Η στημένη Πενταμερής και το συστημένο μήνυμα του Ερντογάν προς την Αθήνα και τη Λευκωσία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά από αρκετή δυστοκία και τις αλλαγές ημερομηνιών, ως αποτέλεσμα των τουρκικών απαιτήσεων και σχεδιασμών, ανακοινώθηκε η σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό (27-29 Απριλίου, στη Γενεύη).

Η Τουρκία καθόρισε και τις ημερομηνίες καθώς ως γνωστό αυτές συζητούνται από το Δεκέμβριο. Είναι προφανές πως το θέμα του χρόνου συνδέεται και με τα όσα διαδραματίζονται στην Ε.Ε. Συνδέεται με την ισχυρή τάση, που υπάρχει εντός της Ένωσης, που δεν θέλει  η κατοχική Τουρκία να υποστεί κυρώσεις για τις έκνομες ενέργειες της, αλλά να ενισχυθεί, να πάρει δώρα, ώστε να αναθερμανθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα,  «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα». Από αυτή την αναφορά προκύπτουν δυο στοιχεία:

  • Πρώτο, 47 χρόνια μετά την εισβολή και μετά από αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες, διαδικασίες, συνομιλίες αναζητείται «κοινό έδαφος». Υποτίθεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να γνωρίζουν. Τι έχει αλλάξει; Ότι η Τουρκία προτάσσει κάτι διαφορετικό.
  • Δεύτερο, είναι σαφές πως τίθεται θέμα χρονοδιαγράμματος.  Κανείς δεν θεωρεί πως θα πρέπει να συζητούμε εσαεί. Έχουμε, ωστόσο, βιώσει τι σημαίνει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Σημαίνει και επιδιαιτησία.

Που πάμε; Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Η κατοχική Τουρκία όχι μόνο προσέρχεται στην άτυπη Πενταμερή αξιώνοντας δυο κράτη, συνομοσπονδία, αλλά παράλληλα προωθεί νέα τετελεσμένα σε έδαφος και θάλασσα (κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο). Αυτό προδιαγράφει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα. Εκτός κι εάν υπάρξουν εκπλήξεις. Ο Ερντογάν, πάντως, δεν συνηθίζει στις εκπλήξεις, ό,τι λέγει το υλοποιεί.

Προχθές, στο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε το στίγμα των προθέσεων της κατοχικής Τουρκίας:

  • «Θα διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα μας στα ύδατα γύρω μας, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, τη Νησιώτικη Θάλασσα, όπως την έλεγαν οι παλιοί. Μιλάνε για κάτι. Μην ανησυχείτε. Βρισκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε από εδώ και εμπρός. Ας λένε ότι θέλουν”.
  • “Δυστυχώς, είναι όλα προβοκάτσια», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους σε κάθε τομέα με τους αδελφούς τους από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την Ασία μέχρι την Αφρική (μετάφραση ΓΤΠ).

Τα μηνύματα του Ερντογάν στέλνονται συστημένα και είναι μιας ανάγνωσης.

Η Λευκωσία και Αθήνα τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δήλωση του μετά τον καθορισμό των ημερομηνιών για την άτυπη Πενταμερή, δεν απέφυγε την πεπατημένη. Να χαιρετίσει την εξαγγελία και να αναφέρει όλα όσα συνηθίζονται να λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις ενώ έθεσε εκ των υστέρων και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θέλει να κινηθεί η διαδικασία.

Ανέφερε πως η λύση πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ηςΝοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ που ακολούθησε.

Όλα αυτά δεν περιέχονται ασφαλώς στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Τουρκία συνηθίζει να ζητά στο τέλος και τα ρέστα: Το θέμα είναι να μην τα δώσουμε! Να μην χαθεί η Κύπρος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: