Η «Μήδεια» φέρνει ψύχος και χιόνια ακόμη και στην Αττική: Έρχεται μεγάλη κακοκαιρία από το Σάββατο…

Έντονη η συννεφιά στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα θα σημειωθεί από το Σάββατο, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας, που θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάσθηκε από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου του OPEN TV, Κλέαρχου Μαρουσάκη για την κακοκαιρία «Μήδεια», τα πάνω κάτω θα έρθουν από το τέλος της εβδομάδας σε ότι αφορά τον καιρό στην Ελλάδα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι το πολικό ψύχος και τα χιόνια. Η ραγδαία μεταβολή που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας θα προκαλέσει πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και μέσα σε μεγάλες πόλεις και νησιά.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος η χώρα εισέρχεται σε ισχυρή κακοκαιρία με χιόνια ακόμη και στην Αττική, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει κάθετη πτώση.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονταν στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη χθες, βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή της χώρας μας, κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, που βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ για σήμερα Πέμπτη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και έπειτα στα κεντρικά, βόρεια και στη συνέχεια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης έως το μεσημέρι, θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Πιο αναλυτικά:

Για την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στη συνέχεια τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά έως το μεσημέρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στην Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα έως το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 12 βαθμούς), 9 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 23 βαθμούς στην Κρήτη, 13 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, όπου από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση και πρόσκαιρα σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξασθένηση.

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα δυτικά τμήματα, αλλά και γρήγορη βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, με ενίσχυση σε ισχυρούς 6 μποφόρ τις βραδινές ώρες.

Κλείνει το “μαγαζί”, αυστηρή καραντίνα στην Αττική: Πολλά τα κρούσματα πάλι και σκληρά μέτρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: