Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας απαιτεί προσεκτικές κινήσεις Αθήνας-Λευκωσίας λέει ο Πετρίδης

Οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας, Χαράλαμπος Πετρίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΚΥΠΕ




Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και οι γενικότερες περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή απαιτούν άμεσες και προσεκτικές κινήσεις Λευκωσίας και Αθήνας,

είπε ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδας, στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ, οι δύο Υπουργοί Άμυνας τόνισαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις και η αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλουν τη συνέχιση του διαρκούς συντονισμού, εγρήγορσης και αγαστής πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου και του ρόλου, που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα, συμβάλλοντας μαζί με φίλιες χώρες στη σταθερότητα της περιοχής. Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσουν οι δύο χώρες και συνεχάρη τον ομόλογό του για διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για απόκτηση των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών RAFALE.

Και οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες τους προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας για τη συνεχιζόμενη ετοιμότητα και επαγγελματισμό τους κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών και ειδικότερα την περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα είχε ενταθεί σε κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, εξέτασε επίσης, σειρά θεμάτων που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Eλλάδας και θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη των πολυμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. όπου Κύπρος και Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη συμμετοχή στα περισσότερα προγράμματα της Μόνιμης και Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ε.Ε. (PESCO).

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία και των Γενικών Επιτελείων ΓΕΕΦ – ΓΕΕΘΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, αμυντικής διπλωματίας και στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων – ασκήσεων, ο συντονισμός και η συνεργασία στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η πρόοδος σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Θέματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Χριστοδουλίδης: Οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: