«Καταστροφικοί οι αριθμοί» της Αθήνας, προσοχή να μη γίνουμε Πορτογαλία προειδοποιούν ανοιχτά οι ειδικοί

File Photo: Διαβάτες στην Πλάκα, την Κυριακή 31ης Ιανουαρίου. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Ξεκάθαρες προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα και ιδίως η Αθήνα, μπορεί να βρεθεί προ απρόβλεπτων καταστάσεων απευθύνουν οι ειδικοί κρίνοντας από το επιδημιολογικό φορτίο που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δεν έκρυψε τα λόγια του μιλώντας ακόμη και για κίνδυνο «πορτογαλοποίησης» ενώ ο κ. Νίκος Σύψας χαρακτηρίζει καταστροφικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο κ. Τσιόδρας για την Αττική.

Την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, και η αγορά, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, Να κλείσουν τα σχολεία. Κράτει μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας. Έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε.

«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να το περιορίσουμε και αυτό» υποστήριξε εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ισχυρίζεται ότι η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων. «Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε. Όσο κι αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε» τόνισε.

Για τη βρετανική μετάλλαξη:

«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος μίλησε στο Mega το κύριο ζήτημα είναι να μείνουν τα νοσοκομεία «στείρα», δηλαδή «να μην μπει ο κορωνοϊός σε αυτά» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη των ασθενών.

Σχετικά με τις καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Πάτρας, με υγειονομικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μπορεί και πρέπει να εμβολιαστεί.

Oλα τα μέτρα στο τραπέζι

Το επόμενο 48ωρο παραμένει κρίσιμο για την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας, με όλα τα μέτρα να βρίσκονται στην ατζέντα της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

«Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε:

«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Όπως εξήγησε, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει.

«Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς», είπε εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 21:00 είναι στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Ν. Σύψας: Το μόνο μέτρο που δούλεψε είναι το καθολικό lockdown

Μήνυμα πως «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, καθώς η οικονομία ξαναφτιάχνεται», έστειλε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν.Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Μ. Δερμιτζάκης: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

«Δυστυχώς δεν πάμε καλά, η αύξηση ήταν πολύ μεγάλη», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας Ν. Θωμαΐδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στην εικόνα που δίνουν τα λύματα της Αττικής.

«Έχει γίνει εκτεταμένη πλέον διασπορά στην Αττική και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε σχετικά και παρατήρησε πως υπάρχει σταδιακή αύξηση από τα Χριστούγεννα.

«Το ιικό φορτίο εξαπλώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα», σημείωσε εκτιμώντας ότι πλέον η μετάδοση γίνεται από νέους και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Εξήγησε ωστόσο ότι, η διασπορά δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα, αλλά στο σύνολο της συμπεριφοράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιστροφή στην εργασία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κληθείς να δώσει συγκριτικά τα στοιχεία, είπε πως μιλάμε για μία απότομη αύξηση στο ιικό φορτίο, ανάλογη με εκείνη που είχαμε τον Οκτώβριο, πριν από το δεύτερο κύμα, που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο. «Η αύξηση που είδαμε τώρα είναι μεγαλύτερη του Οκτωβρίου».

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι, παραδοσιακά, οι μήνες Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι η «εποχή υπερμετάδοσης των ιών».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, MEGA, ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο ιός όλο και πιο απειλητικός προκαλεί ανησυχία σε όλη τη χώρα: Επαγρύπνηση για χιλιάδες κρούσματα


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: