Κατρακυλά η τουρκική λίρα μετά τη φήμη ότι ο Ερντογάν επαναφέρει τον γαμπρό του στην κυβέρνηση

Οι FT ξεγυμνώνουν το καθεστώς Ερντογάν: Απειλές, ξυλοδαρμοί, εκβιασμοί κατά Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν

File Photo: Ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του AKP. EPA/TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι φήμες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να επαναφέρει τον γαμπρό του και τέως Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Υπουργικό Συμβούλιο προκαλούν την αντίδραση της αγοράς στην Τουρκία,

ενώ αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα είναι προσεκτικός. Έπειτα από τις φήμες αυτές το δολάριο αυξήθηκε από 6,9 που ήταν την περασμένη βδομάδα στα 7,21 έναντι της τουρκικής λίρας σήμερα.

Πάντως οι φήμες ξεκίνησαν όταν προχθές ο Τούρκος Πρόεδρος για πρώτη φορά υπερασπίστηκε τον γαμπρό του για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του από το πόστο του Υπουργού Οικονομικών βάζοντας τα με την αντιπολίτευση, η οποία ζητάει εδώ και μέρες εξηγήσεις για το που χάθηκαν 128 δις δολάρια αποθέματα συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα.

Αμέσως προκλήθηκαν ερωτηματικά για το εάν ο Τούρκος Πρόεδρος προτίθεται να επαναφέρει τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ πίσω στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κάποιες πηγές ανέφεραν πως η εκτίμησή τους είναι πως δεν πρόκειται να το επαναφέρει.

Ανώτατο στέλεχος του ΑΚΡ αναφέρει ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ στη δήλωσή του είπε πως τα προσόντα του Αλμπαϊράκ ξεπερνούν τα έργα του. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς να τον επαναφέρει ως γαμπρό. Ναι, αυτό συζητείται στην Άγκυρα αλλά μια τέτοια προσδοκία δεν στέκει», υποστήριξε η πηγή του κυβερνώντος κόμματος.

Από την άλλη ωστόσο, μια άλλη πηγή κοντά στο ΑΚΡ ερμήνευσε τις φήμες για ανασχηματισμό ως «αλλαγή ορισμένων κουρασμένων Υπουργών» εκτιμώντας ότι ο Αλμπαϊράκ θα μπορούσε να επιστρέψει στο Υπουργείο Ενέργειας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες συζητείται κατά πόσο ο Αλμπαϊράκ θα αναλάβει μια υψηλή θέση στο κόμμα ή θα συμμετάσχει στο Υπουργικό ως Υπουργός Ενέργειας». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από την κυβέρνηση ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και προκάλεσε την ενόχληση του Τούρκου Προέδρου. Όπως είπε την απόφαση θα την λάβει τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως με την αποχώρηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ από το Υπουργείο Οικονομικών η λίρα ανατιμήθηκε κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου και υπερέβη κατά πολύ παρόμοια νομίσματα. Ωστόσο τις τελευταίες δύο μέρες άρχισε και πάλι η υποτίμηση.

Ο Τίμοθι Ας της Blubay Asset Management σχολιάζει ότι «η τουρκική λίρα δεν αποδίδει καλά αυτή την εβδομάδα με τις φήμες ότι ο Αλμπαϊράκ επιστρέφει. Οι αγορές ελπίζουν ότι δεν θα έρθει σε μια θέση κοντά στις οικονομικές πολιτικές». Ένας άλλος οικονομολόγος απάντησε στο ερώτημα γιατί η προοπτική της επιστροφής Αλμπαϊράκ προκαλεί ανησυχία στην αγορά. «Υπάρχει ανησυχία για το αν θα υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται από τον Νοέμβριο (που αποχώρησε ο Αλμπαϊράκ)», απάντησε.

ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Στο θολωμένο μυαλό του Ερντογάν: Απειλεί με τη σφαγή της Σμύρνης Κούρδους και Κιλιντσάρογλου

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: