Υποκριτική η στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα όταν πουλάει όπλα στην Τουρκία: Ευρωβουλευτής “Πρασίνων”

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Χάνα Νόιμαν, εξηγεί γιατί το κόμμα της επιμένει στην διακοπή πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία. screenshot via ΣΚΑΙ TV




Την σταθερή θέση των “Πράσινων” της Γερμανίας για την διακοπή της πώλησης γερμανικών όπλων στην Τουρκία επαναδιατύπωσε σήμερα η ευρωβουλευτής του κόμματος, Χάνα Νόιμαν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, η κ. Νόιμαν δήλωσε πως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τα γερμανικά υποβρύχια που δίνει η Γερμανία στην Τουρκία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, «μια αδειοδότηση μπορεί να ανακληθεί όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος η παράδοση να οδηγήσει σε σύγκρουση ή πόλεμο».

Όπως είπε η Χάνα Νόιμαν, το μοναδικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Γερμανία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αυτό των οικονομικών συνεπειών από την διακοπή μίας τέτοιας συμφωνίας με την Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για υποκριτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Υποκριτικό να παίρνεις το μέρος της Ελλάδας, για παράδειγμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και την ίδια ώρα να εξοπλίσεις την Τουρκία με όπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας», είπε.

  • Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της στάσης του Τούρκου προέδρου, εκτίμησε ότι οφείλεται στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και στην αλλαγή κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι «στην πράξη δεν βλέπουμε καμία μεγάλη αλλαγή, όπως και στις πράξεις του εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, Πράσινοι και Κόμμα της Αριστεράς είχαν καταθέσει εκ νέου στην Γερμανική Βουλή την πρόταση για τερματισμό της πώλησης όπλων, και ειδικά των έξι υποβρυχίων στην Τουρκία – πρόταση που συζητήθηκε στην ολομέλεια του σώματος και απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην συζήτηση κατέστη σαφές από τους εισηγητές των δύο κομμάτων πως η Τουρκία έχει παραβατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο ενώ έγινε ειδική αναφορά όχι μόνο  στις ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις προκλητικές κινήσεις στην Κύπρο όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί επιμένουν οι Πράσινοι σε ένα εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας;

Επιμένουμε να σταματήσει η γερμανική κυβέρνηση να πουλά υποβρύχια ή μέρη των υποβρυχίων στην Τουρκία, γιατί έχουμε την ανησυχία ότι αυτά τα υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό μας κίνητρο.

Αυτό είναι σημαντικό, αλλά η γερμανική κυβέρνηση έχει πει αρκετές φορές-και αυτό αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συζήτηση στην Bundestag-ότι μια αναστολή των συμφωνιών με την Τουρκία δεν είναι νομικά εφικτή. Τι λέτε επ’ αυτού;

Αυτή είναι μια λανθασμένη τοποθέτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γιατί με βάση το άρθρο 7 στο νόμο περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων, μια αδειοδότηση μπορεί να ανακληθεί κάθε στιγμή που ελλοχεύει ο κίνδυνος η παράδοση να οδηγήσει σε σύγκρουση ή πόλεμο και αυτό ισχύει στην περίπτωση στην Τουρκία. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι ένα εμπάργκο σε αυτή την παράδοση θα μπορούσε να έχει μια σειρά οικονομικών συνεπειών για τη γερμανική κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από αρκετά χρόνια με μια συγκεκριμένη ρήτρα. Συνεπώς, αν δεν γίνει αυτή η παράδοση, η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει στην κατασκευάστρια εταιρία αποζημίωση. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πρακτική εδώ και χρόνια, να υπάρχουν, δηλαδή, τέτοιες ρήτρες για εξαγωγές εξοπλισμού.

Σε αυτή την περίπτωση βλέπετε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ως υποκριτική…

Ναι. Και το βλέπω, επίσης, ως υποκριτικό να παίρνεις το μέρος της Ελλάδας, για παράδειγμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και την ίδια ώρα να εξοπλίσεις την Τουρκία με όπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ο κ. Ερντογάν είναι σε τροχιά αλλαγής πορείας, μετά τις απειλές κυρώσεων. Πρέπει οι κυρώσεις, και από γερμανικής σκοπιάς, να μείνουν στο τραπέζι ως μέσο πίεσης;

Οι κυρώσεις έπεσαν στο τραπέζι ως μέσο πίεσης. Σε αυτό οφείλεται, κατά ένα μέρος, η αλλαγή στάσης του Ερντογάν, αλλά, επίσης, νομίζω ότι η αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ έχει συνεισφέρει στο να είναι ο κ. Ερντογάν, τουλάχιστον ως προς τη ρητορική του, κάπως πιο προσεκτικός. Στην πράξη, όμως, δεν βλέπουμε καμία μεγάλη αλλαγή, όπως και στις πράξεις του εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, εξ ου και θεωρώ σημαντικό η απειλή των κυρώσεων να μείνει στο τραπέζι. Βρίσκω, επίσης, απαραίτητο να υπάρξουν κυρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως το είπατε κι εσείς, ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στην ΕΕ ότι είναι έτοιμος για έναν ειλικρινή διάλογο ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιστεύετε ότι είναι ειλικρινής ή παραμένει πιστός στις νεο-οθωμανικές του φιλοδοξίες;

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία. Έχουμε κοινά σύνορα, είμαστε γείτονες, έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα, πολλοί Τούρκοι πολίτες ζουν στην Γερμανία και πολλοί Ευρωπαίοι ζουν στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε. Αλλά, ένα εκτεταμένο χέρι, πρέπει να έχει ανταπόκριση. Και, μετά από όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, πρέπει η Τουρκία να κάνει κάποια βήματα προς την Ευρώπη, αλλά και ορισμένα βήματα προς την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών στο εσωτερικό.
Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Πλήρης αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ για Τουρκία, αναμένονται σκληρές κυρώσεις

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: