Η αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ «πυροδοτεί» τις εξελίξεις στους Ρεπουμπλικάνους: Στο στόχαστρο οι διαφωνούντες

FILE PHOTO: Φωτογραφία αρχείου από την προηγούμενη δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σηκώνει ψηλά την εφημερίδα US Today που γράφει ότι αθωώθηκε. EPA, Oliver Contreras / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ από την Γερουσία δεν μας εξέπληξε. Αντίθετα το περιμέναμε. Μπορεί οι Δημοκρατικοί να κατάφεραν να «καθίσουν στο σκαμνί» της δικαιοσύνης τον πρώην πρόεδρο, ωστόσο, φάνηκε η οργανωτική αδυναμία τους, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος με την άλλη πλευρά.

Έτσι, Η απόφαση του σώματος να απαλλάξει τον Τραμπ από τις κατηγορίες, «πυροδοτεί» τις εξελίξεις, κυρίως εντός των Ρεπουμπλικάνων.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αθώωση του Αμερικανού μεγιστάνα, ήρθε στην επιφάνεια μια δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο του Quinnipiac, η οποία γνωστοποιεί πως το 75% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων επιθυμούν την παραμονή του Τραμπ στην ηγεσία.

  • Θέλοντας και μη, Τραμπ

Όπως έχουμε ξαναπεί, ο πρώην πρόεδρος έχει μεγάλη απήχηση και με αυτό τον τρόπο «εκβιάζει πολιτικά» τα στελέχη και το μέλλον του ίδιου του κόμματος. Συν τοις άλλοις, δεν είναι λίγοι οι νομοθέτες που βρίσκονται φανατικά στο πλευρό του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκάετζ, ο οποίος ήταν έτοιμος να παραδώσει την έδρα του αν χρειαζόταν, μόνο και μόνο για να σταθεί δίπλα στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της δίκης. Μάλιστα ο Γκάετζ δεν δίστασε να εξαπολύσει πυρά κατά της Λιζ Τσέινι επειδή ήταν από τα πρόσωπα που ψήφισαν υπέρ τη παραπομπής του πρώην προέδρου.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση του γερουσιαστή Λίνστνεϊ Γκράχαμ. Ο ίδιος δήλωσε την Κυριακή στο FOX News ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας έκκληση σε όλα τα ηγετικά στελέχη να τα βρουν μαζί του.

  • Αυτό που θορύβησε ακόμη περισσότερο την αντι-Τραμπική πτέρυγα είναι η αποκάλυψη του Γκράχαμ, πως ο Τραμπ σκοπεύει να παίξει καταλυτικό ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, θέλοντας να ξαναχτίσει το κόμμα από την αρχή.
  • Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο πρώην πρόεδρος θα επανέλθει δυναμικά για να αποτελειώσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Επιπροσθέτως, βρίσκονται στο «πόδι» όλες οι επιτροπές του κόμματος στις πολιτείες όπου οι γερουσιαστές ψήφισαν να καταδικαστεί ο Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, στην Βόρεια Καρολίνα, ο Ρίτσαρντ Μπαρ, ήταν ένας από τους επτά νομοθέτες που πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή. Η επιτροπή της πόλης αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του. Το ίδιο συμβαίνει και με την Σούσαν Κόλινς από το Μέιν, η οποία τάσσεται ενάντια στον Τραμπ από το καλοκαίρι. Η επανεκλογή της θεωρήθηκε άθλος.

Ωστόσο τώρα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τους πιστούς υπηρέτες του πρώην πλανητάρχη. Αντίστοιχες ενέδρες έχουν στηθεί στον Μιτ Ρόμνι (Γιούτα), Πατ Τούμεϊ (Πενσυλβάνια) και Μπιλ Κεϊσίντι (Λουιζιάνα).

  • Η περίπτωση Μιτς Μακόνελ και οι διαφωνούντες

Τα πράγματα όμως δεν μένουν εκεί. Μπορεί ο επικεφαλής του κόμματος στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, να ψήφισε την αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο αυτό το έκανε για πολιτικούς λόγους. Ο ίδιος επιμένει ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ηθικά υπεύθυνος για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο και παραμένει υπόλογος.

Θεωρώ ότι ο Μακόνελ φοβήθηκε την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος. Αυτή τη στιγμή το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να στοχοποιηθεί περαιτέρω και να χάσει ψηφοφόρους. Για αυτό και ήταν σε φάση «ναι μεν-αλλά».

Φυσικά οι διαφωνούντες δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ο βουλευτής Άνταμ Κίσιντζερ σκοπεύει να συγκροτήσει επιτροπή «αμφισβήτησης» του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νεαρός πολιτικός από το Ιλινόι, ήταν ένας από τους δέκα νομοθέτες που υπερψήφισαν την παραπομπή του πρώην προέδρου σε δίκη.

Ο Κίσιντζερ ανέφερε ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που ήταν όταν εντάχθηκε, προσθέτοντας ότι χάθηκε ο προσανατολισμός. Μαζί με την προσπάθεια συγκρότησης της επιτροπής, έχει ήδη δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, το «country1st.com», η οποία ρίχνει φως στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο ιίδιος είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την διαμάχη με τους «Τραμπικούς».

  • Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο

Επιπλέον, ενδιαφέρον θα έχει η στάση του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και του πρώην ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Ειδικά ο δεύτερος αποτελεί μια σοβαρή προσωπικότητα και δεν είναι κρυφό ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα θα ήταν ένα πολύ ευχάριστο νέο και απόδειξη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παλμό και ηθικές αξίες.

Εν κατακλείδι, η αθώωση Τραμπ έδωσε ώθηση και αυτοπεποίθηση στους υποστηρικτές του. Από εδώ και πέρα οι εξελίξεις εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα είναι ραγδαίες και οι εντάσεις πολλές. Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επίσημη αντίσταση απέναντι στον Τραμπ και ποιος θα βάλει πλάτη στα στοχοποιημένα στελέχη…

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κανείς δεν μπορεί να ανάψει “κόκκινο” στη διαμαρτυρία: Το μακρύ χέρι καταστολής του συστήματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: