Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν σήμερα για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού, οι αναφορές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, για τον τρόπο άφιξης των εμβασμάτων από επενδυτές, στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτογραφήσεων, και ο οδικός χάρτης για έναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ελάχιστες χαλαρώσεις μέχρι 15 Μαρτίου», γράφει ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Κυβέρνηση από τους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και άλλους, ελάχιστες χαλαρώσεις θα εξαγγελθούν σήμερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται πλέον η συζήτηση για τους εμβολιασμούς σε συνάρτηση με τη δυνατότητα κάποιου να ταξιδέψει και σημειώνει ότι το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι και στην Κύπρο έγιναν καταγγελίες κατά του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έτσι γινόταν το κόλπο γκρόσο» αναφέρεται, στο κύριο του θέμα, στις αποκαλύψεις του Διοικητή της ΚΤΚ στην ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ότι σε μικρές δόσεις σε διαφορετικές τράπεζες με τον ίδιο όμως αποδέκτη, συνήθως ένα ντιβέλοπερ, έφταναν στην Κύπρο δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να κινούν υποψίες στις τράπεζες που θα οδηγούσαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «εμπαιγμό της νοημοσύνης» με αφορμή ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας σε σχέση με την αναδρομική προαγωγή του πρέσβη Κ. Παπαδήμα, πάρα τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αλλού με αφορμή τις αναμενόμενες σήμερα αποφάσεις για χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων κάνει λόγο για «χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο» και αυξημένους ελέγχους στην «κόκκινη» Λεμεσό.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Οδικός χάρτης για συνομιλίες» και σημειώνει επανεκκίνηση σε τρεις φάσεις θα επιδιωχθεί στο Κυπριακό το επόμενο τετράμηνο, από τον Μάρτη μέχρι και τον Ιούνιο. Αλλού κάνει λόγω για έντονες διαφωνίες μεταξύ Υπουργών στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό πριν τις αποφάσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με τον Υπουργό Υγείας να εισηγείται παράταση των αυστηρών μέτρων μέχρι και τον Απρίλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη σελίδα δημοπρασιών ebay, Ρώσος πωλητής διαφημίζει ότι πωλεί μαρμάρινο κομμάτι δαπέδου, 2.500 χρόνων και προέρχεται από το Γυμνάσιο Έγκωμης της αρχαίας Σαλαμίνας στα κατεχόμενα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στη φόρα απίστευτες κομπίνες για το σκάνδαλο ‘χρυσών’ διαβατηρίων» αναφέρεται, στο κύριο της θέμα, στην χθεσινή κατάθεση του Κωνσταντίνου Ηροδότου στην ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις, όπου είπε ότι αγοράστηκαν διαβατήρια με εμβάσματα σε λογαριασμούς ντιβέλοπερς για να μην ανοιχθεί λογαριασμός σε «επενδυτή» και ότι για τις αγορές έγιναν μικρά εμβάσματα σε πολλές τράπεζες ώστε να αποφεύγονται οι έλεγχο. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια επιβεβαιώνουν το τεράστιο μέγεθος ενός «κρυμμένου προβλήματος». Με αφορμή τις αποφάσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων, η «Χ» γράφει ότι πρωτεύον είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, θα πρέπει όμως να συνυπολογίζονται και άλλες εξίσου για τον άνθρωπο σημαντικές παράμετροι.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail»  στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μάρτιος: άλλος ένας ‘κρίσιμος’ μήνας», γράφει ότι η Κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει σταδιακές χαλαρώσεις, παρά τις ανησυχίες για την επιδημιολογική κατάσταση στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, που κάλεσε την Κυβέρνηση να άρει την οριζόντια «άδικη και δυσανάλογη» απαγόρευση των διαδηλώσεων, ενώ επέκρινε την Αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας για καταστολή των εκδηλώσεων πριν δυο βδομάδες στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε ζημιές €171 εκατομμυρίων αλλά διαβλέπει θετική προοπτική το 2021.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Aκολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: