Είναι απαράδεκτη “λύση” τα δύο κράτη που προτείνουν οι Τούρκοι: Η παγίδα της Άγκυρας και του Λονδίνου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τους υπουργούς του σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT
Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε δια μιαν εισέτι φορά δείγμα του συνδρόμου υπεροψίας και επιθετικότητας που διακατέχει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και αυτούς τους οποίους εκπροσωπεί στη χώρα του.

«Όλοι θα μάθετε καλά τους τρελούς Τούρκους» , δήλωσε έξαλλος σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, ΑΚΡ. Η Κύπρος γνώρισε πολύ καλά τους τρελούς Τούρκους και τα εγκλήματα που διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν στο κορμί της.

Η ανοίκεια συμπεριφορά του δικτάτορα, δίκην χιτλερικής νοοτροπίας, είναι ίδιον του Ερντογάν ως μέσον εκφοβισμού του αντιπάλου και επιβολής των θέσεων της Τουρκίας ενόψει διαπραγματεύσεων για επίλυση των προβλημάτων που η χώρα αυτή δημιούργησε με τις διεκδικήσεις της σε βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος.

  • Τον αρχηγό τους ακολούθησαν εν χορώ στην εκτόξευση απειλών ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ, Ομαρ Τσελίκ, ο Φουάτ Οκσάι, Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποιούσε παράνομη επίσκεψη στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, ο γνωστος Ιμπραήμ Καλίν και το φερέφωνο της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ.
  • «Ξεχάστε το Βαρώσι, περαστικά σας,», δήλωσαν με χλευασμό.

Στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται και η πρόταξη της λύσης δυο κρατών στην Κύπρο την οποία δήθεν επιδιώκει εφόσον τους τελείωσε η λύση ομοσπονδίας.

Θα ήταν θλιβερό και εκτός πραγματικότητος να πιστέψει κάποιος ότι η Τουρκία διαφοροποίησε την πάγια πολιτική της για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και θα αρκεσθεί με την κατοχή τμήματος του εδάφους της. Έχουν κατά κόρο υπομνησθεί οι εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ της δεκαετίας του 1950 καθώς και οι στόχοι των νεο- οθωμανών όπως αναλύονται στο βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Το στρατηγικό βάθος».

Εξ άλλου, σαφείς ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπάτου Αρμοστού της Βρετανίας περί ανάγκης για αμοιβαίους συμβιβασμούς και εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ αυτής της τουρκικής θέσης και της θέσης της πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Που στην ουσία θα πρόκειται περί σύζευξης δυο κρατών με την επιγραφή συνομοσπονδία, ώστε η Τουρκία να καταστήσει την Κύπρο προτεκτοράτο της.

Το όραμα του νεο-οθωμανικού εθνικισμού πέρα από την κατάκτηση του φεγγαριού μέχρι το 2023 είναι και η επέκταση της Τουρκίας σε θάλασσα και ξηρά εις βάρος της κυριαρχίας γειτονικών της χωρών.

Είναι γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, με τη δημοτικότητα του να παρουσιάζει καθοδική πορεία, όσο και στις σχέσεις του με την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η ενέργεια του Αμερικανικού κογκρέσου να εγείρει θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία μόνον ενόχληση προκαλεί στον Ερντογάν σε χρονική στιγμή που καταβάλλει προσπάθειες να προσεγγίσει την Ουάσιγκτων.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να ανησυχεί για επιβολή κυρώσεων βασιζόμενος στην συνεπή υποστήριξη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κ Αγγελα Μέρκελ, η οποία παρεμπόδισε και θα συνεχίσει να αποτρέπει την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας παραβλέποντας τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν.

Η διαχρονική υποστήριξη της Γερμανίας προς την Τουρκία βασίζεται , πέρα από τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα, σε ισχυρούς δεσμούς που ανάγονται στη εποχή των αυτοκρατοριών. Ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον σουλτάνο Μωάμεθ Ε και είχε αυτοανακηρυχθεί ως ο προστάτης όλων των Μωαμεθανών!

  • Η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό εξυπηρετεί τα μάλα την Τουρκία και προσφέρει το άλλοθι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για αποφυγή άσκησης πιέσεων στον Ερντογάν.

Σταθεροί στις θέσεις μας ως προς τη λύση του εθνικού μας θέματος, για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους, θέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στον ευρωπαϊκό αξιακό κώδικα θα πρέπει να αγνοήσουμε παραινέσεις ξένων που μόνο τα δικά τους συμφέροντα επιδιώκουν να διασφαλίσουν σε μια λύση και να αξιοποιήσουμε φίλα προσκείμενες προς την Κύπρο χώρες προς επίτευξη των στόχων μας.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το Φόρεϊν Όφις και η λαϊκή ρήση “όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη”: Οι Βρετανοί “τελειώνουν” την Κύπρο;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: