Η πανδημία κτύπησε άγρια τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας: Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα…

File photo: Η πόλη του Ναυπλίου άδεια από κόσμο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω covid-19. ΑΠΕ-ΜΠΕ, MΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ* 

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα προσθέτει και νέα.

Φυσικά αυτό ουδείς το κατακρίνει, καθώς έτσι πολλές επιχειρήσεις μένουν “όρθιες” και αντέχουν. Σε μια άλλη περίπτωση που τα μέτρα στήριξης δεν θα υπήρχαν, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική και τα “λουκέτα” θα είχαν κάνει την εμφάνιση τους.

Θα έλεγε κανείς ότι οι επιχειρήσεις έχουν δεχθεί μεγάλη βοήθεια, μέσω της επιδότησης ενοικίων, του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κλπ. και αυτό είναι όντος αλήθεια. Όμως πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν και να πατήσουν στα δικά τους πόδια, όταν αυτά τα προγράμματα λήξουν;

Aυτό είναι το πραγματικό ερώτημα που βασανίζει τους ανθρώπους της αγοράς και φαίνεται ότι θα μας απασχολεί για καιρό. Αυτό που απασχολεί και τις Βρυξέλλες είναι <η επόμενη μέρα>, καθώς υπάρχει φόβος για κύμα κόκκινων δανείων που θα πλήξει το ήδη επιβαρυμένο τραπεζικό σύστημα. Ας δούμε όμως τι λένε τα στοιχεία και οι προβλέψεις για το <αύριο>.

  • Στοιχεία – Προβλέψεις

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά καθώς καταγράφονται απώλειες εσόδων της τάξεως του 13.5%, με τα ξενοδοχεία και την εστίαση να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, αφού έκλεισαν την χρονιά με απώλειες άνω του 50%. Από την άλλη η Citi άλλαξε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην χώρα μας.

Αρχικά εκτιμούσε ότι η αναπτυξιακή δυναμική για την χώρα μας θα έφτανε το 3.9%. Βέβαια αναθεώρησε και κατάληξε σε μια πρόβλεψη ανάπτυξης της τάξεως του 3.5% για το 2021.

Όσον αφορά το έλλειμα για το 2020 διαμορφώθηκε στο 8.1%, ενώ σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανικό Οίκο τα επόμενα έτη θα υπάρξει μια καθοδική πορεία. Το 2021 το έλλειμα θα βρίσκεται στο 6% και το 2022 στο 3.7%. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από το 2025 θα εμφανιστούν τα πρώτα δείγματα πλεονάσματος και θα είναι της τάξης του 0.4%.

Το δημόσιο χρέος από την άλλη θα ξεπεράσει μέσα στα επόμενα χρόνια το 200% και θα φτάσει στο αποκορύφωμα του φέτος με ποσοστό 219.7, ενώ μετά εμφανίζει μείωση.

  • Επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας και lockdown προσπαθούν και αυτές να βρουν τα πατήματα τους και παλεύουν με κάθε τρόπο για να μειώσουν τις απώλειες τους.

Πολλές από αυτές έχουν κάνει <στροφή> προς τις διαδικτυακές πωλήσεις, δημιουργώντας τα δικά τους eshop. Φανταστείτε ένα κατάστημα να διαθέτει τα προϊόντα του σε όλη την επικράτεια, αντί για μονάχα σε κάποιον περαστικό. Βέβαια αυτό δεν φτάνει για να γίνουν κερδοφόρες, ούτε φτάνει για να αυξηθεί η παραγωγή, απλά αντί ο κόσμος να βγαίνει και να ψωνίζει, το κάνει στην ουσία από την οθόνη του υπολογιστή του.

Όμως πως γλιτώνουμε την έκρηξη των “λουκέτων” που πολλοί φοβούνται; Ένα σημαντικό στοίχημα είναι οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα μέτρα στήριξης που παρέχει η Κυβέρνηση, ενώ σε εθνικό επίπεδο είναι δεδομένο πως η ευκαιρία του Ταμείου Ανάπτυξης για έργα και μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να χαθεί. Όσον αφορά όμως τις επιχειρήσεις αυτό που ίσως πρέπει να δουν είναι στο πως θα μειώσουν τα κόστη τους.

Ακούγεται ως κάτι το δεδομένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται και αυτό είναι που τις φέρνει πίσω έναντι άλλων. Ένα <συμμάζεμα> στα οικονομικά είναι η κατάλληλη <συνταγή> για κάθε επιχείρηση, αν δεχθούμε και το γεγονός του πόσο δύσκολο είναι αυτή την στιγμή να λάβει κανείς χρηματοδότηση από κάποια τράπεζα. Με αυτή την τακτική ίσως πολλές από αυτές και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην δουν κερδοφορία, αλλά να καταφέρουν να περιορίσουν τις ζημιές τους σε ικανοποιητικό ποσοστό και τελικά να μείνουν “ζωντανές”.

Όλοι μας δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μια δύσκολη και πρωτοφανή μάχη με έναν αντίπαλο όμως που πλέον με το εμβόλιο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κάποια στοιχεία ίσως να μην είναι ενθαρρυντικά και να φέρνουν πίσω πολλά από τα σχέδια μας, αλλά κύριο μέλημα μετά την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι να μην χαθεί άλλη μια δεκαετία! Να μην δούμε πάλι ειδήσεις με τα ποσοστά της ανεργίας να <βαράνε κόκκινο> και δεκάδες επιχειρήσεις να κλείνουν.

*Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η πανδημία θρέφει το τέρας της ανεργίας: Να μη χαθεί ακόμη μια δεκαετία για την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: