Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας θα αρθούν μόνο αν διώξει τους ρωσικούς S-400 από το έδαφός της

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price. Department Photo by Freddie Everett




Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν εκ νέου από την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία η κατοχική δύναμη, κλείνοντας αποφασιστικά την πόρτα σε μια προσφορά διαπραγμάτευσης που έκανε η Άγκυρα.

Σε ερώτηση για ένα πιθανό τουρκικό “διπλωματικό άνοιγμα” για τους S-400, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε αυτό το ζήτημα «δεν έχει αλλάξει».

«Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην κρατήσει αυτό το σύστημα», επέμεινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, οι Αμερικανοί δεν θα ακυρώσουν τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εκτός εάν διώξει το ρωσικό σύστημα από το έδαφος της. Αυτή η θέση είναι απόλυτη για τη νεα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που μέχρι της στιγμής αντιμετωπίζει με σκληρό τρόπο την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων S-400 με στόχο να κατευνασθούν οι εντάσεις στο ζήτημα αυτό που δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.

Απαντώντας σε ερώτηση που υπενθύμιζε το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε σχετικά με τους S-400 πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς». «Αυτά τα συστήματα (σ.σ.: αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

  • Οι ΗΠΑ καλούν την Άγκυρα να αφήσει «άμεσα» ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Τετάρτη την Τουρκία να «απελευθερώσει αμέσως» τον επιχειρηματία και μαικήνα Οσμάν Καβαλά, τον οποίο βαρύνουν κατά την άποψη της Ουάσινγκτον ψευδείς κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

«Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά, η συνεχιζόμενη φυλάκισή του και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους του δικαίου και τη δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εγγυηθεί τη δίκαιη, διαφανή και ταχεία επίλυση της υπόθεσης αυτής συμμορφούμενη προς τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Ο Οσμάν Καβαλά, πασίγνωστη προσωπικότητα στην Τουρκία, παραμένει στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2017. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της δίκης του για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, και για «κατασκοπεία». Η δικαστική υπόθεση αυτή συγχωνεύθηκε πρόσφατα με μια άλλη, που αφορά τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Η αθώωσή του για αυτή τη δεύτερη υπόθεση, πριν από έναν χρόνο, ακυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο.

Ο κ. Καβαλά διαψεύδει πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών. Ο 63χρονος επιχειρηματίες είναι γνωστός διότι έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα, ή την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβαλά, τον παρουσιάζει σαν «τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία» του αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρου προβάτου για διάφορα αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου.

Ο αμερικανός ερευνητής Χένρι Μπάρκι δικάζεται επίσης ερήμην για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στο κατηγορητήριο, περιγράφεται ως «συνεργάτης» του κ. Καβαλά.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο Νεντ Πράις εξέφρασε την «ανησυχία» της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το γεγονός πως ο αμερικανός πολίτης αυτός «συμπεριλήφθηκε» σε «αδικαιολόγητες δικαστικές διαδικασίες». «Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Δρ. Μπάρκι είναι ανυπόστατες και καλούμε την Τουρκία να επιλύσει την υπόθεσή του κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή και ταχύ», επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ HELLAS JOURNAL ΚΑΙ REUTERS, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – USA

Οι Αμερικάνοι απέρριψαν την πρόταση-παγίδα του Χουλουσί Ακάρ για τους S-400: ‘Η όλα… Ή τίποτα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: