Οι καταγγελίες εναντίον του Λιγνάδη πέφτουν όπως το χαλάζι: Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία του με δικηγόρο τον Κούγια

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μιλά στους δημοσιογράφους καθώς εξέρχεται από το κτήριο της εισαγγελίας πρωτοδικών, μετά απο την κατάθεση του, με την ιδιότητα του μάρτυρα, ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αθήνα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Νέες μαρτυρίες προστίθενται στο σκηνικό των βιασμών ανηλίκων, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών, εκτός του Δημήτρη Λιγνάδη, μπαίνει και η καταγγελία εις βάρος δεύτερου πασίγνωστου ηθοποιού.

Οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων με φερόμενο πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Αποτροπιασμό στο πανελλήνιο έχουν προκαλέσει τα όσα έρχονται στο φως για την υπόθεση του ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, που παραμένει κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έως ότου απολογηθεί για το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της ΕΡΤ: Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δομές ανηλίκων προωθούσαν προσφυγόπουλα στο θεατρικό εργαστήρι του σκηνοθέτη.

Νέος μάρτυρας που δηλώνει ηθοποιός και τραγουδιστής στο επάγγελμα και γνώριζε το Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν υπήρξε θύμα του, προσήλθε αυτοβούλως στον εισαγγελέα καταθέτοντας για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή: Οι εισαγγελικές αρχές, όπως φαίνεται στο κατηγορητήριο, αποδίδουν μια εμμονή και μια συγκεκριμένη μεθοδολογία στον κατηγορούμενο και προσπαθούν να σκιαγραφήσουν ένα γενικότερο προφίλ ενόψει της απολογίας του την Τετάρτη.

«Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» ανέφερε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου θύματος.

Οι καταγγελίες βιασμών αυτήν τη στιγμή είναι τρεις: Ενός 23χρονου σήμερα που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ. ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα όμως που έχει παραγραφεί.

Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα απολογηθεί για τους δύο καταγγελλόμενους βιασμούς που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον φάκελο της ανακρίτριας.

Σε περίπτωση που προκύψουν περισσότερες περιπτώσεις στην πορεία της έρευνας τότε, μετά και την απολογία του και αφού αποφασισθεί αν προφυλακιστεί ή όχι θα κληθεί εκ νέου από τις εισαγγελικές αρχές.

  • “Με απείλησε ότι θα με σκοτώσει”

Η μαρτυρία που σφράγισε τη σύλληψη Λιγνάδη είναι αυτή της 40χρονης γυναίκας από το στενό του περιβάλλον. Όπως υποστηρίζει η ίδια, την είχε απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει.

“Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια άλλα έρχονταν. Το 2016 του είπα “Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω. Μου απάντησε: Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα”, κατέθεσε η γυναίκα.

  • Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει τον Λιγνάδη — Κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση

Με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του, ο Αλέξης Κούγιας γνωστοποιεί ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη και ζητά μια μέρα αναβολή στην απολογία, ώστε να ενημερωθεί.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι “οι συνθήκες της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν καταρρακωθεί από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατακρεουργώντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου”.

«Αν δεν πειστώ για την αθωότητά του δεν θα τον υπερασπιστώ» είπε ο Αλέξης Κούγιας, μιλώντας για τον Δημήτρη Λιγνάδη, την υπόθεση του οποίου κλήθηκε να αναλάβει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο ποινικολόγος άφησε αιχμές για δύο πρόσωπα της υπόθεσης και για την αξιοπιστία των λεγομένων τους. Ο Αλέξης Κούγιας, με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι δέχθηκε την εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη να τον υπερασπιστεί στην απολογία του την Τετάρτη, ενώπιον της ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο MEGA, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι ο σκηνοθέτης δηλώνει απολύτως αθώος. «Ήμουν μαθητής του πατέρα Λιγνάδη» είπε, προσθέτοντας ότι είδε έναν δυστυχισμένο, συγκλονισμένο, ταπεινό άνθρωπο. «Δεν μίλαγε για τον εαυτό του, η μεγαλύτερη του στενοχώρια του ήταν αυτά που είπε η κυρία Μενδώνη για αυτόν και όχι αυτά για τα οποία τον καταγγέλλουν».

Σε ερώτηση για την γυναίκα που θεωρείται μάρτυρας – κλειδί στην υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης – μια γυναίκα που δεν δηλώνει θύμα όμως ήταν κοντινός άνθρωπος του σκηνοθέτη και γνωρίζει πολλά για τη ζωή του – ο Αλέξης Κούγιας, απάντησε: «Μου είπε κάτι για την κυρία αυτή. Μου την χαρακτήρισε αναξιόπιστη μάρτυρα…».

Ενώ για άνδρα που έχει καταγγείλει τον γνωστό σκηνοθέτη, ο Αλέξης Κούγιας σχολίασε: «Ένας από τους καταγγελλόμενους, εμφανίστηκε και τον άκουσα να λέει ότι ήταν πριν 20 χρόνια. Τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα. Τον έπαιρνε μόνος του τηλέφωνο για να πάει σπίτι του». Ο γνωστός ποινικολόγος, που θα ζητήσει την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, αντίγραφα της δικογραφίας και θα ζητήσει η απολογία να προσδιορισθεί για την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021, δήλωσε στο MEGA: «Αν δεν πειστώ για την αθωότητά του, δε θα τον υπερασπιστώ. Είμαι πατέρας. Δεν θα ήθελα ποτέ ο πατέρας τους να είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να ξεπλύνει, έναν άνθρωπο που θα έχει κάνει κάτι βρώμικο…».

Κλείνοντας ο ίδιος μίλησε για «θεατράλε διαδικασίες του εντάλματος σύλληψης Λιγνάδη», τονίζοντας ότι: «Η Δικαιοσύνη δεν είναι θέατρο. Έχει κανόνες». Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη, το τεκμήριο αθωότητας καταρρακώθηκε…

  • “Γνωρίζαμε και βλέπαμε”

Νεαρός καταγγέλλει στην κάμερα της ΕΡΤ ότι ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης κυνηγούσε τον ανήλικο αδερφό του στην πλατεία Βικτωρίας. Γείτονες του Δημήτρη Λιγνάδη δηλώνουν ότι είχαν δει πολλές φορές, πολλά ανήλικα αγόρια να μπαίνουν στο διαμέρισμά του.

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δ. Λιγνάδη. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων και πλέον ερευνάται συνολικά η δράση των ΜΚΟ.

Η δικαιοσύνη στρέφει το βλέμμα της σε άλλη μια μήνυση ανθρώπου εκτός καλλιτεχνικού χώρου για το βιασμό του από γνωστό ηθοποιό. Γίνεται αγώνας δρόμου για να μην παραγραφεί η καταγγελία. Ο 40χρονος έχει υποβάλει μήνυση στην Εισαγγελία από τις αρχές Φεβρουαρίου.

– Μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες για τον Λιγνάδη

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών πέρασε στις 10.30 το πρωί, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος μετά το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη, με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκων κατ΄ εξακολούθηση, και τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο που έρχονται στην δημοσιότητα, κλήθηκε να συνεισφέρει στην έρευνα με όσες καταγγελίες έχει συγκεντρώσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ.

Την Τετάρτη στον εισαγγελέα θα καταθέσει και ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του σωματείου Πασχάλης Τσαρούχας.

«Μην περιμένετε να σας πούμε λεπτομέρειες, ο δρόμος ανοίγει για να ερευνήσει η δικαιοσύνη. Δεν απαντώ σε τίποτα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Μιάμιση ώρα κατέθετε ο Σπύρος Μπιμπίλας για τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχει δεχτεί το Σωματείο για σεξουαλική κακοποίηση από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Η δικογραφία περιλαμβάνει δύο μηνύσεις για βιασμό ανηλίκων, οι οποίοι τελέστηκαν σε χρόνο που δεν έχουν παραγραφεί τα εγκλήματα, αλλά και καταθέσεις που ανοίγουν την έρευνα για άλλες περιπτώσεις εις βάρος του.

“Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες ανηλίκων που έχουν υποστεί αντίστοιχης βαρύτητας ή και λιγότερο βαριές κακοποιήσεις από τον σήμερα κατηγορούμενο, να εκτιμηθεί από εκεί και πέρα, από τις νέες μαρτυρίες αν θα προκύψουν νέες αξιόποινες πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί” είπε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου μηνυτή του Δ. Λιγνάδη.

Το σκεπτικό του εντάλματος έχει να κάνει με την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, με τη μεθοδική και συστηματική προσέγγιση, την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και την εκμετάλλευση επαγγελματικής ιδιότητας.

Η διάρκεια της εγκληματικής συμπεριφοράς φέρεται να αποτέλεσε την σημαντικότερη προϋπόθεση για την έκδοση του εντάλματος καθώς καταδεικνύει:

  • την άσκηση βίας
  • το γεγονός ότι τα θύματα βρίσκονταν σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • την εμμονή και την εγκληματική ροπή για πολλά έτη

“Με εκπλήσσει το θέμα της παραγραφής, το έγκλημα αυτό ακολουθεί το θύμα σε όλη του τη ζωή, θα έπρεπε και η τιμωρία να ακολουθεί και τον θύτη για όλη του τη ζωή” είπε η ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κάρμεν Ρουγγέρη.

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, καλλιτέχνες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την παραίτηση της Υπουργού.

Απαιτούμε την απομάκρυνσή της για την προφανή συγκάλυψη που έλαβε χώρα τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ο ηθοποιός και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

“Υπάρχει τεράστια απογοήτευση, όσον αφορά στην πολιτική των εργαζομένων στον πολιτισμό, έχουμε περάσει δύσκολα ενάμιση χρόνο, η κορωνίδα, το τουβλάκι που έριξε το ντόμινο ήταν η στάση στην υπόθεση του κ. Λιγνάδη” σημείωσε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου.

“Προσπαθούμε να εξυγιανθεί ο χώρος, είναι μια καλή ιστορική στιγμή να συμβεί αυτό, δεν μας αρκεί όλο αυτό, θέλουμε ανάληψη ευθυνών” τόνισε ο ηθοποιός, Γιώργος Χρανιώτης.

Οι δύο Εισαγγελείς που χειρίζονται το θέμα των κακοποιήσεων στον καλλιτεχνικό χώρο, εξετάζουν και άλλες υποθέσεις.

“Yπήρχε μια δραματική σχολή, η μεγαλύτερη μετά το Εθνικό, για την οποία έχουν ακουστεί πάρα πολύ άσχημα πράγματα, έχει φύγει από την ζωή ο μεγάλος δάσκαλος. Πέντε δέκα άνθρωποι είναι αυτοί που κρατάνε τον χώρο μας και αυτό είναι το λυπηρό για μένα” ανέφερε η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη.

  • Μαρκουλάκης προς Σωματείο ηθοποιών: Με στοχοποιείτε

“Προσβλήθηκα, επειδή στην ανακοίνωση, χωρίς να με κατονομάζετε, με φωτογραφίζετε και με στοχοποιείτε, υπονοώντας ότι, με τηλεοπτική μου εμφάνιση, συμμετείχα σε συντονισμένη προσπάθεια, στα όρια της συνωμοσίας, συγκάλυψης συγκεκριμένων απεχθών εγκλημάτων και προσώπων, χωρίς φυσικά να ισχύει ή να έχετε την παραμικρή απόδειξη”.

Τα παραπάνω δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σχετικά με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών στις 20 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια αναφέρει:

“Προσβλήθηκα επειδή, ενώ έχω πάρει πεντακάθαρη θέση -και γραπτώς και προφορικώς- υπέρ κάθε θύματος και ενάντια σε κάθε πράξη κακοποίησης από οποιονδήποτε, από την πιο αδιανόητη και αποτρόπαια ως και την απλή λεκτική, προτιμήσατε να αποσιωπήσετε αυτή μου τη θέση και να με παρουσιάσετε ως συνωμότη σε προσπάθεια συγκάλυψης.

Προσβλήθηκα επειδή, ασκώντας αυτήν την τέχνη 30 χρόνια τώρα, γνωρίζετε -και κάθε συνάδελφος μπορεί να το επιβεβαιώσει- πως έχω υπάρξει καθαρός, ακέραιος, άψογος συνεργάτης. Η εκτίμηση και η αγάπη των συναδέλφων μου προς εμένα είναι η μεγαλύτερη περηφάνεια μου. Κι όμως εσείς, το σωματείο μου, προσπαθήσατε να με παρουσιάσετε ως ηθικά διάτρητο (κι αν είμαι για συνομωσία συγκάλυψης, ανοίγει ένα παράθυρο να είμαι και για άλλα, χειρότερα).

Προσβλήθηκα επειδή δεν μπήκατε έστω, καν, στον κόπο να με καλέσετε να σας δώσω την όποια εξήγηση πιθανόν θα χρειαζόσαστε. Προτιμήσατε να με στοχοποιήσετε, να με «κρεμάσετε στα μανταλάκια», αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην τιμή, την υπόληψή μου, ακόμα και στην προσωπική ζωή μου ως πατέρα ενός 15χρονου ανήλικου αγοριού.

Προσβλήθηκα επειδή, ενώ το μείζον θέμα των ημερών είναι η κακοποίηση, παντός είδους και βαθμού, εσείς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε πως με την πράξη σας αυτή κακοποιήσατε και συκοφαντήσατε έναν συνάδελφό σας, του οποίου η στάση ήταν πάντα στην αντίπερα όχθη κάθε κακοποίησης.

Για αυτά – και άλλα πολλά- προσβλήθηκα βαθύτατα.

Λυπήθηκα επειδή, παρά την αντίδραση πολλών συναδέλφων στην ανακοίνωση σας, μέχρι σήμερα, δύο ημέρες μετά, δεν έχετε σκεφτεί ότι θα ήταν σωστό να ανακαλέσετε. ‘Έχω μια ελπίδα πως, μετά την επιστολή μου αυτή, θα το κάνετε. Ο ίδιος ο πρόεδρος σας αποκάλεσε τη στοχοποίησή μου «μικρό φάουλ». Μάλλον δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτές οι σταγόνες των «μικρών φάουλ», που μπορεί έστω και ασυναίσθητα να κάνει ο καθένας από μας, είναι ανεπίτρεπτες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επικράτηση του ήθους και της ηθικής στο θέατρο. Σταγόνα τη σταγόνα, στο τέλος θα πνιγούμε.

Λυπήθηκα επειδή, ενώ ήδη έχω εξάρει δημοσίως την προσπάθεια του σωματείου, που έχει αναλάβει θεσμική δράση -και για τις καταγγελίες και για το νέο εργασιακό περιβάλλον που πρέπει να διαμορφωθεί- εσείς επιλέξατε να φερθείτε στον σύμμαχό σας σαν να ‘ναι εχθρός.

Λυπήθηκα επειδή, σε μια επώδυνη αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρα, μεγάλη στιγμή για το ελληνικό θέατρο και την κοινωνία, μοιάζει να έχουμε οι άνθρωποι του θεάτρου μπερδέψει την πολυπόθητη για όλους μας ΚΑΘΑΡΣΗ με την ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ προσωπικών λογαριασμών.

Λυπήθηκα επειδή αυτός ο πολύ σημαντικός αγώνας, που μπορεί να οδηγήσει μπροστά την κοινωνία μας, αν δεν προσέξουμε, κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε μικρό εμφύλιο μεταξύ μας, σε πόλεμο, με εχθρούς και «δικά μας παιδιά». Σ’ αυτόν τον αγώνα όμως δεν υπάρχουν «δικά μας παιδιά». Κάθε θύμα κακοποίησης είναι δικό μας παιδί. Κάθε άνθρωπος που υπερασπίζεται αυτή τη θέση, ενάντια στον φόβο, ενάντια σε κάθε κακοποίηση, μεγάλη ή ελάχιστη, είναι κι αυτός δικός μας. Αντίπαλοι, εχθροί, είναι μόνον οι όποιοι θύτες.

Λυπήθηκα, τέλος, για το ίδιο το θέατρο. Οι καταγγελίες που βγαίνουν στο φως μόνον αποτροπιασμό μπορούν να δημιουργήσουν, στον κάθε υγιή άνθρωπο. Είναι σπουδαία οι στιγμή που παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Κάθε ένοχος πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του και να τιμωρηθεί όπως του αξίζει κι όπως ο νόμος ορίζει.

Κι όμως, το ξέρουμε όλοι, ειδικά εσείς, που έχετε και την πλήρη εικόνα των επίσημων καταγγελιών, πως δεν είμαστε όλοι έτσι. Οι περισσότεροι, οι πολύ περισσότεροι, η πλατιά μάζα των καλλιτεχνών του θεάτρου είμαστε στην απέναντι όχθη απ’ το σκοτάδι, την κακοποίηση, τη βία και την αρρώστια.

Ναι, συνάδελφοι, ακόμα κι αυτήν τη αδιανόητα δύσκολη στιγμή, που όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το έρεβος και την ασκήμια, ειδικά τώρα, εγώ θα συνεχίζω να πιστεύω και να θυμίζω πως στο θέατρο και στους ανθρώπους του επικρατεί η ομορφιά. Όσο έχουμε ανάγκη την κάθαρση και τη δικαιοσύνη, το πιστεύω, έχουμε ανάγκη κι αυτήν την ελάχιστη μνήμη.

Αποζητώντας αυτήν την ομορφιά χρειάζονται οι άνθρωποι το θέατρο. Αποζητώντας αυτήν την ομορφιά γίναμε καλλιτέχνες. Αυτή η ομορφιά, στο τέλος θα νικήσει”.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ζητεί την αποπομπή της Λίνας Μενδώνη και να κάνει λόγο για συγκάλυψη.

“Επί είκοσι και πλέον ημέρες η χώρα βρίσκεται μπροστά σε συγκονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα, που αφορά βιασμούς ανηλίκων και πιθανότατα κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας”.

“Αλλά και σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Ο κος Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη”, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

  • Μαξίμου: Αναμένουμε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή – «Πρωτοφανής καμπάνια χυδαιότητας»

“Αναμένουμε τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για τα όσα, όντως συγκλονιστικά, αποκαλύπτονται. Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας.

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για ανοιχτή συζήτηση μπροστά στον ελληνικό λαό, στη Βουλή, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα”, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Χρονικό και ερωτήματα περί κυβερνητικής ολιγωρίας και συγκάλυψης

“Η ολιγωρία των σχεδόν τριών εβδομάδων της κυβέρνησης να ζητήσει συνδρομή της δικαιοσύνης οδήγησε ή όχι σε κρίσιμες καθυστερήσεις;

-Πόσο καθοριστικές ήταν οι τρεις εβδομάδες, για τον κατηγορούμενο, προκειμένου να μπορεί εάν θέλει να εξαφανίσει κρίσιμο υλικό;

-Ποιου επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για χάρη του; Της κας Μενδώνη ή του κ. Μητσοτάκη;”, είναι αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • ‘Ακης Σκέρτσος: Συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος

“Όταν εξαπολύονται κατηγορίες συντονισμένα και ενορχηστρωμένα από την ίδια τη μείζονα αντιπολίτευση περί συμμετοχής του πρωθυπουργού η μελών της κυβέρνησης σε κυκλώματα παιδεραστίας αυτό συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος και πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους”, τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος. (Πηγή: Σκάι 100,3)

Κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού άσκησαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η ευρωβουλευτής, Ελίζα Βόζενμπεργκ, που εξέφρασε την άποψη ότι η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να διευκολύνει με την παραίτησή της την κυβέρνηση.

Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, όπως ήταν αυτός, δεν συνιστά λόγο αποπομπής, ανέφερε νωρίτερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη η οποία, πάντως, επεσήμανε ότι η κ. Μενδώνη κάνει σημαντικό έργο στο υπουργείο.

  • Κριτική από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για πολιτική ευθύνη στην υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα επέμεινε ότι η ουσία είναι η υπεράσπιση των θυμάτων. “Το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική”, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του επισημαίνει:

Ούτε το “άδειασμα” στην υπουργό Πολιτισμού, ούτε οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί, μέσω των συζητήσεων στη βουλή, μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού στην επιλογή και τη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης επισημαίνεται ότι “με προσφυγή στην δικαιοσύνη θα επιδιώξουμε τον εντοπισμό των ΜΚΟ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση”.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι “για την κυβέρνηση το μόνο ζήτημα που υπάρχει και στην υπόθεση Λιγνάδη, είναι πώς αυτό έχει καταγραφεί επικοινωνιακά”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΘΝΟΣ-OPEN

Καταδρομική επίθεση στο κανάλι ACTION24 για τον Δημήτρη Κουφοντίνα – Καταδίκη από τα κόμματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: