Η Ελλάδα εντείνει τις συμμαχίες της στη Μεσόγειο: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ…

File photo: O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Φωτογραφία ΥΠΕΘΑ




Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στην Alexia Kefalas και την εφημερίδα Le Figaro ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανατολική Μεσόγειος αναγκάζει την Ελλάδα να εντείνει τις στρατιωτικές της συμμαχίες με χώρες που μοιράζονται τις ανησυχίες της στην περιοχή όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

«Όλοι καταγγέλλουν την επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο προς δύο κράτη μέλη της Ε.Ε. (σημ. της Ελλάδας και της Κύπρου). Όποτε υπάρχει μια εστία έντασης στην περιοχή -στη Λιβύη, τη Συρία, στη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ- η Τουρκία αναπτύσσει τη στρατιωτική της παρουσία, πολλαπλασιάζει τις μονομερείς ενέργειες και χρησιμοποιεί μια πολεμική ρητορική που κρύβει μια πραγματική επεκτατική και ρεβιζιονιστική βούληση”.

“Επιπλέον αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ». Μέσω της άσκησης «Skyros-21», η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν την ευκαιρία «να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να στείλουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα για την αποτρεπτική μας δύναμη». Επιπλέον, η αγορά από την Ελλάδα 18 μαχητικών Rafale «αποδεικνύει τον στρατηγικό χαρακτήρα των γαλλο-ελληνικών σχέσεων και την υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα έναντι των απειλών που την στοχεύουν».

Ο Έλληνας Υπουργός ανακοινώνει επίσης τη συνολική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με την απόκτηση νέων φρεγατών και νέων σύγχρονων στρατιωτικών όπλων, καθώς και μέσω της αύξησης της στρατιωτικής δύναμης και της αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Ως προς την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι «όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια στρατιωτική απειλή από μια τρίτη χώρα» δεν περιμένει «απλώς λεκτικές εκφράσεις κατανόησης και υποστήριξης».

«Αν και, προσωπικά, δεν βλέπω την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως αυτοσκοπό, η χρήση τέτοιων απειλών θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μέσο πίεσης για τον περιορισμό της επιθετικής συμπεριφοράς της. Τώρα είναι που η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ισχυρή αποφασιστικότητα”.

“Εκτιμώ”, λέει, “τον διαμεσολαβητικό ρόλο που ανέλαβε η Γερμανία, αλλά η Γαλλία είναι για εμάς περισσότερο από φίλος και σύμμαχος: είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη που κατανοεί τις προκλήσεις ασφάλειας στη Μεσόγειο και έχει την απαραίτητη δύναμη για να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή».

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas – Méditerranée: «La Grèce compte sur l’aide de l’UE»

Το ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία από τους φρουρούς του Έβρου: Tο μεγάλο ΟΧΙ στην ασύμμετρη απειλή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: