Η Μέρκελ προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς: Το lockdown θα κρατήσει όσο χρειαστεί, ούτε μέρα παραπάνω

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς συνομιλούν στη Bundestag στο Βερολίνο, στις 11 Φεβρουαρίου 2021. EPA / CLEMENS BILAN μέσω ΚΥΠΕ
Ούτε μέρα παραπάνω απ’ όσο είναι απαραίτητο δεν θα κρατήσει το lockdown που έχει επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ

Η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν λίγη ακόμη υπομονή μετά τη χθεσινή συμφωνία με τους περιφερειακούς ηγέτες για παράταση του lockdown ως τις 7 Μαρτίου.

Σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η καγκελάριος σημείωσε ότι η παράταση του lockdown ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας λόγω του κινδύνου που δημιουργείται από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωναϊού.

“Ξέρω πως ό,τι έχουμε πετύχει στον αγώνα μας κατά του ιού είχε και εξακολουθεί να έχει υψηλό τίμημα”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μια σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση έχει αυξήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν από τα μέσα Δεκεμβρίου στη Γερμανία και η Μέρκελ συμφώνησε χθες, Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι κάποια σχολεία και τα κομμωτήρια θα μπορούσαν να ανοίξουν συντομότερα από τις 7 Μαρτίου.

Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Γερμανούς ότι το lockdown βοηθάει, η Καγκελάριος σημείωσε ότι γνωρίζει πως πρόκειται για τον πιο σοβαρό περιορισμό των ελευθεριών στην μεταπολεμική Γερμανία και ότι κατανοεί πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά και ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους.

“Ως δημοκρατία έχουμε καθήκον να μην διατηρήσουμε τους περιορισμούς ούτε μια μέρα περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο”, υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 5% πέρυσι και μερικές επιχειρήσεις απογοητεύτηκαν από την πρόσφατη παράταση της καραντίνας και την έλλειψη ενός χρονοδιαγράμματος για την χαλάρωση των μέτρων.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 δίνει ελπίδες για τους ερχόμενους μήνες, τόνισε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση του κόσμου όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου στη Γερμανία, η οποία γίνεται με πολύ πιο βραδύ ρυθμό απ’ αυτόν στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή, συμπλήρωσε και κατέληξε: “Δεν πιστεύω ότι το να ανοίξουμε και μετά να ξανακλείσουμε θα προσφέρει στον κόσμο μεγαλύτερη προβλεψιμότητα από το να περιμένουμε για λίγες μέρες ακόμη”.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Σε παράταση της καραντίνας μέχρι τα μέσα Μαρτίου οδεύει η Γερμανία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: