Η “Μήδεια” φεύγει και αφήνει πίσω της “συντρίμμια”: Μάχη όλη τη νύχτα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Εκχιονιστικό καθαρίζει τον δρόμο στο Δάσος του Υμηττού, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Τραυματισμένη άφησε τη χώρα η χιονοθύελλα Μήδεια, που ευτυχώς υποχώρησε μετά από ένα τριήμερο σφυροκόπημα από βορρά προς νότο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, αρκετοί δρόμοι είναι ακόμη αδιάβατοι από το χιόνι, ενώ ο δήμος Διονύσου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στον αντίποδα, άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας και αποκαταστάθηκαν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Έως αργά το βράδυ της Τετάρτης είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι τα συνεργεία του συνέχισαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Κάθε ώρα που περνά λιγοστεύουν τα προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, καθώς τα χιόνια λιώνουν και τα συνεργεία μπορούν να προσεγγίσουν τις πηγές των προβλημάτων, τα σημεία όπου κλαδιά δέντρων έκοψαν τα καλώδια της ΔΕΗ.

Εν μέσω πυρών και πολιτικών διενέξεων σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων που έγιναν αιτία να βυθιστούν δεκάδες χιλιάδες σπίτια στο σκοτάδι, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, στρατός, πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία συνεχίζουν να επιχειρούν για να επαναφέρουν το ρεύμα στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως το πρωί της Τετάρτης, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000.

Την Πέμπτη το πρωί, το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής – που ανέρχεται σε περίπου 440 άτομα – θα ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον 25 συνεργεία (περίπου 60 άτομα) που θα προσέλθουν από τις Περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς έχουν αποκατασταθεί στις περιοχές αυτές οι ζημιές από τη Μήδεια.

Εξάλλου και στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 4 οικισμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή.

Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Το ποιος έχει την ευθύνη για τα δέντρα, οι δήμοι ή ο ΔΕΔΔΗΕ, συνιστά κλασική περίπτωση ελληνικής γραφειοκρατίας, καθώς:

  • Αν το δέντρο βρίσκεται εντός οικισμού, την ευθύνη του έχει ο Δήμος
    Αν το δέντρο είναι εκτός, τότε αναλαμβανει το δασαρχείο
    Όταν, όμως, τα κλαδιά του δέντρου απέχουν 1,5 μέτρο από τα καλώδια, τότε ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτός που θα πρέπει να επιληφθεί
    Σε κάθε περίπτωση οι τρεις φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να συνεννοηθούν.

Συνολικά, τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες προκλήθηκαν ογδόντα πέντε βλάβες στο δίκτυο Μέσης Τάσης από πτώσεις 800 δέντρων, με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα σε 70.000 σπίτια, κυρίως των βορείων προαστίων, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Μέχρι το απόγευμα είχαν πάρει ρεύμα 38.000 από αυτά. Κάποιοι συμπλήρωσαν σαράντα οκτώ ώρες χωρίς ρεύμα.

Τετρακόσια άτομα δούλευαν πάνω από 48 ώρες συνεχώς για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Οι εναερίτες καταβάλουν τεράστια προσπάθεια υπό αντίξοες συνθήκες. Με την ίδια αυταπάρνηση εργάζονται και στα ορυχεία της δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια. Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ έσπευσαν με -20 βαθμούς Κελσίου να επιδιορθώσουν βλάβες σε εξοπλισμό ταινιόδρομου 90 χιλιομέτρων, ο οποίος τροφοδοτεί με λιγνίτη τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

  • Η «Μήδεια» στην περιφέρεια

Η Εύβοια είναι από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Αρκετά χωριά είναι θαμμένα στο χιόνι, άλλα δεν έχουν ρεύμα, ζημιές έχουν υποστεί οι υποδομές και πολύ περισσότερες οι καλλιέργειες. Δύο νεκρούς άφησε πίσω του ο χιονιάς.

Τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας δοκιμάστηκαν από τον σφοδρό χιονιά. Έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό έως και τέσσερις μέρες και πολλά αποκλείστηκαν από όγκους χιονιού. Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά ατυχήματα στο οδικό δίκτυο. Ο δυνατός αέρας και η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσαν πολλές ζημιές στα παραλιακά μαγαζιά του χωριού Αγία Άννα. Δεκατέσσερα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα χωριά που δεν έχει έρθει ακόμα το ρεύμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης νεκρός ανασύρθηκε στην Λίμνη Ευβοίας ένας άνδρας, ο οποίος καταπλακώθηκε από δέντρο. Πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο έκοψαν το μεγάλο δέντρο και απεγκλώβισαν τον άνδρα, ο οποίος, δυστυχώς, είχε ήδη σκοτωθεί.

Νοτιότερα, τα εκχιονιστικά δεν σταματούν να ανοίγουν δρόμους για να απεγκλωβίσουν χωριά στο Οροπέδιο Λασηθίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ρεύματος και νερού. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών κτηνοτρόφων, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το μαντρί τους για να ταΐσουν τα πρόβατα, στην περιοχή της Ελεύθερνας Ρεθύμνου, εν μέσω χιονοθύελλας. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, με οκτώ άτομα της ΕΜΑΚ και εξι πυροσβέστες από το Ρέθυμνο να ψάχνουν τους κτηνοτρόφους όλο το βράδυ.

  • Χαρδαλιάς: Έως τα μεσάνυχτα θα έχει επιδιορθωθεί το 90% των βλαβών

Νέα τεχνική σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Όλυμπο, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και όλων των φορέων που επιχειρούν για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει η Αττική.

Ο Όλυμπος έχει εγκατασταθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Θησέως και Διονύσου, στην Εκάλη Αττικής.

Όπως είπε, ο κ. Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές, καθώς όπως ανέφερε, ουσιαστικά το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί .

«Από τις 83 βλάβες που είχαν παρουσιαστεί στην Αττική, σήμερα στις 6 το πρωί είχαμε 42 σε εκκρεμότητα. Στις 13:00, έμεναν 21 να αποκατασταθούν. Στις 16.00 είχαμε 16 και μέχρι την επόμενη μία ώρα θα έχουν μείνει ουσιαστικά 10 σημεία μέσης τάσης προς αποκατάσταση, περίπου 13.000 νοικοκυριά. Θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτά τα 10 σημεία και πιστεύω ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές”.

“Ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί», επισήμανε, ενώ προσέθεσε ότι στην Εύβοια ξεκίνησαν με 37 οικισμούς και 15.000 κόσμο χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ έχουν γίνει 517 αντικαταστάσεις στύλων, καθώς και πέντε νέες οδεύσεις. «Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουμε από αλλού νέο δίκτυο, γιατί είχε καταστραφεί παντελώς το υφιστάμενο. Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι οικισμοί έχουνε μείνει χωρίς ρεύμα, περίπου 3.000 νοικοκυριά και συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες τελείως», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με την Κρήτη ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είχαν την ατυχία σήμερα δύο γραμμές υψηλής τάσης πλέον, αρμοδιότητας και του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στη Σητεία να καταρρεύσουν. Όλη η Σητεία έμεινε εκτός ηλεκτροδότησης για λίγες ώρες με 11 μποφόρ να πνέουν – γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Έγινε πλήρης αποκατάσταση κι αυτή τη στιγμή η Κρήτη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα».

Ο κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε, ότι όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ και επίσημα, πρόκειται για την μεγαλύτερη κακοκαιρία των 40 τελευταίων ετών, καθώς η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν 36 ώρες στην Αττική με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας για 24 συνεχόμενες ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου στα 25 εκατοστά.

«Έχουν ριχτεί στη μάχη περίπου 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 στελέχη του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής με την αρωγή και της αστυνομίας στο ζήτημα της προσβασιμότητας και της προσπέλασης», σημείωσε.

«Δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα. Μέχρι τέλος πάντων οι ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Συνεχίζουμε με συσκέψεις και με πλήρη οργάνωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μπορέσουμε να φέρουμε το σωστό αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος υπογράμμισε:

«Σας εξήγησα ότι είναι μια δαιδαλώδης κατάσταση. Βλέπετε ότι την παρακολουθούμε βήμα-βήμα. Αυτή τη στιγμή, μετά τις 18.00 κάνουμε μια αναδιάταξη, εξού και η σύσκεψή μας εδώ, ώστε να ρίξουμε το βάρος στις τελευταίες 10 γραμμές και μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο καθένας έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης».

«Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι. Υπάρχει ένα Γενικό Σχέδιο, το «Βορέα». Η χώρα απέκτησε το Νοέμβριο Γενικό Σχέδιο που δεν είχε ποτέ. Εκεί περιγράφονται τα πάντα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω αυτή τη στιγμή ποιος κάνει τι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας και η ευθύνη του κράτους, ευθύνη όλων μας, είναι όσο πιο γρήγορα να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή. Βλέπετε ότι εργαζόμαστε πυρετωδώς από τις 19:00 χθες όταν ξεκίνησε και η εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, όλοι συνεργαζόμαστε και το αποτέλεσμα που έρχεται είναι το προσδοκώμενο. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, είναι ώρα ευθύνης όλων μας και είναι ώρα σκληρής δουλειάς και σκληρής προσπάθειας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη, έχει ενεργοποιηθεί η Πολιτική Προστασία και ο Στρατός για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στον ΔΕΔΔΗΕ, με διάθεση συνεργείων και μέσων για τη διευκόλυνση των εργασιών αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Μάνος: Κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε:

«Όπως είχαμε και νωρίτερα, σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω το μέτωπο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Όταν κάποιο νοικοκυριό, καθώς ηλεκτροδοτούνται οι περιοχές μέσης τάσης δεν έχει ρεύμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μεριμνήσει και από πλευράς του να το δηλώσει αρμοδίως, δηλαδή είτε στο τηλεφωνικό κέντρο, το γνωστό τηλέφωνο του ΔΕΔΔΗΕ, είτε στο internet, είτε στο application. Ο λόγος είναι να καταγραφεί το σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει ρεύμα. Γιατί περνάει η μέση τάση, αλλά μπορεί κάποιο καλώδιο πραγματικά του τελευταίου ασύνδετου σπιτιού να έχει σπάσει από ένα μόνο κλαδί. Αυτό δεν μπορεί να φανεί εύκολα. Είναι σημαντικό λοιπόν να είναι αμφίδρομη αυτή η πληροφόρηση».

Πρόσθεσε και τα εξής:

Το προσωπικό μας είναι απόλυτα αφοσιωμένο στο καθήκον του. Κάνει ό,τι μπορεί. Δουλεύει χωρίς να κοιμάται, πηγαίνουμε φαγητά στα σημεία και από εκεί και έπειτα μέχρι και μικροατυχήματα έχουν υπάρξει για να μπορέσουν να δώσουν ρεύμα στους ανθρώπους μας. Κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Όλοι οι πολίτες θα πάρουνε ρεύμα. Εδώ στα βόρεια προάστια, είναι εκατοντάδες οι κορμοί που έχουν πέσει και τους μαζεύουμε με την αρωγή και την υποστήριξη και την συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού. Ήτανε τεράστια η έκταση των κορμών -όχι κλαδιών- ολόκληρων κορμών που καταρρέαν, έσπαγαν και έκοβαν τα καλώδια. Δεν μπορώ να σας κάνω πρόβλεψη ότι δίνουμε σε μια γραμμή και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι πίσω από ένα δρόμο υπάρχει ένα καινούριος κορμός που έχει πέσει. Συντονιζόμαστε, προσπαθούμε, ανανεώνουμε την πληροφόρηση, ορμάμε».

  • EMY: Χιονόπτωση–ρεκόρ διάρκειας 36 ωρών στην Αττική

Σε μία από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών κατατάσσεται η χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που συμμετείχε στις συσκέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν οι 36 ώρες στην Αττική, με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου 20-25 εκατοστά. Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου, στις 5 το πρωί, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.

Στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα του νομού και αργότερα και στα ανατολικά. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας συνεχίστηκαν και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου με πολύ μεγάλες εντάσεις σε όλον τον νομό, ενώ επηρέασαν το κέντρο της πόλης της Αθήνας για 24 ώρες.

Από την πλευρά της η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις 11 Φεβρουαρίου το οποίο επικαιροποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, συμμετείχε σε συσκέψεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και προχώρησε στην ενεργοποίηση εκτάκτων μετρήσεων/ραδιοβολίσεων και προσωπικού.

Από τα ιστορικά δεδομένα χιονοπτώσεων της ΕΜΥ προκύπτει ότι την τελευταία 40ετία οι πλέον έντονες χιονοπτώσεις είχαν τα εξής χαρακτηριστικά διάρκειας.

18 έως 19 Φεβρουαρίου 1983: Μεγάλη ένταση, διάρκεια 12 ώρες

9 Μαρτίου 1987: Μεγάλη ένταση Διάρκεια 12 ώρες

22 έως 23 Φεβρουαρίου 1992: Μέτρια έως μεγάλη ένταση: Διάρκεια 30 – 36 ώρες

18 Μαρτίου 1993: Μεγάλη ένταση, Διάρκεια 1 ώρα

4 Ιανουαρίου 2002: Μεγάλη ένταση. Συνολκή διάρκεια 48 ώρες.

12 Φεβρουαρίου 2004: Πολύ μεγάλη ένταση, Διάρκεια 20 ώρες

23 έως 25 Ιανουαρίου 2006: Μέτρια ένταση Διάρκεια 30- 40 ώρες

16 έως 18 Φεβρουαρίου 2008: Πολύ μεγάλη ένταση: Διάρκεια περί τις 30 ώρες

14 έως 17 Φεβρουαρίου 2021: Πολύ μεγάλη ένταση. Διάρκεια 24 έως 36 ώρες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΕΡΤ

Εφάμιλλη με τα χιόνια του 2008 και του 2002 η «Μήδεια»: Τι δείχνουν τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: