Υποψήφιο μέλος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για πρώτη φορά η Κύπρος [video]

File photo: O υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. ΚΥΠΕ




Την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέση μέλους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-27 ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη 46η Σύνοδο του Συμβουλίου, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Στην ομιλία του ο Κύπριος υπουργός υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέκαθεν περιλαμβάνονταν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί με όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • «Πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της πολυμέρειας και της διεθνούς συνεργασίας», ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα έχει ουσιαστική συμβολή ως μέλος του Συμβουλίου, για την επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

Η Κύπρος δεσμεύεται να εργαστεί μέσα από συγκεκριμένο πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, και σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τους τομείς της ισότητας των φύλων, της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, των δικαιωμάτων παιδιών και νέων, της προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην προσφώνησή του στο Συμβούλιο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην ετήσια έκθεση του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ενώ με την ευκαιρία, ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριας Μ. Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τηλεδιάσκεψη Αναστασιάδη με Σαρλ Μισέλ ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: