλεγα ότι πλανάται πλάνην οικτράν αν δεν γνώριζα ότι τόσο [δα] νιονιό το διαθέτει.

Οι πάνω όροφοι των καναλιών επιχειρούν έφοδο για να καταλάβουν το χώρο που κάλυπταν μέχρι προχτές τα υπόγεια [τους] της φτηνής ψυχαγωγίας. [Σε κάποιες περιπτώσεις με αξιοθαύμαστη ανθρωπιά, τα υπόγεια]. Μη φοβάστε, μιλάτε. Μιλάτε εκεί που νομίζετε ότι θα βρείτε ανοιχτά αυτιά και ψυχική υποστήριξη. Μιλάτε στα μέσα που σας είναι διαθέσιμα. Μιλάτε τώρα ή αύριο ή όποτε νομίσετε ότι μπορείτε και αντέχετε να μιλήσετε. Μιλάτε στα σωματεία σας και τις ενώσεις σας, ξυπνήστε τους [το ΣΕΗ φαίνεται σα να βγήκε επιτέλους από το λήθαργο δεκαετιών]. Θα υπάρξει και θόρυβος και κακοφωνία και σαχλαμάρες και κουτσομπολιό και άσχημες στιγμές.

Θα υπάρξει και η γάγγραινα της πολιτικής εκμετάλλευσης, η ασχήμια της κατάποσης της καμήλου όταν θίγεται κάποιος “δικός μας”. Τίποτα δεν είναι πιο άσχημο από αυτά που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν σε βάρος ανθρώπων που ήταν ευάλωτοι. Τίποτα δεν συγχωρεί και τίποτα δε σβήνει την ασχήμια αυτών που πολιτεύτηκαν με την ψευδαίσθηση ότι είχαν Το Προνόμιο και την Αυταπάτη ότι ο κόσμος τους ανήκει μαζί με όποιο ανθρώπινο ή άλλο ον έτυχε να βρεθεί στο δρόμο τους.

Ο νόμος είναι νόμος και η κοινωνία είναι κοινωνία. Ο πρώτος υπάρχει για να παρακολουθεί και να ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της δεύτερης. Η παραγραφή είναι δίκαιο μέτρο αλλά υπάρχει η ηθική απαξίωση που επιφυλάσσει η κοινωνία σε αυτούς που από τύχη ή χειρισμό ή το φόβο των θυμάτων γλύτωσαν την τιμωρία. Ακούστε κι εμένα υπήρχε και υπάρχει πάντα ο άλλος δρόμος που ακολούθησαν οι πολλοί.»

  • Χωμενίδης εναντίον Καφετζόπουλου: «Δεν πρόκειται να γίνω το σαμάρι κανενός»

Μετά την οργισμένη ανάρτηση στο Facebook του Αντώνη Καφετζόπουλου, με αφορμή τη σωρεία καταγγελιών σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον χώρο του θεάματος, όπου στρεφόταν εναντίον του Χρήστου Χωμενίδη, ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας του ανταπάντησε, επίσης μέσω Facebook.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έγραψε στην ανάρτησή του: «Η παντελώς ανοίκεια και κατάφωρα άδικη επίθεση του Αντώνη Καφετζόπουλου εναντίον μου (και εναντίον του Κώστα Γεωργουσόπουλου, ο οποίος δεν είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τού απαντήσει), επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό. Και θλιβερό.

Ότι σε εποχές κρίσης, ακόμα και άνθρωποι νουνεχείς και καλοπροαίρετοι -τέτοιον θεωρώ τον Καφετζόπουλο- χάνουν το μέτρο. Σε αναζήτηση ενόχων, διαστρεβλώνουν τις απόψεις σου ή και σού βάζουν στο στόμα φράσεις που δεν είπες -δεν διανοήθηκες να πεις- ποτέ.

Το να αποδίδεις δόλιες προθέσεις σε εκείνους που δεν κρύφτηκαν, που δεν σφύριξαν αδιάφορα, που ανέλαβαν παλαιότερα και θα αναλάβουν ξανά εάν χρειαστεί το κόστος αντιδημοφιλών θέσεων είναι αστείο. Το να τους χαρακτηρίζεις «πλυντήρια» είναι ιταμό.

Συνηθίζεται, καθότι βολικό, να χτυπάει κανείς αντί για το γαϊδούρι το σαμάρι. Εγώ όμως δεν πρόκειται να γίνω το σαμάρι κανενός».

  • «Δέχτηκα bullying από τον Θανάση Ευθυμιάδη, νόμιζε πως θα του πάρω τη δόξα», λέει η Δέσποινα Μοίρου

Η ηθοποιός Δέσποινα Μοίρου, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στο Λος Άντζελες, σε πρόσφατη συνέντευξή της ισχυρίστηκε πως στο παρελθόν είχε δεχτεί bullying από τον συνάδελφό της Θανάση Ευθυμιάδη. Μάλιστα, όπως είπε δέχθηκε άσχημη συμπεριφορά επειδή ο ηθοποιός φοβήθηκε πως «θα του κλέψει τη δόξα».

Μιλώντας στην «on time» η ηθοποιός δηλώνει: «Στο εσωτερικό είχα θέματα όχι στο εξωτερικό. Είχα ένα περιστατικό στην Ελλάδα στο Αρχιπέλαγος. Δυστυχώς είχαμε τον Θανάση Ευθυμιάδη και έχασα επεισόδια εξ αιτίας του» είπε η Δέσποινα Μοίρου και συνέχισε:

«Μου έκανε bullying γιατί θεωρούσε πως του έτρωγα τη δόξα. Μίλησα στον σκηνοθέτη και ο Στράτος Μαρκίδης μου είπε είναι αφόρητη η κατάσταση, θα πρέπει να βγεις από μερικά επεισόδια. Μου απαγόρευε να δίνω συνεντεύξεις τύπου “μην διανοηθείς και εμφανιστείς” μου έλεγε. Είχα πάθει τέτοιο σοκ, ειδικά μετά το ξύλο που είχα δεχτεί από τους μουσουλμάνους, όταν κάναμε τη σειρά “Αρχιπέλαγος”, στην Ξάνθη.

Είχα και αυτόν τον άνθρωπο με αυτή την άρρωστη φιλοδοξία που με πίεζε» υποστηρίζει η Δέσποινα Μοίρου προσθετοντας πως «για όλα φταίει η εγωπάθεια του».

«Με ζήλευε… Έκανε μαγκιές μόνο σε μένα που ήμουν νέα. Εγωπάθεια μεγάλη και σκέψου πως εγώ δεν είχα καν σκηνές μαζί του».

Τέλος η Δέσποινα Μοίρου δηλώνει πως θα σταθεί οικονομικά σε κάθε γυναίκα που θέλει να προχωρήσει σε καταγγελία και δεν έχει τα χρήματα. «Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι να μιλήσουν όλοι, από όλες τις δουλειές. Αν μια κοπέλα δεν έχει οικονομική δυνατότητα της πληρώνω εγώ τον δικηγόρο γιατί ξέρω άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια δίκη» ολοκληρώνει.

Πληροφορίες από το OPEN TV, το ΕΘΝΟΣ και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: