Η πρόγευση των RAFALE γέμισε χαμόγελα την 332 Μοίρα «Γεράκι»: To μήνυμα των Γάλλων για τις φρεγάτες (photos, video)

Μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες ενός μεγάλου “COMAO” στο οποίο βρίσκονται RAFALE της Armee de L’ Air, Ελληνικά Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας και F-16 Block 52 Adv της 336 Μοίρας. Πηγή: Γαλλική πρεσβεία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η «πρόγευση» ήταν δυνατή λένε με ιδιαίτερο νόημα οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας που για πρώτη φορά βρέθηκαν στην πίσω θέση του RAFALE της Armee De L’ Air κατά τη διάρκεια της άσκησης Skyros.

«Δεν έχουμε στην περιοχή ένα τέτοιο αεροσκάφος με τόσο τρομακτικές δυνατότητες και που σε λίγο καιρό θα είναι στα δικά μας χέρια» συνεχίζουν οι ίδιοι αεροπόροι να λένε κατά τη διάρκεια της μέρας που ο Τύπος βρέθηκε στη φωλιά της Γαλλικής σχολής της Ελλάδας, την αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Βεβαίως τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας γνωρίζουν ότι υπάρχουν RAFALE στην ευρύτερη γειτονιά, για παράδειγμα στη σύμμαχο Αίγυπτο, αλλά η Ελλάδα είναι αυτή που με το F-3R στα χέρια των αναγνωρισμένων αεροπόρων αλλάζει τα δεδομένα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας η οποία πλέον γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι της επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον ιδίως αν πρόκειται για συνθήκες θερμού επεισοδίου.

Όσοι βρέθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης και την 332 Μοίρα «Γεράκι» μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τα χαμόγελα στην μοίρα έχουν επιστρέψει για τα καλά. Όχι μόνο επειδή ήταν η μοίρα που φιλοξενεί τη Γαλλική αποστολή, αλλά επειδή είναι η μονάδα στην οποία εντάσσεται το νέα αεροσκάφος με τις προηγμένες δυνατότητες.

Πηγή: Γαλλική πρεσβεία

Άλλωστε η 332 Μοίρα είναι εκείνη που πρώτη πλήρωσε «το μάρμαρο» της δημοσιονομικής κρίσης και του κλεισίματος της στρόφιγγας των ανταλλακτικών για τα Mirage 2000 που σκέπαζαν με το «Δέλτα» τους τον ουρανό του Αιγαίου και που πάντα ήταν έναν πονοκέφαλος για τους Τούρκους εναέριους εισβολείς.

  • Από τη Δευτέρα ο βασικός πυρήνας της 332 Μοίρας «Γεράκι» θα βρεθεί στην αεροπορική βάση Μοντ Ντε Μαρσάν κι εκεί οι τέσσερις πρώτοι Έλληνες, τρεις της «Γαλλικής σχολής» κι ένας «F16άρης» θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της εκπαίδευσής τους. Το Επιτελείο επέλεξε έμπειρους ιπτάμενους να πάνε πρώτοι στη Γαλλία και να μάθουν το νέο τύπο μαχητικού.

Οι τέσσερις αυτοί επιστρέφοντας στην Ελλάδα είναι οι εκπαιδευτές των ιπταμένων της 332 Μοίρας που θα έχει έως το τέλος του 2021 τα πρώτα έξι RAFALE. Τη μεθεπόμενη Δευτέρα αναμένεται ότι είναι η σειρά των μηχανικών να ταξιδέψουν στη Γαλλία. Μια ομάδα περίπου 30 τεχνικών θα μεταβεί στην ίδια βάση για να γνωρίσει τα μυστικά της συντήρησης των RAFALE.

  • Μηνύματα αεροπορικής υπεροχής αλλά και φρεγατών…

Η άσκηση Skyros είναι εύλογο ότι τράβηξε όλα τα βλέμματα και το ενδιαφέρον, με τους παριστάμενους να εκπέμπουν σαφή μηνύματα για την ηρεμία που απαιτείται από την Ελλάδα και τη Γαλλία στη Μεσόγειο. Φυσικά παραλήπτης αυτών των μηνυμάτων είναι η γείτονα η οποία δεν σταματά σε κάθε περίπτωση να προκαλεί.

Πηγή: Γαλλική πρεσβεία

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση για τη συνέχιση της Ελληνογαλλικής συνεργασίας σημειώνοντας ότι η παράδοση των Mirage δίνει τη σκυτάλη στη νέα γενιά που δεν είναι άλλη από το RAFALE. Ο υπουργός δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στην παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία η οποία σε επίπεδο ρητορικής δεν σταματά παρά το γεγονός της καλής θέλησης των διερευνητικών.

«Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έγινε αποδέκτης πολλαπλών απειλών και καλείται καθημερινά να τις αντιμετωπίσει, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Γαλλία και η Ελλάδα από κοινού προωθούν την αμοιβαία συνεργασία και στον τομέα αυτό, ενεργώντας ταυτόχρονα ως αποφασιστικοί παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας.»

Λακωνικός μεν αλλά με ιδιαίτερο νόημα ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε τα RAFALE σε δράση και καταλήξαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με αυτά τα αεροσκάφη και τις τεράστιες επιχειρησιακές τους δυνατότητες.»

  • Το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας που πήρε πρόσφατα μια δυνατή γεύση από το RAFALE, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης μέσα σε λίγες γραμμές «έδειξε» τα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας που αλλάζουν, ώστε να ενταχθεί ο νέος τύπος του αεροσκάφους στον αεροπορικό στόλο.

«Το RAFALE αποτελεί μια πλατφόρμα με τεχνολογικές καινοτομίες που το καθιστούν ικανό να αντιμετωπίσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές στο ελληνικό FIR, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο. Η αγορά και η ένταξη των RAFALE είναι ιστορική στιγμή και ανοίγει την πύλη προς το μέλλον για την Αεροπορία μας Αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή μας.» τόνισε ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης.

 

Πηγή: Γαλλική πρεσβεία

 

Πάντως ο Πατρίκ Μεζονέβ, ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, δίνει το έναυσμα για νέες συζητήσεις διότι από τη μια πλευρά αναφέρθηκε σε επιπλέον RAFALE και βεβαίως δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην θάλασσα και τα πλοία.

«Ελπίζω ότι θα δούμε περισσότερα RAFALE στον Ελληνικό ουρανό, περισσότερες γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα, γιατί είναι πεπεισμένος ότι έτσι γινόμαστε συμπολεμιστές. Όπως λέμε, υπουργέ, Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία»

  • Βεβαίως στο Ελληνικό Επιτελείο, αναμένουν τη νέα Γαλλική αποστολή η οποία θα κομίσει την πρόταση που αφορά τις γαλλικές φρεγάτες Belh@ra αλλά και το υπόλοιπο πακέτο που αναζητά η Αθήνα, δηλαδή τις φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης, τη ναυπήγηση πλοίων και στην Ελλάδα και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δείχνουν την ισχυροποίηση της Γαλλικής πλευράς, ωστόσο το Ελληνικό υπουργείο άμυνας θέλει το Πολεμικό Ναυτικό να κάνει ενδελεχή έλεγχο σ’ όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και έως τον Μάρτιο να λάβει την τελική απόφαση.

  • Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξανά στην ΕΑΒ και στο πρώτο F-16 Viper

Πάντως πριν φτάσει στην 114 Πτέρυγα Μάχης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, για μια ώρα, βρέθηκε στην ΕΑΒ όπου μαζί με τη Διοίκηση της Αεροπορικής βιομηχανίας και τον Ντένη Πλέσσα, Αντιπρόεδρο Παγκόσμιων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Lockheed Martin Aeronautics/ International ενημερώθηκε τόσο για το F-16 VIPER που απογειώθηκε στις 12:30 της Πέμπτης με ενδιάμεσο σταθμό το Βέλγιο, για τις ΗΠΑ, όσο και για όλα εκείνα τα προγράμματα που τρέχουν για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας και εμπλέκεται η Lockheed Martin.

Ο κος. Πλέσσας εκείνο που σημείωσε είναι ότι πριν από έναν χρόνο είχε δώσει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως την πιο πιθανή, για την απογείωση του πρώτου VIPER  με προορισμό το Τέξας όπου εκεί θα λάβει τις πιστοποιήσεις που χρειάζεται ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα και για τα υπόλοιπα 83 Ελληνικά F-16.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Προβολή ισχύος από Ελλάδα και Γαλλία: Μικτοί σχηματισμοί, “φροντιστήριο” για τα RAFALE και εναέριος ανεφοδιασμός (photos, video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: