Καταδίκασε ο Μπορέλ την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες

File Photo: Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. ΚΥΠΕ




Tην καταδίκη της ΕΕ για την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε: «Κατά τη συνάντησή μου νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, έμαθα ότι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν από τη Ρωσία. Καταδίκασα έντονα αυτήν την απόφαση και απέρριψα τους ισχυρισμούς ότι διεξήγαγαν δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το καθεστώς τους ως ξένων διπλωματών.

Η απόφαση πρέπει να επανεξεταστεί. Τόνισα την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη».

Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας. «Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτήν την απέλαση», είπε στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και οι δύο τους έμαθαν τα νέα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που είχαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τους τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία πλήττει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη. Προειδοποίησε εξάλλου ότι θα υπάρξει «απάντηση» αν η Ρωσία δεν αναθεωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, είπε ότι καταδικάζει και αυτός κατηγορηματικά τη στάση της Μόσχας απέναντι στον Ναβάλνι, από τη δηλητηρίασή του μέχρι τη σύλληψή του και την απέλαση των ξένων διπλωματών. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι διπλωμάτες των οποίων απελάθηκαν από τη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Τραβάει το σχοινί η Μόσχα: Απέλαση 3 Ευρωπαίων διπλωματών για συμμετοχή σε διαδηλώσεις για Ναβάλνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: