Η προεδρία Μπάιντεν βάζει τα πράγματα στη θέση τους: Από την εξωτερική πολιτική έως την «μάχη» των εμβολιασμών…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Όβαλ Όφις του Λευκού Οίκου. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Ο πρώτος μήνας της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις και εκπλήξεις. Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζαμε ποια θα ήταν η πολιτική του, τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά ζητήματα. Το καλό κλίμα που επικρατεί έχει φέρει τεράστια ανακούφιση στις ΗΠΑ και τη Δύση.

Τις τελευταίες ημέρες, η δίκη Τραμπ δείχνει να απασχολεί μόνο όσους επιδιώκουν την πολιτική εξόντωση του πρώην προέδρου. Ο Τζο Μπάιντεν θέλοντας να κλείσει μια και καλή αυτή η ιστορία και να γυρίσει σελίδα, αποφεύγει να κάνει αναφορές επί του θέματος, γνωρίζοντας ότι μια λάθος λέξη μπορεί να προκαλέσει μπελάδες.

Ο ίδιος αρκέστηκε να πει «Ας αφήσουμε τη Γερουσία να κάνει τη δουλειά της». Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Δημοκρατικών, την ίδια μέρα που ξεκινούσε η δίκη του Τραμπ, πραγματοποιούσε σύσκεψη για το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας. Παρόντες ήταν η υπουργός οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν και αρκετοί επικεφαλής επιχειρήσεων από την JPMorgan Chase, την Walmart και την Gap.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εστιάσει πολύ στο πακέτο ανακούφισης που φέρνει προς ψήφιση στο Κογκρέσο. Παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, οι Δημοκρατικοί, έχοντας τον έλεγχο θα το περάσουν, με ή χωρίς την συμβολή τους.
  • To «Αμερικανικό σχέδιο διάσωσης» περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου στα 15 δολάρια-θέση που ενστερνίζεται και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς- καθώς και διάφορες οικονομικές ενισχύσεις για την παιδεία, τις πληττόμενες οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι το σχέδιο για την «Τιτάνια» μάχη που φορά τον εμβολιασμό των πολιτών.

Το «δεξί χέρι» του Μπάιντεν στην διαχείριση της κρίσης της COVID-19, Τζεφ Ζίντς, έκανε λόγο ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορέσει να εμβολιαστεί ένα σημαντικότατο ποσοστό πολιτών. Τα λόγια του επιβεβαιώθηκαν δια στόματος προέδρου, ύστερα από επίσκεψή του στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Ο πλανητάρχης δήλωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο και δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2021 να εμβολιαστούν μέχρι και 300 εκατομμύρια Αμερικανοί! Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση των εμβολιασμών. Παραπάνω από 400 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ενώ καθημερινά δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτίθενται στον ιό.

Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν θα είναι όπως ο προκάτοχός του. Η αλήθεια είναι ότι τα «γελάκια» κόπηκαν σε πολλούς, όπως στην Ρωσία και την Τουρκία. Εδώ πρέπει να πούμε το εξής:

Ο Μπάιντεν έχοντας μια έντονη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, πέρα από το γεγονός ότι του ξεκαθάρισε ποιες θα είναι οι θέσεις του όσον αφορά την Ουκρανία, του ζήτησε με αυστηρό ύφος να σταματήσει την προσέλκυση της Τουρκίας, υπενθυμίζοντάς του τα όρια του ΝΑΤΟ. Όρια που ο Τραμπ τα είχε «ξεγραμμένα». Ωστόσο παρά το έντονο κλίμα, ΗΠΑ και Ρωσία ήρθαν σε συμφωνία για την επέκταση της συνθήκης New Start. Ότι δεν έκανε η προεδρία Τραμπ τέσσερα χρόνια, το έκανε ο Μπάιντεν σε δύο εβδομάδες. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι οι μέρες που είχε άμεση πρόσβαση στον Λευκό Οίκο τελείωσαν, προσπάθησε μάταια μια πρώτη προσέγγιση, ωστόσο δεν του βγήκε. Το Κογκρέσο έχοντας ψηφίσει τις κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα θέμα τις εφαρμόσει. Ο μόνος τρόπος για να μην επιβληθούν οι ποινές είναι ο σουλτάνος να ξεφορτωθεί με κάποιο το ρωσικό σύστημα. Φυσικά αυτό θα πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της Μόσχας.

  • Δεν πειράζει, όπως έστρωσε ας κοιμηθεί. Επίσης, υπενθυμίζω ότι υπάρχει και το πάγωμα των αερομαχητικών F-35. H Τουρκία έχει ήδη πληρώσει για αυτά και εξοπλισμό δεν είδε. Όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα. Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι η γειτονική χώρα ζήτησε να έρθει σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Η απάντηση που έλαβαν ήταν «κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό». Από εκεί καταλαβαίνουμε ότι τα παιχνίδια της Άγκυρας εις βάρος της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ τελείωσαν.

Τέλος και πιο σημαντικό, το ζήτημα των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Σι Τζιπίνγκ. Οι δύο ηγέτες μιλούσαν επί δύο ώρες, για διάφορα θέματα. Συμφώνησαν ότι μια κόντρα θα ήταν καταστροφική, ωστόσο ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «ακραίος ανταγωνισμός».

Επίσης έκανε έκκληση στον Κινέζο ομόλογό του να σεβαστεί επιτέλους τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με το πέρας της συνομιλίας τους, ο πλανητάρχης τον χαρακτήρισε ευφυή και σκληρό, αλλά δίχως ίχνος δημοκρατίας επάνω του. Παρόλα αυτά, έγινε ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσά τους, όμως η απομόνωση της Κίνας και η τιμωρία της θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν επί προεδρίας Τραμπ, προς το παρόν είναι το μόνο που δεν αλλάζει ο ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συνοψίζοντας, η προεδρία Μπάιντεν βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Από την εξωτερική πολιτική μέχρι την μάχη των εμβολιασμών. Τα μέτωπα είναι πολλά και το έθνος έχει ακόμη ανοικτές πληγές, που δύσκολα θα κλείσουν. Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν έχοντας μακροχρόνια εμπειρία σε Γερουσία και Λευκό Οίκο, δεν χάνει ούτε λεπτό, να επαναφέρει την χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας.

* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διχασμός στους Ρεπουμπλικανούς: Οι «Τραμπικοί» ετοιμάζουν το έδαφος για την επιστροφή του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: