Η πρόσβαση στα εμβόλια: Έχει μετατραπεί σε εργαλείο διαπραγμάτευσης και αύξησης της πολιτικής ισχύος

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε γυμναστήριο μαζί με τον υπουργό Υγείας Yuli Edelstein (Α) στην πόλη Petah Tikva. EPA, Tal Shahar / POOL




Ενδιαφέρουσα ανταπόκριση αναφερόμενη στην αυξημένη πρόσβαση του Ισραήλ στα εμβόλια, χάριν της οποίας η χώρα αναδείχθηκε ως η πλέον επιτυχημένη στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της, δημοσιεύεται στο πρακτορείο Associated Press [Josef Federman, Ben  Zion (Ιερουσαλήμ) και Fares Akram (Γάζα)]

Επισημαίνει ότι το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας του Ισραήλ, καθώς και περιπτώσεις όπως η ‘σκοτεινή’ ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας με ρωσική διαμεσολάβηση ή η άφιξη παρτίδας εμβολίων στη Λωρίδα της Γάζας, καταδεικνύουν ότι η πρόσβαση στα εμβόλια εξασφαλίζει πολιτική ισχύ στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως επισημαίνεται, στάθηκε πρωτεργάτης αυτής της τάσης, στηρίζοντας τις ελπίδες επανεκλογής του στην επιτυχία της εκστρατείας του για τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού του Ισραήλ.

Το Σάββατο (20/2), σημειώνει η ανταπόκριση, ο κ. Netanyahu ανακοίνωσε το πρόγραμμά του «πράσινο διαβατήριο», βάσει του οποίου όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, να γευματίζουν σε εστιατόρια και να αθλούνται σε γυμναστήρια, υπηρεσίες οι οποίες, όπως τονίζεται, θα παραμείνουν απαγορευτικές για τους μη εμβολιασμένους.

Αναφορικά με την άφιξη παρτίδας εμβολίων στη Γάζα, επισημαίνεται η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και αξιωματούχων του ΟΗΕ, καθώς και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ έχει την ευθύνη του εμβολιασμού των Παλαιστινίων, κάτι που απορρίπτει η Ιερουσαλήμ.

Ένας εκ των κυρίων πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Mahmoud Abbas, ο Mohammed Dahlan, υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση, ενίσχυσε την θέση του και την πολιτική του παρουσία, διανέμοντας στον παλαιστινιακό πληθυσμό 20.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη στιγμή που ο πρόεδρος Abbas, οπως αναφέρεται, έδωσε αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσει μόλις 2.000 δόσεις από το Ισραήλ και 10.000 από τη Ρωσία.

«Είναι μέρος της [προεκλογικής] εκστρατείας και ενισχύει την [πολιτική] ομάδα που προσφέρει τη βοήθεια», σύμφωνα με τον παλαιστίνιο συγγραφέα Mustafa Ibrahim, καταλήγει η ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: AP / Josef Federman, Ben  Zion (Ιερουσαλήμ) και Fares Akram (Γάζα): In Israel and beyond, virus vaccines bring political power

Αυτά βλέπει ο Ταγίπ! Συζητήσεις Αιγύπτου-Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: