Η κατάθεση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεσην Πολιτογραφήσεις [photo]

Photo Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει ενώπιον της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, Λευκωσία, 02 Φεβρουαρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις καταθέτει αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η κατάθεση του Προέδρου έρχεται μετά το διάγγελμα της περασμένης Πέμπτης για το θέμα της διαφθοράς και την κατάθεση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου ενώπιον της Επιτροπής.

Photo H Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, Λευκωσία, 02 Φεβρουαρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Εναρκτήρια δήλωση Προέδρου Αναστασιάδη

Θα ήθελα να προβώ σε κάποια αρχική δήλωση, η οποία πιστεύω θα καλύψει κάποιο μεγάλο μέρος του θέματος. Το 2013 όταν ανέλαβα την Προεδρία, όπως όλοι γνωρίζουν το κράτος ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η χώρα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις ήταν εκτός των διεθνών αγορών. Η ανεργία είχε φτάσει στο 16% με αυξητικές τάσεις. Παρατηρήθηκε κίνδυνος φτώχειας. Ο τραπεζικός τομέας και ιδιαίτερα οι δύο συστημικές τράπεζες – Λαϊκή και Κύπρου, ιδιαίτερα η Λαϊκή- χρειαζόταν στήριξη για να λειτουργήσει. Η οικονομία κατέρρεε. Το κράτος βρισκόταν ενώπιον χρεοκοπίας. Το τραπεζικό σύστημα χρειαζόταν στήριξη. Είναι κάτω από αυτές τις συνθήκες που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε το μνημόνιο της Τρόικας, το οποίο εκκρεμούσε η υπογραφή από το Νοέμβριο 2012. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών, τον υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον Απρίλη του 2013

Τον Μάιο του 2013 αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή δόμησης. Μια δεύτερη απόφαση ήταν ύστερα από μελέτη του υφιστάμενου Προγράμματος πολιτογράφησης του 2007, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση των κριτηρίων για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση για να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές.

Να έρθω τώρα στα οικονομικά κριτήρια. Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τροποποιήθηκαν τα οικονομικά κριτήρια. Πρώτον, προστέθηκε η δυνατότητα υποβολής αίτησης όσων είχαν υποστεί μείωση καταθέσεων πέραν των 3 εκατ. καταθέσεις το 2013. 2ον μειώθηκε το απαιτούμενο ποσό επένδυσης. 3ον μειώθηκε το απαιτούμενο ποσό για καταθέσεις στις τράπεζες. 4ον όσον αφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, προστέθηκε ο αιτητής να είναι μέτοχος. Μία νέα ρύθμιση έγινε το 2014. Μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του ΚΕΠ, το υπουργικό συμβούλιο αναθεώρησε τα οικονομικά κριτήρια.

Το 2016 έγινε μια νέα διαφοροποίηση όσον αφορά τη στόχευση από πλευράς κυβερνήσεως. Μετά από ολοκλήρωση της οικονομικής αναπροσαρμογής το υπουργικό συμβούλιο αναθεώρησε το ΚΕΠ.

«Στις 13/02/2019 τα οικονομικά κριτήρια του ΚΕΠ τροποποιήθηκαν με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής» είπε και αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που είχαν οι αιτητές όπως ένα ποσό να πηγαίνει στην καινοτομία. «Τα οικονομικά κριτήρια του ΚΕΠ προσαρμόζονταν ανάλογα των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών»

Το ΚΕΠ όπως είπε έφερε 9,7 δις ευρώ σε μορφή επενδύσεων εκ των οποίων τα 6 δις περίπου αφορούν. Μεταξύ 2016- 2019 οι επενδύσεις οδήγησαν στην δημιουργία 3.000 θέσεων στον κατασκευαστικό τομέα, χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη καταρτίζεται από τον ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι αιτήσεις περιλαμβάνονταν κάτω από τη κατηγορία των θεμάτων που δεν έχριζαν ιδιαίτερης συζήτησης λόγω του ότι υπήρχαν έλεγχοι από άλλες υπηρεσίες όπως η ΜΟΚΑΣ.

«Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν αν έρχονταν 30-40 αιτήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο τι θα γινόταν, αν το ΥΣ έπρεπε να τις ελέγχει».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ελέγχων των επενδυτών κατά τη διάρκεια του προγράμματος. «Οι αιτούντες ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αντίγραφα των εμβασμάτων».

Αναφέρθηκε και στις πρόνοιες που προστέθηκαν το 2016 και τις αλλαγές. Όπως είπε μία από τις αλλαγές είχε να κάνει με τις καταθέσεις που έπρεπε να διατηρούν οι επενδυτές, τα ποσά των οποίων επιστρέφονταν σε αυτούς στη μορφή δανείου.

Είπε ακόμη ότι οι αιτητές είχαν υποχρέωση να επιλέξουν έναν από τρεις διεθνούς φήμης ελεγκτικούς οίκους. Έκανε λόγο και για την εισαγωγή κώδικα, οποίος μεταξύ άλλων απαγόρευε και τη διαφήμιση του ΚΕΠ σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου.

Για την εμπλοκή του δικηγορικού του γραφείου

Σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις που ανέλαβε το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου είπε: «Πρώτον θα ήθελα να επισημάνω, και είναι παγκύπριο γνωστό, από το 1997 είχε εκλεγεί Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Δεν υπήρχε κύπριος που να μη με έβλεπε στο πολιτικό γραφείο. Από την εκλογή μου, αποξενώθηκα των μετοχών μου, πήραν μετοχές οι συνεταίροι και οι θυγατέρες μου από 25%. Συνεπώς αποχώρησα από την εταιρεία. Το ποσοστό αιτήσεων ήταν στο 5% που εγκρίθηκαν συνολικά. Από τότε που εκλέγηκα ΠτΔ, μειώθηκε στο 1,5%. Πέραν το ότι οι θυγατέρες μου είναι ΠΕΠ, το γραφείο που φέρει το όνομα μου ελέγχεται από τη ΜΟΚΑΣ, Moneyval, τον Γενικό Ελεγκτή».

Στη συνέχεια ανέγνωσε απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε συνέντευξη του όπου έλεγε ότι δεν είχε βρει κάτι μεμπτό.

Η κ. Καλογήρου ρώτησε σχετικά με το αν υπήρχαν συνεργασίες με άλλα γραφεία, ο ΠτΔ απάντησε πως πρόκειται για μύθο. «Εάν είχα κατά νου ή θα ήθελα να ευνοήσω αιτητές ή να βοηθήσω το πρωην δικηγορικό γραφείο θα ήταν εύκολο. Θέλω κάποιον να μου υποδείξει με ποιο δικηγορικό γραφείο έγιναν οι συνεργασίες. Ευχαριστώ γιατί ήταν κάτι που μου διέφυγε να αναφερθώ να απαντήσω στους πολλούς μύθους που ακούω».

Η εμπλοκή του γαμπρού

Ο ΠτΔ ρωτήθηκε για τις πολιτογραφίσεις συγγενών των επενδυτών και για τις πολιτογραφίσεις των διευθυντών των εταιριών και δηλώνει άγνοια.

Καλογήρου: Να το πω διαφορετικά. Αν ο άλλος σας γαμπρός συνεργάζονταν με άλλα δικηγορικά για να έρθει η αίτηση και να επωφεληθεί.

ΠτΔ: Η κατασκευαστική εταιρεία του Γιαν. Μισιρλή, λειτουργούσε 5 ή 10 χρόνια πριν να γίνει γαμπρός μου. Είναι ένα παιδί που – χαίρομαι που είναι γαμπρός μου – πάει με πρόγραμμα. Ούτε οικιστικά δάνεια είχε. Ενδεχόμενα να έχει πελάτες. Τι το μεμπτό;

Κυριάκου: Να σας πω ένα παράδειγμα. Η εταιρεία για τη Μαρίνα Αγ. Νάπας. Ορισμένα άτομα έχουν πολιτογραφηθεί, μέτοχοι ή διευθυντές. Ο γαμπρός σας είναι μέλος του ΔΣ. Το γνωρίζετε;

ΠτΔ: Δεν το γνώριζα. Η Μαρίνα είναι επένδυση εκατομμυρίων. Κάποια από τα στελέχη πληρούσαν τα κριτήρια.

Υπόθεση Σαουδάραβα

ΠτΔ: «Σας ευχαριστώ για την προειδοποίηση. Είναι ευκαιρία να ακουστεί επιτέλους τι συνέβη με τον Σαουδάραβα. Ουδέποτε υπήρξα δικηγόρος του. Δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία ήταν. Από τα έγγραφα του ΥΠΟΙΚ διαπιστώνεται ότι οι 6 αιτητές θα έπρεπε να είχαν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για να δικαιούνται του ομαδικού. Μετά τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή που συνέπεσε και του διορισμού της Επιτροπής Καλογήρου, και επειδή αποφασίστηκε να ανακληθούν κάποια διαβατήρια. Ζήτησα από τον ΥΠΕΣ να σταλεί προς διαγραφή και ο συγκεκριμένος Σαουδάραβας. Το πόρισμα της κ. Καλογήρου είναι στη διάθεση σας. Θα ήθελα κ. Καλογήρου να μας πείτε αν διαπιστώσατε κάτι το κολάσιμο.

Καλογήρου «Όντως τον εξατάσαμε τον συγκεκριμένο, κοιτάξαμε και την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή, αλλά κοιτάζοντας τα κριτήρια εκείνης της εποχής, είχαμε άλλες διαπιστώσεις. Πχ. Τρία αδέρφια είχαν αγοράσει ένα σπίτι των 6 εκατ. αντί να πιάσουν από ένα. Θεωρήσαμε ότι ήταν εντάξει. Αυτά τα θέματα είναι στην κρίση της κάθε επιτροπής που εξετάζει τα κριτήρια. Δεν κάνω κριτική. Για τον Σαουδάραβα, μία γυναίκα, που ήταν από άλλο πάροχο, είχαμε πει ότι δεν έπρεπε να πολιτογραφηθεί γιατί στην Κύπρο δεν έχουμε νόμο που να καλύπτει τις δεύτερες γυναίκες και έκανε εκ των υστέρων αίτηση. Τα γράφουμε πολύ αναλυτικά στο πόρισμα. Τώρα υιοθετείται και από αυτή την Επιτροπή.

Αποποιήθηκε την κυπριακή υπηκοότητα ο Σαουδάραβας

ΠτΔ: Το πιο σημαντικό είναι ποιος ωφελήθηκε από αυτή τη φιλία που διατήρησα και διατηρώ. Αυτός ή το κράτος; Ο Σαουδάραβας έχει εξοικονομήσει στο κράτος 1 εκατομμύριο. Για να προσθέσω ότι συνεισέφερε 1 εκατ. στο ταμείο αλληλεγγύης για να μπορέσουν να φοιτήσουν άποροι φοιτητές. Από μόνο μια πτήση υπήρχε εξοικονόμηση 200 χιλιάδες. Για ένα ταξίδι είχαμε πάρει προσφορά 70 χιλιάδες, ενώ από την εταιρεία του Σαουδάραβα 23 χιλιάδες ευρώ. «Να ξέρετε ότι στις 20 Νοεμβρίου υπέβαλε αποποίηση της κυπριακής υπηκοότητας. Έτσι μεταχειριζόμαστε του επενδυτές. Όπως την Wargaming».

Ο Πρόεδρος κατέθεσε κατάλογο με τα ποσά που διέθεσε ο Σαουδάραβας.

Ο κ. Ιωάννου ρώτησε γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην πολιτογράφηση του Σαουδάραβα τιμητικά.

ΠτΔ: «Φανταστήκατε αν ο Σαουδάραβας έπαιρνε την υπηκοότητα όχι γιατί επένδυσε αλλά για τις φιλικές ενέργειες προς το κυπριακό κράτος; Τότε θα θεωρούμουν δωρολήπτης. Ευτυχώς που δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια εξαίρεση και τηρήθηκαν τα κριτήρια. Σε άλλες περιπτώσεις, βάλαμε κριτήρια για διευθυντές. Ήταν κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούσαν να πολιτογραφηθούν. Υπήρχαν οι εξαιρετικές περιπτώσεις που θεωρούντο επενδυτές. Και είναι μέσα στην πολιτική για το headquartering. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρήσαμε τα κριτήρια».

Για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες

Για το ταξίδι αναψυχής το 2018 ανέφερε ότι «Σίγουρα αυτό είναι που επικεντρώνεται η προσοχή όσων με επικρίνουν. Ήταν μια φιλική σχέση η οποία αναπτύχθηκε. Είναι φίλος της χώρας και η οικονομική ευχέρεια του έδωσε το δικαίωμα να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος. Με αυτό το τρόπο βοηθάς τον τόπο σου». (Σ.Σ. Εννοώντας αναπτύσωντας φιλικές σχέσεις σε επενδυτικό και διπλωματικό επίπεδο)

Για τον Ρώσο μεγιστάνα

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Συλικιώτη για την περίπτωση Ρώσου μεγιστάνα ότι υπήρχε παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη όταν ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Ορθώς είπε ο κ. Συλικιώτης είπε ότι είχα τηλεφωνική παρέμβαση αλλά πότε. Ο συγκεκριμένος μεγιστάνας, όταν πληροφορήθηκε ότι λόγω των απαγορεύσεων της Ρωσίας να μην έχουν διπλή υπηκοότητα, αυτό που έκανα ήταν αν πω του κ. Συλικιώτη ‘σε παρακαλώ μην δημοσιεύετε τα ονόματα των πολιτογραφήσεων’ γιατί έχουν πρόβλημα με τους πελάτες. Μου το ζήτησαν από το δικηγορικό γραφείο».

«Μετά την εκλογή μου, έχω επισκεφτεί όχι μόνο για πολιτικούς σκοπούς, Αίγυπτο, Κίνα, Ινδία, δεν παρέλειψα να παίρνω μαζί ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, CIPA, όχι για να προωθήσουμε το ΚΕΠ αλλά την Κύπρο».

Για το κίνδυνο να δημιουργηθεί κάποιου είδους δυσφήμισης από τις επισκέψεις ο Πρόεδρος είπε ότι το κράτος είναι φιλικότατο με τους επενδυτές φτάνει να πληρούν τα κριτήρια.

Για την εμπλοκή Αδαμίδου

Σε ερώτηση της κ. Καλογήρου για την εμπλοκή συγγενικού της κ. Αδαμίδου στο πρόγραμμα και το γεγονός ότι παρευρέθηκε στην Βουλή ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ο Πρόεδρος απάντησε «Αν ο υπουργός αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να παραστεί μπορεί να στείλει εκπρόσωπο για να εκφράσει τις θέσεις του Υπουργείου. Δεν μπορώ να ξέρω ποιον στέλνει κάθε υπουργός».

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε αν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στις περιπτώσεις των παρόχων και των εταιρειών ανάπτυξης γης που έλαβαν υπερβολικές αμοιβές στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Αν διαπιστωθεί ότι παρανόμησαν βεβαίως. Αν ήταν καθόλα νόμιμες δεν μπορεί να γίνει. Με τις παρανομίες δυστυχώς έχει τιμωρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Και δυστυχώς η πανδημία προκάλεσε νέα οικονομική κρίση».

Καταληκτικό σχόλιο ΠτΔ

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για το έργο που επιτελείτε, την προσπάθεια διευκρίνησης στοιχείων που εγείρονται κάθε μέρα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα. Έδωσα κάποιες απαντήσεις με όλη την ειλικρίνεια για έναν άνθρωπο που δεν έχει να ανησυχήσει ότι προκάλεσε ζημιά στη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι με τη σωστή διαχείριση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Και να σας πω. Αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα όπως με το κυπριακό νηολόγιο. Ήμαστε το μαύρο πρόβατο στην Αμερική και Ευρώπη ότι είχαμε offshore και γινόταν ξέπλυμα, με τόλμη πήραμε αποφάσεις και διώξαμε τις offshore. Κάποια στιγμή έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις και ελήφθησαν.

Εξερχόμενος από το Συνεδριακό ο Πρόεδρος ρωτήθηκε αν ήταν δύσκολες οι ερωτήσεις και απάντησε «Δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις όταν υπάρχουν αιτιολογημένες απαντήσεις». Σε άλλη ερώτηση είπε «Απάντησα με πλήρη ειλικρίνεια».

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι παύω να ασχολούμαι με το ζήτημα αφού υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα όπως το Κυπριακό και η πανδημία. Δεν θα είμαι η αιτία που θα προκαλεί την οποιαδήποτε διχοστασία».

 

Με πληροφορίες από philenews.com

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Εντός των ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο: Συντονισμός ενόψει Πενταμερούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: