Εις μνήμην Άνδρου Νικολαϊδη (1938-2021): Ένας αγωνιστής πρέσβης, έδωσε κρίσιμες μάχες στην Ουάσιγκτον

Επίδοση διαπιστευτηρίων στις 15 Σεπτεμβρίου 1987 στον τότε Ιταλό πρόεδροFrancesco Cossiga. Φωτογραφία via Ageliaforos




Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗ*

Ο Άνδρος Νικολαΐδης ήταν ανέκαθεν ένας άνθρωπος αρχών. Εντάχθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αποικιακό ζυγό σε νεαρή ηλικία και με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου  αφιέρωσε την καριέρα του στη Διπλωματική Υπηρεσία της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας υπηρετώντας σε σημαντικά πόστα  μεταξύ των οποίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, και στην Ινδία.  Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσοι από εμάς είχαμε το προνόμιο να τον γνωρίζουμε και να εργαστούμε μαζί του θα θυμόμαστε πάντα την προσήλωση  του στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της. Πέραν τούτου, θα τον θυμόμαστε για τις διπλωματικές του δεξιότητες, τις καλά ενημερωμένες και ευκρινείς τοποθετήσεις του πάνω σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, και την απαράμιλλη αφοσίωση στο καθήκον του. Απαιτούσε πολλά από τον εαυτό του και ενέπνεε τους συνεργάτες του να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Οι εισηγήσεις και οι αναλύσεις του σε θέματα της διεθνούς πολιτικής αποδείκνυαν το βάθος της αντίληψης του σχετικά με θέματα που επηρεάζουν την Κύπρο και τη διεθνή πολιτική σκηνή. Ο Άνδρος δεν δίσταζε ποτέ να παρουσιάσει ισορροπημένες εκτιμήσεις σε όλους τους Προέδρους και Υπουργούς Εξωτερικών τους οποίους υπηρέτησε κατά τη μακρόχρονη διπλωματική του σταδιοδρομία. Το έπραξε με ειλικρίνεια, χωρίς κομματικοποίηση, και έχοντας πάντοτε, ως ύψιστη προτεραιότητα, τα συμφέροντα της Κύπρου.

Ο Άνδρος ανέπτυξε παντού μόνιμες φιλίες με τοπικούς πολιτικούς ηγέτες και  προσωπικότητες επιρροής. Το σημαντικό διπλωματικό του έργο αναγνωρίστηκε από κυβερνήσεις πολλών χωρών. Ήταν από τους λίγους διπλωμάτες που έχω γνωρίσει που ήταν εκτεταμένα και αποτελεσματικά δικτυωμένος στις χώρες όπου υπηρέτησε τη πατρίδα του.

Θυμάμαι ιδιαίτερα το άοκνες προσπάθειες του στη Ουάσιγκτον  στη διάρκεια σοβαρών κρίσεων όπως την Τουρκική εισβολή της Κύπρου, την επιβολή του στρατιωτικού εμπάργκο κατά της Τουρκίας από το Αμερικανικό Κογκρέσο, την κρίση σχετικά με τους πυραύλους S-300, και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Η σύζυγος του Ηρώ και η θυγατέρα του Μελίνα ήταν σημαντικοί εταίροι στην επιτυχή διπλωματική του σταδιοδρομία.

Μετά την αφυπηρέτηση του από τη Διπλωματική Υπηρεσία, παρέμεινε δεινός παρατηρητής και αναλυτής της διεθνούς πολιτικής. Μακάρι οι Κυπριακές κυβερνήσεις να είχαν αξιοποιήσει, υπό κάποια συμβουλευτική ιδιότητα, το ευρύ φάσμα γνώσεων και το πολύτιμο δίκτυο γνωριμιών του.

Όσοι από εμάς είχαμε το προνόμιο να γνωρίζουμε τον Άνδρο Νικολαΐδη  χάσαμε ένα αδελφικό φίλο, ένα μέντορα, και ένα συνοδοιπόρο στο συνεχιζόμενο αγώνα για το κράτος δικαίου. Ο Άνδρος Νικολαΐδης πρόσφερε πολλά και πίστευε στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μας στρέφονται στην οικογένεια του. Η ανάμνηση του Άνδρου θα καθοδηγεί όλους εμάς που ακόμα πιστεύουμε στην  Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια ελεύθερη από την κατοχή της Τουρκίας Κυπριακή Δημοκρατία.

Αιωνία του η μνήμη!

*Πρώην Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, Κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας,  και Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ

Απεβίωσε ο πρώην πρέσβης Άνδρος Νικολαΐδης: Τελευταίο του πόστο η Ουάσιγκτον επί προεδρίας Κλίντον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: