Ήρθε η ώρα της διπλής μάσκας; Ετσι λέει ο Αμερικανικός CDC και το παράδειγμα Τσιόδρα…

File photo: O λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας συμμετέχει στη μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Η σωστή χρήση της μάσκας αλλά πολύ περισσότερο η χρήση διπλής μάσκας θα μπορούσαν να μειώσουν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τον κίνδυνο έκθεσης στον  κορωναϊό, υποστηρίζει νέα μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν σχετικά πειράματα , διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη, μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή [εκπνοή] ενός ακάλυπτου προσώπου.

  • Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.

Όταν και τα δυο άτομα φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 95% των σταγονιδίων.

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η αποτελεσματικότητα της μάσκας αυξάνεται αν έχει σωστή εφαρμογή στο κάθε πρόσωπο – με δέσιμο ίσως των κορδονιών στα αυτά, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα πλευρικά κενά.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας την φορά χαλαρά, λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.

Και οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι υπέρ της διπλής μάσκας;

Από την πλευρά του σήμερα ο  Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίγκας, αποκάλυψε πως στο τραπέζι των μέτρων που συζητά η Επιτροπή βρίσκεται και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

«Μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει. Μπορεί να αναθεωρήσουμε για παράδειγμα τις μάσκες. Έχουμε αρχίσει μία συζήτηση στην επιτροπή για διπλή μάσκα υποχρεωτική. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Υπάρχει μία συζήτηση αυτό τον καιρό και διεθνώς και στη χώρα. Υπάρχουν κενά. Αυτή τη στιγμή, οι μάσκες δεν φοριούνται σωστά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να βάζει τη μάσκα σωστά».

Το παράδειγμα Τσιόδρα

Πάντως, επισημαίνεται ότι προσφάτως, κατά την εμφάνισή του στη Βουλή για την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής για την πορεία της Πανδημίας, ο επιφανής καθηγητής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε θεαθεί να φορά διπλή μάσκα: μια υφασμάτινη πάνω από μια μάσκα μιας χρήσεως.

Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος  Χαρδαλιάς είχε εμφανιστεί με διπλή μάσκα, όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου σημειώθηκε μεταλλαγμένος (νοτιοαφρικανικός) ιός από έναν ιερωμένο.

Με πληροφορίες από in.gr/ CDC

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Γενετιστές στη Βρετανία προειδοποιούν: Το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ θα σαρώσει τον κόσμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: